Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir? Nasıl Yapılır?

Kredi kartı borcu yapılandırması, milyonların merak ettiği bir konu! Biz de bu yazıda kredi kartı borcu yapılandırması nedir, nasıl yapılır sorularını yanıtladık.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir? Nasıl Yapılır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Büyük bir hevesle aldığınız kredi kartlarını sanki hiç geri ödemesi olmayacakmış gibi kullanma isteği herkeste vardır. Belirlediğiniz limitin hiç bitmeyeceği hissine kapıldığınız, her zaman onu bedavadan gelen bir para olarak gördüğünüz olmuştur. Ancak durum hiç de tahmin ettiğiniz gibi olmuyor. Gün geçtikçe biriken borçlarınız bir gün gelince korkulu rüyanız olabiliyor. Hele bir de nakit avans kullanımı varsa, ihtiyaç diyerek yapılan tüm gereksiz ve aşırı harcamalar günün birinde karşınıza bol sıfırlı rakamlar olarak geri dönebiliyor. Nakit avans çekmenin nasıl yapılacağını ve neler getireceğini buradan öğrenebilirsiniz. Tabii, bu durumda ödeme güçlüğü yaşamanız işten bile olmayacaktır.

Kredi kartınızı çılgınlar gibi kullanırken bankanızın da her hareketinizi kontrol ettiğini unutmamak gerekir. Hatta öyle ki bankalar ödemelerin sıkı takibi konusunda ayrı bir birim kurmuşlardır. Kredi kartınızın asgari tutarını ödeyemediğiniz ilk ay bankanızın müşteri hizmetleri tarafından aranıp, ikinci ayda bankanızın ilgili birimine yönlendirilirsiniz. Artık muhatabınız buradaki müşteri temsilcisidir. Ödeme yapıp yapamayacağınızı soran temsilcinize, eğer yapılandırma gerçekleşirse ödeyebileceğinizi anlatırsanız, düşündüğünüzün aksine size kolaylık sağlayacaktır.

Gelin, yapılandırma aşamalarını hep birlikte inceleyelim:

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir?

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir?60 gün boyunca ödeyemediğiniz kredi kartı borcunuz, hem ana borcunuzdan hem de kartınıza işlenen günlük faizden oluşmaktadır. Yapılandırma işlemi de toplam borcunuz üzerinden gerçekleşir. Bankanız size borcunuzu peşin ödemeniz halinde indirim yapabileceğini söylese de kredi kartı borcu yapılanması ödenemeyen borçlar için geçerlidir. Bankanıza talebinizi ilettiğinizde ‘kredi kartı risk’ birimi sizinle iletişime geçecek olup, bilgilerinizi aldıktan sonra müşteri temsilcinizle birlikte sizi zorlamayacak bir ödeme planı çıkartabilirsiniz. Çünkü kredi kartları, bankaların en çok getiri sağladığı kalem olarak görüldüğünden, bir müşteri kaybetmek bile bankanın aleyhine olacaktır. Ek olarak, bazı bankalar gelir belgesi, tapu senedi gibi evrak talebinde bulunurken, bazıları içinse kredi kartı numaranız yeterli olmaktadır.

İlginizi Çekebilir:
Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir mi?

Herkes borcunun tamamını tek seferde kapatmak istese bile, bu durum kredi kartı kullanan binlerce kişi için geçerli olmamaktadır. Yasal takiple birlikte evinize gelecek olan hacze düşmemeniz için borcunuzu yapılandırmaya gitmeniz en mantıklısı olacaktır. Zira kredi notunuzun düşmesi; bütün bankaların borcunuzu ödeyemediğinizden haberdar olması, herhangi bir başvuru yaptığınızda size güvenilmemesi demektir. Şunu da belirtmek isterim ki; kredi notunuz ne kadar düşük olursa olsun, tabiri yerindeyse uçan kuşa bile borcunuz olsa kredi kartı borcu yapılandırması yapabilmeniz mümkün.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?Kredi kartı borcu yapılandırmasını, dilerseniz banka şubelerinden, dilerseniz cep telefonundan müşteri hizmetlerini arayarak talep edebilirsiniz. Bankaların oldukça sıcak karşılayacağı bu talebin, size kolaylık sağlayacağından emin olabilirsiniz. Kredi borç tavsiyesi birimine bağlı olan borcunuz, ödenmeyen 60 günün sonunda risk birimine teslim edilir. Bankanızın müşteri hizmetlerini aradığınızda risk birimiyle görüşmek istediğinizi söylerseniz, sizi hiç bekletmeden bağlayacaklardır ve sorununuza kısa bir süre içerisinde çözüm bulacaklardır. Çünkü bu birim, borcunu ödemeyen ve risk durumunda izlenmesi gereken binlerce banka müşterisi için açılmıştır.

Bankalar borcunuzu ödemeniz için 9 ila 24 aya kadar vadeli borç ödeme planı hazırlarlar. Örneğin; borcunuz 3000 TL’nin altındaysa bankanız size 12 ay vadeli bir borç planı ya da belirli bir süre ödemeyip sonrasında borcu ödemeye başlayacağınız bir plan sunabilir. Ancak yapılandırma işleminde toplam kredi kartı borcunuzun üzerine faiz uygulanacağını unutmamanız gerekir. Eklenen faizle birlikte, bankanız vadeli ödeme planınızı vadelere bölüp ödeme planınızı size sunacaktır.

Yapılandırılan Kredi Kartı Borcumu Ödemezsem Ne Olur?

Yapılandırılan Kredi Kartı Borcumu Ödemezsem Ne Olur?Yapılandırdığınız kredi kartı borcunuzu da ödemekte güçlük çekiyorsanız bankalar bu konuda da kolaylık sağlayacaktır. Ödemeniz gereken taksitleri, bir yıl içerisinde en fazla 2 defa geciktirebilir ya da ödemeyebilirsiniz. Ödenmeyen taksit nedeniyle yapılandırmadan çıkartılmazsınız; ancak geç ödenen süre için gecikme faizi bir sonra ay karşınıza çıkacaktır. Ayrıca 2 kez ödenmemesi durumunda, 2011 yılında çıkartılan torba yasasıyla ilgili kanun hükümlerinden de yararlanma fırsatınız ortadan kalkacaktır. Ek olarak kredi kartınız yapılandırma süresi boyunca kapalı olacak, borcunuz bittiğinde ise tekrar kullanıma açılmayacaktır.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırmanın Faydaları Nelerdir?

Kredi Kartı Borcumu Yapılandırmanın Faydaları Nelerdir?Yapılandırma işlemi kredi kartı borçlarını ödeyemeyen kişilere, rahat bir nefes aldırmayı sağlayan, hem bankanın hem de borçlunun karlı çıkmasına yardımcı olan bir formüldür. Borcunuzu yapılandırdığınızda, ödeyemeyeceğiniz miktarların gecikmesinden kaçınmış olup, bankaların kara listesine girmekten son anda kurtulabilirsiniz. Bankaların kara listesinin nasıl hazırlandığını buradan öğrenebilirsiniz. Taksitlerinizi düzenli ödediğinizde kredi notunuzun da düşmeyeceğini, hatta düzenli ödediğiniz takdirde olumsuz imajınızı düzeltebileceğinizi bilmelisiniz. Aylık ödeyeceğiniz borç miktarı azalacağı için, ihtiyaçlarınızı daha kolay karşılayabilir hale gelirsiniz. Uygun ödeme seçenekleriyle hem bankanız ödemelerini geri almış olur hem de siz bütçenize uygun bir şekilde ödeme yaparsınız.

İşte sınırsız ihtiyaçlar dünyasının, elde avuçta sınırlı sayıda bulunan nakit parayla ters düşmesinin sonucunda bankalara borçlanabilir, gerek SMS gerekse arama yoluyla bankanızın sizi sürekli aramasına neden olabilirsiniz. En iyisi borcunuzu nakit olarak bir an önce ödemek olsa da ödeme güçlüğü yaşadığınız zamanlarda, kredi kartı borcu yapılandırması yapabilirsiniz. Yapılandırma, borçlu günlerinizde biraz da olsa nefes almanızı sağlayacak bir işlemdir. Bu sebeple bankanızı aramaktan çekinmemenizi öneririm.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın