Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kalkınma Bankacılığı Nedir? Görevleri Nelerdir?

Kalkınma bankacılığı nedir, ne işe yarar sorularının yanıtları, pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Biz de merak edilenleri sizler için araştırdık!
Kalkınma Bankacılığı Nedir? Görevleri Nelerdir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Her ülkenin belli bir kalkınma süreci olur. Bu süreç içerisinde birçok yeni kuruluşun ya da daha eski kurulmuş şirketlerin büyüme çabaları vardır. Ülkemizin kalkınma sürecine ticari bankalar gibi birçok banka türü katılmaktadır. Ticari bankalar mevduata bağlı olarak işler ve öncelikli amaçları kardır. Yatırım bankalarının da öncelikli amacı menkul kıymet ihracı ile uzun vadeli kaynak sağlamaktır. Görüldüğü gibi her bankanın amacı farklıdır ve ülkenin kalkınmasında en etkin rol oynayan banka türü kalkınma bankacılığıdır. Sunduğu avantajlı özellikler sayesinde özellikle küçük işletmeler için ciddi bir önem taşır. Bu bakımdan kalkınma bankacılığı nedir ve ne gibi görevleri vardır hep birlikte öğrenelim.

Kalkınma Bankacılığı Nedir?

Kalkınma Bankacılığı Nedir?Gelişmekte olan ülkelerde daha çok işlevi olan kalkınma bankaları; küçük ölçekli firmaların sermaye yetersizliğinden kaynaklanan girişimlerine yardımcı olmak ya da büyük kurumsal şirketlerin yeni yatırımlarına destek olmak için faaliyet gösteren bir türdür. Başlıca amaçları şirketlerin kalkınmasını sağlamaktır. Böylelikle endüstriyel gelişime katkısı oldukça fazladır. İşlevleri sadece sermaye kaynağı sağlamak değil teknik yardım hizmeti de vermektir.

Kalkınma bankaları özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkmıştır. Tüm dünyada izler bırakan bu savaşın sonrasında ülkelerin ekonomik durumuna katkı sağlanması gerekliydi. Toparlanma sürecinde kurulan bu bankalar, toparlanma sürecine ciddi destek sağlamışlardır. Gelişmiş ülkelerde de faaliyetleri bulunan kalkınma bankalarının asıl önemi gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkmaktadır. Ekonomik katkılarının yüksek olduğu kalkınma bankalarının görevlerini incelemekte fayda vardır.

Kalkınma Bankacılığı Görevleri Nelerdir?

Kalkınma Bankacılığı Görevleri Nelerdir?Kalkınma bankacılığının amacı, küçük ve büyük ölçekli firmalara uzun vadeli fon kaynağı sağlamak genel işlevidir. Bunun yanında birçok çeşide ayrılır. Bunların başında sanayi sektöründe hareketliliğin artması için uzun vadeli kaynak ihtiyacını giderir. Böylelikle ekonomiyi harekete geçirecek projelere ve girişimlere birçok sektörde destek sağlar. Bunları gerçekleştirirken diğer görevlerinden biri olan kaynak akışının yönünü değiştirmektir. İşlevini yerine getirirken baktığı durum; kaynakların etkin kullanımının sağlanmayacağı sektörlerden, sanayi sektörüne akışın sağlanmasıdır.

Sermaye piyasalarında da etkin rol oynayarak gelişmelerine katkı sağlar. Şirketlere kaynak sağlarken kullanacağı menkul kıymet araçları ile piyasalar içerisinde bulunan konumu sayesinde doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Aynı zamanda yeni yatırım alanlarının öncülüğünü de gerçekleştirirler. Genelde yeni alanlara yatırım yapma konusu hem riskli hem de ürkütücüdür. Bu yüzden kalkınma bankaları devreye girerek, doğrudan işletmeleri kurma ya da kuruluma katılma şeklinde öncülükleri bulunur. Bunu yaparken de elbette yeni yatırım alanlarını araştırır ve inceler. Böylelikle girişimcilere de yol gösterir.

Girişimcilere yatırım yapılacak alan konusunda yol gösterirken, aynı zamanda teknik destek de verir. Yönetimsel ve işletme tekniği açısından bulunan yardımları sonucunda da yatırım projelerinin gelişmesini sağlar. Yatırım aşamasında hedeflenen planların kolaylaştırılmasını ve gerçekleştirilmesini sağlar. Eğer bu işletmelerin yurtdışı bağlantıları mümkünse, pazar araştırması ve yabancı ortaklık konusunda destekleri de vardır. Böylelikle ülkeye giriş olacak dövize müdahale ederek, doğru alanlara gitmesini sağlarlar. Son olarak da ekonomiye katkısı olacağını düşündüğü yeni fikirleri ve girişimleri destekleyerek, kabul edilmesini sağlar.

Kalkınma bankalarının işlevlerini toparlarsak eğer şunu görebiliriz. Büyük ölçekli, sektör içerisinde yer edinmiş firmaların yeni yatırımlarına uzun vadeli finansman kaynağı sağlar. Küçük ölçekli ve pazar içerisinde yer edinmeye çalışan firmalara da çeşitli destekler ile gelişmesine yardımcı olur. Yeni girişimciler için de gerekli destekleri vererek, ilk adımından itibaren yanında olur. Böylelikle her açıdan ekonomiye büyük katkılar sağlar.

Kalkınma Bankacılığı Fonksiyonları Nelerdir?

Kalkınma Bankacılığı Fonksiyonları Nelerdir?Özellikle ülke ekonomisi için büyük öneme sahip olan kalkınma bankalarının belli fonksiyonları vardır. Bunların en başında yer alan uzun ve orta vadeli fon sağlanmasını, yatırımlar için yaptığını artık biliyoruz. Ayrıca kurumsal finansman hizmetleri verir. Bunlar ise factoring, forfaiting, yeniden yapılandırma, şirket evliliği, değerleme, borç yapılandırma ve özel kaynakların teminidir. Diğer önemli olan fonksiyonlarından biri de kaynakların, özellikle atıl olan kaynakların sanayi sektörüne yönlendirmesidir.

Sermaye piyasalarının gelişmesini de sağlayarak, yatırım araçlarının daha iyi değerlendirilmesini sağlamaktadır. Yeni girişimciler için de birçok desteği sağlayarak idari ve teknik konularda yardımcı olurlar. Böylelikle riski ve hatayı minimuma indirmeyi amaçlarlar. Yeni pazarlarda yatırıma teşvik verirler ve öncülük yaparak, o sektöründe gelişmesine katkı sağlarlar. İçeride bulunan ya da gelen dövizin, doğru alanlara gitmesini sağlayarak, kullanımını daha etkin kılarlar.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın