Dünyanın farklı yerlerinde geçmişten izler taşıyan birbirinden güzel kaleler ve şatolar bulunmaktadır. Buraları gezerken içinde bulunduğunuz atmosfer nedeniyle kendinizi o yıllara aitmiş gibi hissedersiniz. Tarihin önemli anlarına şahitlik etmiş bir kaleler, birçok savaştan dimdik çıkmayı da başarmıştır. Türkiye’nin en güzel ve en büyük kaleleri de eski medeniyetlerden geriye kalanları açıkça bizlere göstermektedir.
Bu galerimde sizlere hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük kaleleri hangileri listelemek istedim. İşte sizleri geçişe ışınlayacak 60 güzel kale:
Dünyanın En Büyük ve En Güzel Kaleleri
Dünyanın dört bir yanında güzelliğine hayran kalacağınız kaleler bulunmaktadır. Özellikle Fransa, Avusturya ve İngiltere kale yönünden oldukça zengindir. Görkemli atmosferleri ile dünyanın en büyük ve en güzel kaleleri sizlerle:
Neuschwanstein Şatosu – Almanya: Bavyera’da 1869 yılında Neo-romantisizm mimarisiyle inşa edilmiştir. 6 katlıdır ve Starnberg Gölü’nün kenarındadır.
1
Chambord Şatosu – Fransa: Kral I. François’in av köşküdür; ama sadece 72 gün kalabilmiştir. İnşaatı ise 25 yıl sürmüştür.
2
Sully-sur-Loire Şatosu – Fransa: Dük Sully için inşa edilen şato, gerçek bir kaledir ve etrafındaki yerleşimleri kontrol etme amacıyla yapılmıştır.
3
Osaka Kalesi – Japonya: 16. yüzyılda inşa edilen kale, Japon tarzını tam olarak yansıtmaktır. Bu nedenle de ülkenin marka haline gelmiş yüzüdür.
4
Gifu Kalesi – Japonya: Nagara Nehri’nin yanına inşa edilen bu kale, şehrin sembollerinden biri haline gelmiştir.
5
Chenonceau Şatosu – Fransa: 13. yüzyılda Luar Vadisi’nde Chenonceaux kasabasına kurulmuştur ve hanımlar şatosu olarak da bilinmektedir.
6
Lichtenstein Şatosu – Almanya: Svabya Alpleri’ne inşa edilen bu masalsı şato, 1200’lü yıllardan beri varlığını sürdürmektedir.
7
Hohenzollern Kalesi – Almanya: Hohenzollern Hanedanlığı’na ait olan kale, Stuttgart’tadır ve oldukça yüksek bir yere inşa edilmiştir.
8
Ussé Şatosu – Fransa: Cennet gibi bir vadinin tam ortasında bulunan şato, 15. yüzyılda inşa edilmiştir.
9
Azay le Rideau Şatosu – Fransa: 1518 – 1527 yılları arasında inşa edilen şato, Fransız Rönesans mimarisi örneğidir.
10
Versay Sarayı – Fransa: Versailles ismiyle de bilinen saray, tarihi ve ünlü bir Fransız şatosudur. 1661 yılında inşası başlamış ve zamanla günümüzdeki halini almıştır.
11
Tavsiye Ederiz: Versay Sarayı’nda Faaliyete Geçecek Olan Lüks Otel
Hohenschwangau Kalesi – Almanya: 19. yüzyılda inşa edilmiştir ve Bavyera Kralı II. Maximilian’ın oğlu II. Ludwig çocukluğunu burada geçirmiştir.
12
Howard Kalesi – Birleşik Krallık: İngiltere kuzey York’ta bulunan kale, 300 yıldan daha uzun tarihe sahip Howard ailesine aittir.
13
Egeskov Şatosu – Danimarka: Avrupa’nın en iyi korunmuş Rönesans su şatosudur ve 14. yüzyıldan beri ayaktadır.
14
Bran Kalesi – Romanya: Drakula’nın kalesi olarak da bilinir. Ulusal anıt ve sınır nişanı niteliğinde olan bir kaledir. Erdel Prensliği ve Eflak sınırı arasında yer almaktadır.
15
Hohenwerfen Kalesi – Avusturya: Muhteşem Salzach vadisinde bulunan kale, 11. yüzyılda inşa edilmiştir ve deniz seviyesinden 623 metre yüksektedir.
16
Kırlangıç Yuvası Kalesi – Gaspra: En dekoratif kale olarak tanımlanır ve Neo-Gothic mimarisi ile ünlüdür. 1911 – 1912 yılları arasında inşa edilmiştir.
17
İlginizi Çekebilir: Nereden Nereye: Yurt İçi ve Yurt Dışı Uğrak Yerler Listesi
Guatia Kalesi – San Marino: Ülkenin en yüksek tepesi olan Titan Dağı’na inşa edilmiştir. Kalenin zindanları 1970’li yıllara kadar hapishane olarak kullanılmıştır.
18
Boldt Kalesi – New York: Oldukça turistik bir yerdir ve Heart Adası’ndadır. Amerikan milyonerleri için inşa edildiği bilinmektedir.
19
20
Matsumoto Kalesi – Japonya: 1582 yılına kadar Fukashi Kalesi olarak anılmıştır. Azuchi-Momoyama dönemi ile Edo dönemi arasında inşa edilmiştir.
21
Kilkenny Kalesi – İrlanda: 1195 – 1213 yılları arasında inşa edilen kale, Norman mimarisinin tipik örneklerindendir.
22
Predjama Kalesi – Slovenya: Rönesans kalelerinden birisidir ve kaya oyularak inşa edilmiştir. 1274 yılında yapımına başlandığı tahmin ediliyor.
23
Windsor Sarayı – İngiltere: Şahsi ikamete tahsis edilen kale, tarihin en uzun süreli ikamet edilen sarayıdır. Britanya monarşisinin resmi ana rezidanslarından birisidir.
24
Moritzburg Kalesi – Almanya: Barok mimarisinin güzel örneklerinden olan kale, 1542 – 1546 yılları arasında inşa edilmiş bir av köşküdür.
25
Coca Kalesi – İspanya: 15. yüzyılda inşa edilen kale, Katolik yönetimi altında yaşayan İspanya Müslümanlarının sürdürdüğü mimarinin izlerini taşır.
26
Hochosterwitz Kalesi – Avusturya: 172 metre yükseklikteki kale, etkileyici Ortaçağ kalelerinden birisidir.
27
Buna da Bakın: Avrupa’nın En Görkemli Şatoları
Hohensalzburg Kalesi – Avusturya: Salzburg’daki kale, en büyük Ortaçağ kalelerinden birisidir ve 1077 yılında inşasına başlanmıştır.
28
Londra Kalesi – İngiltere: Yapının ortasındaki Beyaz Kale ile tanınan yapı, 1078 yılında I. William tarafından yaptırılmıştır. Kalenin amacı ise saray suçlularının tutuk evi olmasıdır.
29
Krak des Chevaliers – Suriye: Şövalyeler Kalesi olarak da bilinen yer, haçlı kalesidir ve 11. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir.
30
Hatley Kalesi – Kanada: 40 odalı kale, gösterişli İskoç mimarisinde inşa edilmiştir. günümüzde ise tarihi bir park olarak turizme açıktır.
31
Örebro Kalesi – İsveç: Ortaçağ kalelerinden olan Örebro 1900’lü yıllarda inşa edilmiştir. Ayrıca kale, nehirle taşınan küçük kayalarla yapılmıştır.
32
Malbork Kalesi – Polonya: Yüzey alanı bakımından dünyanın en büyük tuğla kalesidir ve Töton Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir.
33
Kronborg Kalesi – Danimarka: Stratejik bir konumu bulunan kale, 16. ve 18. Yüzyıla ışık tutan bir mimari örneğidir. Aynı zamanda kale, Elsinore’de bulunur ve burası Shakespeare’nin Hamlet’i ile ünlüdür.
34
Trakai Adası Kalesi – Litvanya: Galve Gölü’ndeki kale, 14. yüzyılda inşa edilmeye başlanmıştır. Stratejik öneme sahip kaleler arasındadır.
35
Highclere Kalesi – İngiltere: Çiftlik evi tarzında inşa edilen kale, Hampshire’dedir ve bahçesiyle de ün kazanmıştır.
36
Bodiam Kalesi – İngiltere: 14. Yüzyılda inşa edilen kale, İngiltere Kralı III. Edward’ın şövalyeleri için yapılmıştır.
37
Alnwick Kalesi – İngiltere: Harry Potter filmiyle ününe ün katan kale, tahmini olarak 1136 yılında inşa edilmiştir.
38
La Mota Kalesi – İspanya: Güzel Ortaçağ kalelerinden birisidir ve yapımına 1904 yılında başlanmıştır.
