Bankacılık sistemindeki küresel gelişmelerle birlikte ödeme sistemleri de buna paralel sürekli olarak gelişme kaydediyor. Türkiye de ilk ve tek yerli ödeme sistemiyle trende katılırken TROY nedir sıklıkla sorgulanır hale geldi.
Kısaca açıklamak gerekirse Türkiye Ödeme Sistemi (TROY); kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartların sağ alt köşesinde yer alan bir Türk markasıdır. Yani Türkiye, TROY ile dünyanın en büyük ödeme sistemlerinden Visa, Mastercard veya American Expess gibi devlere karşı bir alternatife sahiptir!
2023’ü rekor yılı ilan eden TROY, kullanımındaki artışla 15 kat büyüme kaydetti. Büyüme ve TROY’a geçişlere en büyük katkılardan biri ise İsrail’e karşı başlatılan boykot kampanyalarından geldi. ABD’li Visa ile Mastercard’ı olan birçok vatandaş, TROY karta geçiş yaptı.
TROY Nedir?
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir. Adını Türkiye’nin Ödeme Sistemi’nden alan sistem, daha çok kısaltması olan TROY ifadesi ile anılmaktadır.
2017 itibarıyla dünya çapında kabul edilmeye başladı TROY kartları, geçen yıllar içinde hem ülke içi hem ülke dışında kullanıcı sayısını artırmıştır.
TROY Kart Nasıl ve Nerede Kullanılır?
TROY, kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart basımı ve ağ işlemleri de dahil olmak üzere finansal hizmetler sunmaktadır.
TROY banka Kartı, yurt içinde tüm iş yerlerinde geçerlidir. Yani diğer kartlar gibi tüm ATM’lerden para çekebilir, üye işyerlerinde alışveriş yapabilirsiniz. Aynı zamanda kartın arka yüzündeki uluslararası kart şemalarına ait logoların geçerli olduğu yerlerde de kullanabilirsiniz.
Evet, TROY kartlar 190’ı aşkın ülkede bulunan Discover ile yapılan iş birliği sayesinde dünya çapındaki milyonlarca noktada kullanılabiliyor.
TROY Karta Nasıl Geçilir?
TROY karta geçmek için yapmanız gereken tek şey, üye banka ve elektronik para kuruluşlarına talebinizi iletmektir. Öte yandan bankanız, TROY kart sunmuyorsa da farklı banklardan yeni kart çıkarmak için başvuruda bulunabilir, yerli sistemi kullananlar arasına katılabilirsiniz.
Troy kartı talep eden kişiler, mevcut kartlarını değiştirebilecekleri gibi bankalarından Troy logolu yeni bir kart talebinde de bulunabilirler. Bu konuda Troy logolu kart sunan banka ya da elektronik para kuruluşları ile temasa geçilebilir.
TROY üye kuruluşları şunlar:
Ziraat Bankası, Vakıfbank, YapıKredi, Kuveyt Türk, DenizBank, Aktifbank, Halkbank, Akbank, Türkiye İş Bankası, Garanti BBVA, PTT, Şekerbank, Vakıf Katılım, QNB Finansbank, Türkiye Finans, alBaraka, TEB, United Payment, Vodafone Pay, EmlakKatılım, Anadolubank, Alternatif Bank, Sipay, Fibabanka, Golden Global Bank, HSBC, ICBC, iyzico, Odeobank, T-bank, Ziraat Katılım, AHL PAY, BPN, DGpara, FUPS, Moneytolia, Papara, Parolapara, ING, TURK Elektronik Para, PeP, Ozan, İninial, TTÖdeme, PayPorter, Paycell, Papel, Vepara.
TROY Kimin?
Yerli ödeme sistemine ilişkin sıklıkla aranan konulardan biri de TROY kimin, TROY devletin mi sorusudur. Yanıt ise TROY’un kurucusu ve işleticisi olan Bankalararası Kart Merkezi’dir.
BKM ise yüzde 51’lik payı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ait olmak üzere toplam 11 bankanın ortaklığındadır.
Merkez Bankası dışındaki ortaklar şöyle:
- Türkiye Halk Bankası,
- Ziraat Bankası,
- Garanti Bankası,
- Akbank,
- Türkiye İş Bankası,
- Yapı ve Kredi Bankası,
- Vakıflar Bankası,
- QNB Finansbank,
- ING Bank,
- Türk Ekonomi Bankası.
TROY Kartın Farkları ve Avantajları
TROY kartı diğerlerinden ayıran en büyük fark, Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemi olmasıdır.
Teknolojiyi ve ödemeler sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden TROY, Türkiye için en uygun çözümleri sunabilmek ve güvenle kullanılması için çalışmaları sürdürmektedir.
Avantajları kapsamında TROY kartların kullanımını teşvik amacıyla pek çok üye kuruluş tarafından ücretsiz sunulduğu bilinmektedir. Ayrıca yurt dışında kullanılabilir olması da “neden TROY kullanmalıyım” sorusunun yanıtları arasındadır.
Sonuçta hem sunduğu avantajlar hem de yerli olması ile TROY kullanımı her gün biraz daha artmaktadır. Açıklanan verilere göre 2023’te TROY alışveriş pazar payını yıllık bazda 15 katın üzerinde artırarak yüzde 10,26’ya ulaştırdı.
Ayrıca TROY kart sayısı 2022’ye kıyasla 2’ye katlayarak 25 milyon adet oldu. 2023 Aralık ayındaki alışveriş hacmi ise önceki yılın aynı dönemine göre 32 kat artarak 100 milyar lirayı geçti.
-
KAP
-
Bitcoin
-
Borsa
-
Altın
-
Gümüş
-
M. Şimşek
-
Temettü
-
Halka Arz
-
ECB
-
Petrol
-
Euro
-
TÜİK
-
İşsizlik
-
Enflasyon
-
BofA
-
Paratic TV
-
FED
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!
merhabalar
sunumu nasıl görebilirim.
Teşekkür ederim.
Birazdan tanışacağın iş seni inanılmaz bir hızla para kazanmaya mecbur bırakacak.
Dikkat her başvuranı kabul etmiyorum.
iş sunumuz aşağıdadır:
HASAN ECE 05385114773