Okuma süresi : 6 dakika

Borsada Para Kaybetmeden İşlem Yapmak

Nesrin Zaman Profil Resmi
Nesrin Zaman tarafından tarihinde yayınlanmıştır.

Yukarıdaki tüm adımları attıktan sonra sıra geldi borsada para kaybetmeden işlem yapmaya!

Demo hesaplar veya borsa simülatörleri, yatırımcıların trading becerilerini gerçek parayla değil sanal parayla geliştirmelerine olanak tanır.

Yani borsada para kaybetmeden işlem yapar, strateji geliştirmeden kâr-zarar oranı hesaplamaya, psikolojiden borsa takibine kadar gerekli her alanda tecrübe kazanırsınız.

Çünkü yatırım yolculuğuna yeni başlayanlar için piyasaya giriş yapmak ve hisse senedi alım satımına başlamak başlangıçta göz korkutabilir.

Korkuları aşıp yeteri kadar deneyimli bir yatırımcı olmaksa, gerek demo hesaplar gerek borsa simülatörleri sayesinde çok kolaydır.

Gerçek yatırım hesabı açmadan önce sanal parayla işlem yapmak, iyi bir borsacı olmanın belki de en önemli adımıdır.

Trader, demo hesaplar sayesinde yatırımcı olarak hem güçlü hem de zayıf yönlerini çok daha net görür.

Gerçek yatırım hesabıyla arasındaki tek farkı, sanal para olan demo hesaplarda tek bir kuruş bile kaybetmeden kendinizi geliştirirseniz.

Üstelik bunun için bir sınırlamanız da yoktur! Kendinizi borsaya giriş yapmak için yeterli görene kadar simülatörlerden faydalanabilirsiniz.

Kaldı ki deneyimli yatırımcılar dahi ihtiyaç duyduklarında simülatörlere ve demo hesaplara başvururlar.

Evet, deneyimli borsacılar da yeni stratejiler geliştirmek, yeni piyasalar ya da yatırım enstrümanlarda işlem yapmak gibi gerekçelerle demo hesapları kullanırlar.

Neticede demo hesaplar, sadece yeni yatırımcılara değil piyasada kendini geliştirmek isteyen herkese hizmet eder.

Daha önce de belirttiğimiz gibi iyi bir borsacı olmak, hem teori hem de pratikte kendini sürekli geliştirmekten geçer.

Hiç para kaybetmeden bilgilerinizi ve yatırım yönlerinizi test edebileceğiniz bu hesaplardan, olabildiğince çok yararlanmanız kesinlikle lehinizedir.

Borsa Riskleri

Her piyasada olduğu gibi borsada da riskler vardır ki hiçbir yatırım, sahibine yüzde 100 kazanma garantisi vermez. Bu nedenle kazanabileceğiniz gibi kaybedebileceğinizin de farkında olmalısınız.

Söz konusu farkındalığa ise borsa risklerini detaylarıyla kavrayarak ulaşabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken başlıca riskleri öğrenerek hemen işe başlayın:

Piyasa Riski

Piyasa riski, hisse senedi fiyatlarındaki veya genel piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle para kaybetme olasılığını ifade eder.

Ekonomik koşullar, siyasi olaylar, doğal afetler veya yatırımcı duyarlılığı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilen piyasa riski; öngörülemez oluşuyla tehlikelidir.

Bununla birlikte sistematik risk olarak da bilinen piyasa riskine karşı önlem almak mümkündür.

Portföyünüzü farklı sektörler, bölgeler ve varlık sınıfları arasında çeşitlendirerek ve riskten korunma, zarar durdur emirleri gibi araçlardan yararlanarak riski azaltabilirsiniz.

Likidite Riski

Bildiğiniz gibi borsa oldukça likit bir piyasadır. Fakat işler bazen değişebilir. İşte bu durumda likidite riski ortaya çıkar.

Yani düşük işlem hacmi veya yüksek volatilite nedeniyle bir hisse senedinin hızlı veya adil bir fiyattan alınıp satılamaması riski doğar.

Bir pozisyondan acilen çıkmanız veya pozisyona girmeniz gerekiyorsa, likidite riski kayıplara veya fırsatların kaçırılmasına neden olabilir.

Peki, bu riski azaltmak için ne yapılabilir?

Büyük borsalarda işlem gören hisse senetleri gibi yüksek likiditeye sahip hisse senetlerini seçerek veya piyasanın en aktif olduğu yoğun saatlerde işlem yaparak riski azaltabilirsiniz.

Enflasyon Riski

Pandemiden sonra tüm dünyayı sarsan yüksek enflasyon, finansal okuryazarlığı düşük seviyede olanları bile kavram konusunda bilgilendirdi.

