Kredi kartı kullanımı, alışveriş tutkusu olan insanlar için ne kadar zor, tahmin edebilirsiniz. Oysaki doğru kullanımda size avantaj sağlayabilirken, bir işkenceye dönüşüyorlar. Eğer engelleyemediğiniz bir alışveriş tutkunuz varsa, kredi kartlarından uzak dursanız iyi edersiniz. Çünkü sizi bir borç batağına sürükleyebilir.
Türkiye kredi kartı kullanımı ile ilgili olarak son yıllarda birçok kanun yürürlüğe girdi. 2013 yılında başlatılan kredi kartı limit uygulaması, 2014 yılında revize edildi. Ardından 2014 yılında kredi kartı ile yapılan alışverişler için taksit sınırlanması getirildi ve bazı sektörler için taksit kaldırıldı. Bu şekilde kart kullanımında azalma sağlansa da, bilinçsiz kullanım sayısında hala fazlalık olduğu biliniyor.
Kredi kartı kullanıcıları genellikle kendilerini kandıracak bir bahane bulur ve sorumsuzca alışveriş yaparlar. Bir süre sonrada karşılaştıkları borç nedeniyle zor duruma düşerler. Buldukları bahaneler ilk başta oldukça mantıklı gelir; ama bir süre sonra hata yaptıklarını anlarlar. İşte buradan yola çıkarak kredi kartı kullanımında yapılan büyük hataları sizlerle paylaşmak istiyorum:
1 Kredi Kartı Sözleşmesini Okumamak
Bir kredi kartı başvurusu yaptığınız zaman sözleşmede yazanları okuyor musunuz? Birçoğumuz gibi o uzun ve anlamadığımız cümleleri okumuyoruz. Çünkü amacımız bir an önce kartın elimize geçmesi ve ihtiyacımızı görmesidir. Kartı elimize alıp, bir süre sonra herhangi bir sorun yaşadığımız zaman ise hemen bankaya şikayet etmeye başlarız. Onların cevabı ise çok nettir. Tüm bunların kredi kartı sözleşmesinde yazılı olduğu söylenecektir. Bu şekilde herhangi bir hak talep edemeden sorununuzla baş başa kalırsınız.
Kredi kartı sahibi olmak istiyorsanız, bilinçli bir tüketici olarak sözleşmede yazılı olan maddelere göz gezdirin. Anlamadığınız noktaları, bankanın bireysel hizmet yetkilisine danışın ve bilgi isteyin. Bu şekilde kartınızı sorunsuz kullanacaksınız.
2 Zamanında Ödeme Yapmamak
Kredi kartını sorumsuzca ve gelirimizin çok üzerinde harcadığımız zaman, ödeme sorunları yaşamaya başlarız. Ayrıca kartın hesap kesim tarihinde elimizde para yoksa ödemenizi mecburen gecikmeli yaparsınız. Gecikmeli ödemede ise mutlaka belli bir faiz tutarını daha ödemek zorunda kalırsınız. Bu faiz gözünüze çok gelmeyebilir. Ama bir süre sonra toplam faiz tutarını gördüğünüz zaman, ekstradan ne kadar fazla ödeme yaptığınızı göreceksiniz.
Kart borcunuzu zamanında ödemeye dikkat etmelisiniz. Kredi geçmişinizi olumsuz etkileyecek olan bu sorun, gün geçtikçe daha çok büyüyecektir. Bu nedenle kredi kartınızın ödeme günü ve tutarını sürekli takip etmelisiniz. Ödeme günü geldiği zaman, borcunuzu ödemek için mutlaka para ayırmalısınız.
3 Sadece Asgari Tutarı Ödemek
Asgari tutar ödemek, kredi kartı ile aranızda hiç bitmeyecek bir ilişkinin başlaması demektir. Kredi kartlarında bir avantaj gibi görünen asgari tutar ödemeleri, aslında daha sonra yüklü faizler ödeyeceğiniz anlamına geliyor. “Asgarisini öderim, yeter” diye düşünüyorsanız, oldukça büyük bir yanlış yaparsınız. Ayrıca bankaların en sevdiği müşteri olursunuz; çünkü en yüksek faizleri asgari tutar ödemelerinde uygularlar. Bu durumda borcunuzun her geçen güç katlanarak artmasına neden olur.
Eğer bilinçli bir kredi kartı kullanıcı iseniz toplam dönem borcunuzu ödemeniz gerekiyor. Bunun için de, aylık ödeyebileceğiniz toplam tutar kadar alışveriş yapmalısınız. Eğer ödemeniz gelirinizi çok aşıyorsa, zaten baştan hata yapmışsınız demektir.
4 Kredi Notunu Yükseltmeyi Planlamak
Kredi kartını sadece kredi notu yükselsin diye kullanmak pek doğru değildir. Kredi notunuzu yükseltmeye çalışırken, boyunuzu aşan ödemeler nedeniyle daha da düşmesine sebep olabilirsiniz. Birçok banka size bunu önerebilir; ama sizin durduramadığınız alışveriş tutkunuz varsa durum tam tersine de dönebilir. Bu nedenle kredi kartınızı kullanırken öncelikle ödeyebileceğiniz tutar kadar borçlanmalısınız. Fazlasını borçlanırsanız, ödeme sıkıntıları yaşar ve kredi skorunuzu daha da düşürürsünüz.
5 Nakit Avans Çekmek
Kredi kartlarının sunduğu iyi bir avantaj olarak görülen nakit avans çekimi de oldukça büyük sorunlara yol açabilir. Nakit sıkıntısı çeken kişiler, kredi kartlarına tanımlanan parayı kullanarak büyük bir sorumluluğun altına girerler. Aslında bu işlem basit olarak, kredi çekmenizle aynı özellikleri taşıyor. Çektiğiniz nakit avansı, taksitlerle ödeyebileceğiniz söylenir ve bu sizi nakit sıkıntısı çektiğiniz zaman oldukça sevindirir. Ama bunun için uygulanan faiz oranlarını duyduğunuz zaman bu sıkıntının daha da büyüdüğünü göreceksiniz.
6 Kartın Kapatılmasına Neden Olmak
Ödenmeyen borçlar nedeniyle kapatılan kredi kartı, uzunca bir süre kredi hayatınızı etkileyecektir. Kredi kartınızın borcunu ödeyemediğiniz zaman, bankalar size politikalarına göre 1 veya 2 ay müsaade etmektedir. Bu süreçte de borcunuz olduğuna yönelik sürekli uyarılar alırsınız. Eğer ödemenizi hala gerçekleştiremezseniz, tebligat alırsınız ve ödemeniz için yine belli bir süre verilir. Bu süre içinde de ödemenizi yapmanızsanız, kredi kartı hesabınıza el konur ve sıkıntılı bir süreç başlar. Bu şekilde kartınızın kapanmasına neden olursunuz ve kredi geçmişinizin görünümünü oldukça olumsuz etkiler.
7 Ödüller için Kredi Kartı Kullanmak
Alışveriş tutkunları için ödüller ekstra bir heyecan yaratır. Yapılan alışveriş karşılığında sahip olunacak ödül için bile ihtiyaç dışı alımlar yapılabilir. Bu durum bütçenizi oldukça kötü etkileyeceği gibi borcunu ödemekte sıkıntı yaşadığınız kredi kartınız da, kredi geçmişinizi olumsuz etkileyecektir. Eğer bir banka sizi icraya verirse, oldukça zor zamanlar yaşarsınız.
Bilinçli bir tüketici olarak boyunuzu aşmayan alışverişler yapmak ve ihtiyaç – istek ayrımını iyi yapmak gerekiyor. Oldukça cazip bir fırsatmış gibi görünen ödüller için böyle bir borca girmenize gerek yok. Bu tutkunuzun önüne geçmeniz ve kişisel finans planı yaparak ihtiyaçlarınıza göre harcama yapmalısınız.
8 Hesabı Düzenli Kontrol Etmemek
Kaç kredi kartı kullanıcı hesabını düzenli olarak kontrol edip, uygulanan faizler ve işlem ücretleri hakkında bilgi sahibidir? Bu sayının oldukça düşük olduğu biliniyor. Kredi kartı ekstresi elinize geçtiği zaman harcamalarınıza bakıp, gerekli – gereksiz ayrımını yapmanız gerekiyor. Ayrıca yaptığınız taksitli alışverişler sonrasında uygulanan faiz oranlarını da takip etmelisiniz. Bu şekilde hem bütçenizi ayarlamalı hem de giderlerinizi takip etmelisiniz. Hesabınızda gerçekleşen işlemleri takip etmeli, kesinlen işlem ücretlerini ve faizleri mutlaka incelemelisiniz.
9 Zengin Görünmek için Kart Kullanmak
Bu düşünce size oldukça saçma gelebilir. Ama birçok insan bu yüzden kredi kartı kullanıyor. Ödemesini fazlasıyla aşan yüksek limitli kart taşarak, kendini zengin gösterme çabası içinde olan insanlar var. Bu elbette tamamen kendi zararına olan bir durum ve kandırdıkları tek kişi kendileri oluyor. Bu hatanın sıklıkla yapıldığı da bir diğer gerçek.
Kredi kartlarında zenginlik statüsü limitle ölçülmez. Kartlarda statü sembolü, platinium, titanium ve gold olarak belirlenmiştir. Belli özelliklere göre verilmektedir ve diğer kartlara göre daha farklı kullanım ücretlerine sahiplerdir. Bu nedenle yüksek limitli bir kartınızın olması, zenginliğinizi gösteren bir sembol değildir.
10 Aktif Olan Kartı Kullanmamak
Aktif bir kredi kartınız olabilir ve bu kartı kullanmak istemiyor olabilirsiniz. Eğer böyle bir kredi kartına sahipseniz, kapatmanız en doğrusudur. Aktif olan kartlar da kredi notunuzu kötü etkileyebilir. Çünkü kullanılmayan kredi kartları, bir süre sonra inaktif görülür. Böyle görünmesi de, bankalar ve şirketler tarafından olumsuz bir durumun varlığının düşülmesine neden olurlar. Bu düşüncelere yol açmamak için adınıza tanımlanan kredi kartını kullanmıyorsanız, bu nedenle kapattırmanız en doğru yol olacaktır.
* Sonuç ve Okura Sorular
En yakın dostumuz olarak gördüğümüz kredi kartları, farkına varmadan veya bilgisizce kullanım nedeniyle başımıza büyük dert olmaktadır. Bir işe başladığımız zaman hayallerimizi gerçekleştirmek için fırsat bulmuş oluruz. Birikmiş bir paranız yoksa aylık gelirinize istinaden, kredi kartınızla ihtiyaçlarınızı karşılamaya başlarsınız. Ama gelir ve gider konusundaki ince noktayı kaçıracak olursanız, tam bir işkenceye dönüşebilir. Bu nedenle kendine bir finans planı yapmalısınız. Kredi kartlarındaki limiti, halihazırdaki paranız olarak görmemelisiniz. Kredi kartı limiti ne kadar önemli yazımızı okumak için tıklayın.
Kredi kartı kullanımı ile ilgili tecrübelerinizi bizlerle paylaşmanızı istiyoruz. Uyguladığınız teknikler veya yaşadığınız sorunlar var mı? Evet, ben kredi kartı kullanımında ustayım diyor musunuz? Bankaların sunduğu bir avantaj mı, yoksa onlara olan bağlılığınızı arttırmak için kurulan bir tuzak olarak mı görüyorsunuz?
Aysun hanım gerçekten harika makaleleriniz var sizi canı gönülden tebrik ederim
Kredi kartı basvuru yaptim ve kullanması nasıl ornek 200 tl lik alısveriş yaptim sadece odeme gununde ne kadar odemiş olacağim.