39
Red Fort – Hindistan: 200 yıllık Babür İmparatorluğu’nun kalesi olarak inşa edilmiştir. Delhi’de bulunur ve 1639 yılında yapılmaya başlanmıştır.
40
Wartburg Kalesi – Almanya: 410 metre yükseklikteki kale, Orta Avrupa’nın Feodal Dönemi’nin olağanüstü anıtı olarak anılmaktadır.
41
Mont Saint-Michel – Fransa: Kayalık bir adacığın üstüne inşa edilen ibadet yeridir ve hac merkezi haline gelmiştir.
42
Agra Kalesi – Hindistan: 1638 yılına kadar Babür İmparatorlarının ana yerleşim merkezi olmuştur. Dünya Mirasları listesinde yer alır.
43
Kahire Kalesi – Mısır: 12. yüzyılda Selahaddin Eyyubi tarafından Haçlılara karşı kenti korumak için inşasına başlanmıştır ve Osmanlı Devleti döneminde bitirilmiştir.
44
Edinburgh Kalesi – İskoçya: Castle Rock üzerinde bulunan kale ile ilgili yapılan arkeolojik çalışmalara göre tarihi demir çağına kadar uzanmaktadır.
45
Prag Kalesi – Çek Cumhuriyeti: Birçok kralı ve devlet başkanını barındıran kale, dünyanın en büyük antik kalelerindendir. Tarihi ise 9. yüzyıla dayanmaktadır.
46
Saint Michael Kalesi – Rusya: 1797 – 1801 yılları arasında inşa edilen kale, Fransız Klasisizminden, Rönesans’tan ve Gotik mimariden izler taşır.
47
Moskova Kremlini – Rusya: 1495 yılında inşası tamamlanan kalede, Rusya devlet başkanının resmi ikametgah yerdir.
48
Türkiye’nin En Büyük ve En Güzel Kaleleri
Ülkemiz de kale bakımından oldukça fazla çeşitliliğe sahiptir. Üstelik bu çeşitlilik, hem mimari hem de tarihi açıdandır. İşte sizlere Türkiye’nin en büyük ve en güzel kaleleri:
Bodrum Kalesi – Bodrum: 1406 – 1523 yılları arasında inşa edilmiştir ve St. Jean Şövalyeleri’nin kalesidir.
1
Ankara Kalesi – Ankara: Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de MÖ 2. yüzyıldan beri var olduğu tahmin ediliyor.
2
Anadolu Hisarı – İstanbul: 7000 metrekarelik alana 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa edilmiştir. İstanbul fethine kadar askeri önem taşıyan bir yer olmuştur.
3
Rumeli Hisarı – İstanbul: Fatih Sultan Mehmet tarafından fetihten önce kuzeyden gelebilecek saldırıların önlenmesi için inşa ettirilmiştir. Sadece 90 günde inşa edilmiştir.
4
Tavsiye Ederiz: Türkiye’de Ziyaret Edilecek En Güzel Yerler
Kızkalesi – Mersin: Tarihi adı Korykos olan kalenin, tahmini olarak MÖ. 4. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir.
5
Simena Kaleköy – Antalya: Kaş’ta bulunan bu antik Likya kenti, MÖ 4. Yüzyıldan beri iskan gören bir noktadır. 1. derece arkeolojik sit alanıdır.
6
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin En İyi Tatil Otelleri
Alanya Kalesi – Antalya: Alanya’da bulunan kale, Helenistik döneme kadar tarihi uzanır. 13. yüzyılda I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.
7
Zilkale – Rize: 13. yüzyılda inşa edilen kale, Trabzon İmparatorluğu döneminde yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde ise Kale-i Zil ismiyle askeri amaçlı kullanılmıştır.
8
Van Kalesi – Van: Milattan önce 840 yılında inşasına başlandığı bilinmektedir. Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taşlardan yaptırılmıştır.
9
Bozcaada Kalesi – Çanakkale: Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından kullanılan kale, II. Mehmed döneminde 1455 yılında yeniden inşa edilmiştir.
10
Mardin Kalesi – Mardin: Kartal Yuvası olarak da bilinen kale, tarih boyunca birçok uygarlığın yaşam alanı olmuştur. Tarihinin ise 330 yıllarından öncesine dayandığı bilinir.
11
Harşena Kalesi – Amasya: 1075 yılından önceden beri var olan kale, Amasya’nın fethedilmesiyle birlikte onarılmıştır. Kale, Yeşilırmak kıyısına kadar inen 8 müdafaa kademesine sahiptir.
12