Evet! Basitçe fiyatlardaki artışı ifade eden enflasyon, borsa için de büyük bir risk ki satın alma gücünü azaltır.

Enflasyon riski, özellikle düşük veya sabit faiz oranlarına sahip yatırımların gerçek değerini ve getirilerini aşındırabilir.

Yani tahviller gibi sabit getirili yatırımların yanısıra artan fiyatların neden olduğu değer erozyonuna karşı yeterli koruma sağlayamayan nakit ile diğer varlıklar üzerinde önemli bir etki yaratabilir.

Korunmak ise yine mümkün!

Enflasyonist risklerden korunmak için büyüme potansiyeli yüksek hisse senetlerine veya enflasyona endeksli menkul kıymetlere yatırım yapabilirsiniz.

Faiz Riski

Faiz de enflasyon riski gibi pek çok kişinin aşina olduğu kavramlar arasında. Aslında ikisi genellikle birbirine paralel gelişir.

Faiz oranı riski, bu bağlamda, artan faiz oranının finansmana ihtiyaç duyan işletmeler için yarattığı sorunları ifade eder. Çünkü faiz oranları maliyetleri artırdıkça işler zorlaşır.

Eğer oranlardaki bu artış enflasyonun olduğu bir dönemde meydana geliyorsa ve oranların yükseltilmesi enflasyonla mücadelenin yaygın bir yoluysa, hem şirketin finansman maliyetleri artar hem de yatırımcının risk iştahını düşürür.

Ancak bazı sektörler faiz artışlarından fayda sağlayabilir. Bu durumdan en çok fayda sağlayan sektörlerden biri de finans sektörüdür.

Banka, aracı kurum ve sigorta şirketi gibi firmaların kazançları genellikle faiz oranları yükseldikçe artar çünkü borç verme için daha fazla ücret talep edebilirler.

Dolayısıyla çeşitlendirme faiz riskine karşı önlem olarak da işe yarar.

Mevzuat Riski

Mevzuat riski, hükümet ile iş dünyası arasındaki geçici ilişkiyi ifade eder.

Hükümet eylemlerinin ya da düzenleyicinin; bir şirketi veya sektörü kısıtlaması, dolayısıyla yatırımcının o şirket veya sektördeki varlıklarını olumsuz etkilemesi riskidir.

Yeni düzenlemeler, standartlar, vergiler gibi pek çok yoldan yatırımcının karşısına çıkabilir.

Yasal riskin derecesi sektöre göre değişse de her sektör, söz konusu riske tabidir.

Politik Risk

Belirli bir ülke veya bölgedeki politik olaylar, istikrarsızlık veya politika değişiklikleri de borsa için risk teşkil eder.

Hükümet liderliğindeki değişiklikler, siyasi ideolojilerdeki değişiklikler, mevzuat değişiklikleri, ticari anlaşmazlıklar ve jeopolitik çatışmalar siyasi riskler olarak değerlendirilir.

Örneğin bir hükümetin aniden ticaret tarifeleri uygulaması, politik bir risktir. Çünkü küresel tedarik zincirlerini bozabilir ve uluslararası ticarete bağımlı şirketlerin hisse senedi fiyatlarını aşağı yönde etkileyebilir.

Haber Riski

Bu risk, zamanlamasının ve içeriğinin önceden bilinmediği bir haberin hisse senedi fiyatını olumsuz yönde etkilemesidir.

Medyadaki hikayeler, bir şirkete ya da bütünüyle bir sektöre zarar verebilecek güçtedir.

Dünyayı etkisi altına alan bir savaş, doğal afet, salgın gibi gelişmelerin gündeme damga vurduğu bir dönemde, tüm şirketler bu riskten etkilenebilir.

Örneğin, 2011'deki Fukuşima nükleer santrali kazasıyla ilgili haberler, uranyum madencilerinden, şebekelerinde nükleer enerji bulunan ABD tesislerine kadar ilgili tüm sektörlerin hisselerine darbe vurmuştu.

Peki, haber riskine karşı korunmak mümkün mü? Kısmen evet!

Çünkü reklam çalışmaları ve haberlerin tetiklediği kısa vadeli dalgalanmaları göz ardı eden uzun vadeli bir yatırımcıysanız, söz konusu borsa riskinden fazla etkilenmezsiniz.

Nihayetinde risksiz hisse senedi veya işletme diye bir şey yok!

Öte yandan her hisse senedi, küresel ya da yerel olabilen bu risklerle karşı karşıya olsa da yatırımın getirileri çok daha ağır basabilir.

Bir borsa yatırımcısı olarak yapılabilecek en iyi şeyse, satın almadan önce riskleri bilmek ve alınabilecek tüm önlemleri alarak hareket etmektir.