İkinci sorun şu olabilir başka bankalarda kartın iptal edildiyse banka müşteri limitini sıfırlamamıştır o yüzden limit almana izin vermez
Aynı sorun bende de vardı kardeş 8900 idi maaş aldığın bankadan kart başvurusu yap yada kartın hangi bankaya bağlıysa işverenin imzaladığı bordroyu banka şubesine götür düzeltilir.
İlk yıl maaşın 2 sonraki yıllar 4 katı olabilir toplam kart limiti
merhaba maaşım 4000 tl kart limitim 4 kartı olması gerekiyor fakat bankadan limit artışını yapamıyorum. limitiniz dolu(16400 tl ) deniyor benim aktif 2 adet kartım var toplam limiti 8000 tl nasıl dolu veya dolu gözükmesinin nedeni bulamadım yardımcı olabilir misinz ? .
teşekkür ederim ilginiz için
Merhaba paratic.com ekibi,
Üniversiteden yeni mezun oldum. Üniversitenin ilk yılında tecrübeli bir arkadaşımın “Bir gün zora düşersin, anlık çözüm üretmezsin. Hadi deyince de kredi kartı edinemezsin.” öngörüsü üzerine ilk kredi kartımı çekinerek de olsa edinmiştim. kendi geliştirdiğim taktiklere örneklere örnekler vermeden evvel yazımın anafikirini paylaşmak isterim; “KREDi KARTI DOĞRU KULLANILDIĞINDA EN İYİ KÖTÜ GÜn DOSTUNUZDUR”
Öncelikle öğrenciliğim boyunca her ayın aynı gününde ailem tarafından sağlanan(bu konuda onlara minnettarım) sabit bir gelirimin olması kredi kartı kullanımımın en önemli noktası idi..
Birkaç önemli taktikten bahsetmek gerekirse,
1) Ay içerisindeki harcamalarımı karşılayabilmek ve eksiye düşmemek adına öğrenciliğim süresince satın almak istediğim pahalı ürünleri (fotoğraf makinesi, kol saati vs) kredi kartı ile taksitlendirerek satın alıyordum. Böylece ani bir nakit kaybı yaşamıyordum. Özellikle sevgiliye hediye almak noktasında iyi çalışan bir sistemdir 🙂 hem onu daha çok değerli hissettirirsiniz hem sıkıntıya düşmezsiniz en iyisi de şanınız yürür:D.. Bu noktada en önemli husus ödenebilecek maksimum taksit tutarıyla minimum vadede taksitlendirmeyi tercih ederek toplamda daha az vade farkı ödemektir.
2) Kriz yönetimi açısından 6 yıllık fakülte hayatımda bir defa başvurduğum bir yöntem olmakla birlikte hesap kesim tarihi değiştirmek hayat kurtarıcı olabilir. Maddi kriz yaşadığım bir ayın 5’i idi. Hesap kesim tarihim ise ayın 10’u. Benim elime para geçecek tarih ise 25’i. Kriz dönemi olan bu aydaki harcamalarımı kredi kartı ile yapmıştım ve iki önceki aydan da sadece asgari ödediğim için hem faiz artmıştı hem de hesap askıya alınma sınırında idi. Bu zinciri bir türlü kıramıyordum çünkü ay sonunda param bitiyor borç ödeyemiyordum. Hesap özeti borcunu ödeyemeyeceğim ve hesap askıya alınacağı için hesap kesim tarihimi ayın 27’si olarak değiştirmiştim. Sonra toplu paramla hesabım askıya alınmadan ve 17 günlük faizden kurtularak toplam borcumu ödedim. Artık krizi atlatmış olduğum için borcumu ödediğim ay içinde gerek tasarrufla gerekse de taksitlendirilebilir alıiverişlerimi kredi kartıyla yaparak bu toplu kayıp ve krizin etkilerini önümdeki birkaç aya dağıtmıştım.
Askeri tutar mesala 140 tl ben 160 ödedim ozaman faiz aynımı olur yada faiz uygulanır mı? 🙂
O ay gelen toplam borcu ödemediğiniz sürece faiz uygulanmakta.