VİOP Emir Yöntemleri
Piyasada alım satım yapmak için aracı kuruma emrinizi iletirken dört fiyat belirleme yönteminden biri seçilmelidir. Bunlar; limit, piyasa, piyasadan limite ve şarta bağlı emirlerdir.
Tek tek ele alalım:
Piyasa (PYS)
Fiyat bilgisinin girilmediği sadece miktar bilgisinin girildiği emir türüdür. Piyasada emrin verildiği anda ilgili sözleşmede piyasada bulunan en iyi fiyatlı emirden başlayarak emrin karşılanması amacıyla kullanılır.
Piyasa yöntemi seçildiğinde ekranda oluşan “En İyi Fiyat” seçeneğinin işaretlenmesi durumunda, emir yalnızca piyasada o anda bekleyen en iyi fiyat seviyesindeki emirlerle eşleşir.
“Gerçekleşmezse İptal Et” ya da “Kalanı İptal Et” emir geçerlilik süreleri seçilerek sisteme iletilebilir.
Limit (LMT)
Limit emirlerse hem fiyat hem miktar bilgisinin girildiği VİOP emirleridir. Yatırımcı bu yöntemi kullanmak için fiyat ve miktar bilgilerini girmelidir.
Sistemde pasif olarak bekleyen bu emir tipinde, emrin gerçekleşmesi için beklenir. Diyelim ki 1 adet x ürünü sözleşmesi için y fiyattan emir verdiniz. Emriniz hem miktar hem de fiyat bilgisi karşılanana dek sistemde beklemede kalır.
Piyasadan Limite
Fiyat olmadan yalnızca miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Genellikle büyük miktarlı emirlerde kullanılır.
Karşı taraftaki sadece en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler. Ancak işleme dönüşmeyen kısım, gerçekleşen son işlem fiyatını alarak limit fiyatlı emir olarak beklemeye geçer.
Sürekli işlem seansında girilen bir piyasadan limite emir, karşı tarafta bekleyen bir emir olmaması durumunda hemen iptal edilir.
Şarta Bağlı (SAR)
Emri giren tarafından ilgili sözleşme için belirlenen koşullar oluştuğunda emrin gerçekleşmesi için verilen emir tipidir.
Alış emirleri için daha yüksek, satış emirleri içinse daha düşük fiyatlardan piyasada işlem olması durumunda, emir aktif hale gelir.
Emir giriş yöntemine ek olarak aktivasyon fiyatının belirtilmesi gerekir.
VİOP’ta Emir Tipleri ve Geçerlilik Süreleri
Piyasada emir verilirken emrin sistemde geçerli olacağı süreye ilişkin beş seçenekten biri seçilmelidir. Bunlar; günlük, kalanı iptal et, gerçekleşmezse iptal et, iptale kadar geçerli ve tarihli emirlerdir.
Tek tek açıklamak gerekirse:
Günlük Emir (GUN)
Verildiği gün için geçerli emirlerdir. Gün sonuna kadar eşleşmediği takdirde iptal edilir.
İptale Kadar Geçerli Emir (İKG)
Emrin iptaline kadar geçerli emirleri kapsar. Emrin iptal edilmediği ve eşleşmediği durumlarda sözleşmenin vade sonuna kadar geçerliliğini korur. Vade sonunda sistem tarafından iptal edilir.
Tarihli Emir (TAR)
Sisteme girilen tarihe kadar geçerliliğini koruyan emirlerdir. Belirtilen tarihe kadar eşleşmezse ya da iptal edilmezse, sistem tarafından otomatik iptal edilir.
Gerçekleşmezse İptal Et (GIE)
Girildiği anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının gerçekleşmesi, aksi takdirde tamamının iptal edilmesi için kullanılan emir türüdür.
Kalanı İptal Et (KIE)
Girildiği anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının veya bir
kısmının gerçekleşmesi için verilir. Karşılanan kısım dışındaki tutardan geriye kalan iptal edilir.