Kaldıraçlı İşlemlerin Avantajları ve Riskleri
Kaldıraç kullanmanın temel avantajlarından biri, daha yüksek kâr elde edebilme yeteneğidir.
Kaldıraçlı işlemlerle yatırımcı, varlıklara yatırım yapmak için borç alarak kazancını artırma fırsatı yakalar.
Örneğin bir senedine 10.000 lira yatırım yaparsanız ve hisse senedi yüzde 10 oranında artarsa kârınız 1000 lira olur.
Bununla birlikte aynı hisse senedine 100.000 lira büyüklüğünde yatırım yapmak için 1’e 10 kaldıraç kullandığınız takdirde aynı yüzde 10’luk artış, kârınızı 10 bin lira yapar.
Kaldıraç kullanmanın bir diğer yararı da daha fazla ticaret fırsatına erişme yeteneğidir. Sınırlı sermaye ile yatırımcılar belirli varlıklara veya piyasalara yatırım yapamayabilir.
Ancak kaldıraçla yatırımcılar daha geniş bir fırsatlar yelpazesine erişebilir ve bu da potansiyel olarak daha yüksek kazançlar anlamına gelir.
Kaldıraç aynı zamanda yatırımcılara ticaret stratejilerinde daha fazla esneklik sağlar. Yatırımcılar, hem kısa vadeli piyasa dalgalanmalarından yararlanmak hem de uzun süre pozisyon tutmak için kaldıraçlı işlemlerden faydalanabilir.
Evet, kaldıraçlı işlemlerin başlıca avantajları bunlar. Gelelim, risklerine!
Kaldıraç kullanmanın başlıca dezavantajı, artan risktir. Yani kaldıraç, olası kâr gibi olası zararı da artırmaktadır.
Kaldıraç bir pozisyonun boyutunu büyüttüğünden, bir varlığın değerindeki küçük bir düşüş bile önemli kayıplara neden olabilir.
Çünkü yatırımcılar kaldıraç kullandıklarında, esas olarak yatırımlarını finanse etmek için borç kullanırlar.
Dolayısıyla yatırımlar beklendiği gibi performans göstermezse, yatırımcının borç verene olan borcu nedeniyle başlangıçtaki sermaye da kaybedilebilir.
Teminat çağrısı, kaldıraç kullanımıyla ilişkili başka bir risktir.
Yatırımcılar kaldıraç kullandıklarında, hesaplarında belirli bir düzeyde özsermaye bulundurmaları gerekir. Yatırımlarının değeri belirlenen seviyenin altına düşerse yatırımcıya kayıpları karşılamak için ek fon yatırmasını talep eden bir teminat tamamlama çağrısı gönderir.
Yatırımcının teminat tamamlama çağrısını karşılayamaması durumunda pozisyon kapatılabilir. Bu da ciddi kayıplar demektir.
Kaldıraç kullanmak yatırımcılar için psikolojik baskı da yaratabilir. Nedeni, daha yüksek kâr potansiyelinin, açgözlülüğe ve aşırı güvene yol açarak yatırımcıların baş edebileceklerinden daha fazla risk almalarıdır.
Ve alınan dürtüsel ticaret kararları, yatırımcıyı olumsuz sonuçlarla karşılaştırabilir.
Sonuçta kaldıraç, daha fazla esneklik ve daha fazla piyasa riski demektir. Aynı zamanda daha yüksek getiri elde etmek isteyen ve piyasa fırsatlarından yararlanan yatırımcılar için güçlü bir araçtır.
Ancak yatırımcılar, kaldıraçlı parayı piyasalara yatırmadan önce risk toleranslarını ve ticaret stratejilerini dikkatlice düşünmelidir.
Nitekim önemli kayıp potansiyeli ve ödünç alınan fonlarla işlem yapmanın psikolojik etkisi dahil kaldıraç kullanmanın risklerini ve dezavantajlarını dikkate almak gerekir.