Modanın dev ismi Christian Dior, dünya tarihine ismini altın harflerle yazdıran usta bir sanat ikonu. 1905 yılında Fransa’da hayata gözlerini açan usta isim, Paris’in “modanın kalbi” olarak anılmasında büyük katkı sahibidir. Ailesi onun diplomat olmasını istiyordu; ama Dior’un aklında her zaman sadece sanat vardı. 1928’de babasından aldığı bir miktar parayla yaptığı sanatsal çalışmalar, bunun bir kanıtıdır. Christian Dior’un yaşadığı dönem, siyasi açıdan pek de sanata müsaade etmeyecek yapıdaydı. Dünya savaşları ve kutuplaşmalar, usta ismin kendi moda evini ancak 1946’da kurabilmesine neden oldu.
Başarılı moda evi günümüzde; kozmetik ürünlerden şık giysilere, göz alıcı aksesuarlardan parfümeriye varıncaya kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip. Özellikle kadın müşterilerin rağbet gösterdiği moda ikonu, moda sektörünün en pahalı ve en lüks markaları arasında gösterilir. Dior’un 52 yıla sığan kısacık ömrü, yaşadığı dönemde her şeyin olumsuz olmasına rağmen çok sayıda başarıyla dolu. Böylesine büyük başarıyı kısa zamanda yakalayan bir ismin hayat hikayesini merak etmiş olmalısınız. Ne dersiniz, modanın dev isminin ilgi çekici hayat hikayesine birlikte göz atalım mı?
İşte karşınızda Christian Dior!!!
Christian Dior kimdir?
Christian Dior; 21 Ocak 1905’te Granville, Manche, Fransa doğumlu ünlü moda tasarımcısıdır. Dünyanın en ünlü moda evlerinden bir olan ve kendisiyle aynı ismi taşıyan Christian Dior’un kurucusu olarak tanınan isim, 24 Ocak 1957’de hayata veda etmiştir.
Dior’un doğum yeri
Granville, Fransa’nın kuzey batısında bulunan küçük bir sahil kasabasıdır.
Christian Dior’un eğitimi
Dior’un ailesi oğullarının bir diplomat olmasını çok istiyordu, fakat ünlü isim 1920 ile 1925 arasındaki siyaset eğitimi gördüğü yıllarda, moda ile uğraşmaktan vazgeçmemişti. Hatta Dior, öğrencilik yaptığı yıllarda para kazanmak için tanesi 10 dolar olan moda eskizlerini satıyormuş.
2. Dünya Savaşı’nda Dior
Christian Dior, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi subayların eşleri ve Fransız işbirlikçileri için kıyafetler hazırlıyormuş. Christian Dior, daha sonra büyük bir iş adamı olan Marcel Boussac’ın da desteğiyle birlikte kendi moda evini kurmayı başarmıştır.
Christian Dior’un ölümü arkasındaki gerçek!
1957 yılında İtalya, Montecatini’de tatil yaparken hayatını kaybeden Dior’un ölüm nedeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları; boğazına balık kılçığı saplandığı, kumar oynadıktan sonra ya da bir kadınla yaşadığı ilişkiden sonra kalp krizi geçirdiği gibi söylentilerdir. Fakat Dior’un gerçek ölüm nedeninin üzerindeki sır perdesi hala tam anlamıyla kaldırılamamıştır.
Christion Dior’un yaptığı bağış
Christian Dior, 2003 yılında Aaliyah Memorial Fund isimli yardım fonuna büyük bir bağış yapmıştır.
Christian Dior isimli parfüm
Ünlü moda tasarımcısının anısına tasarlanan Christian Dior isimli parfüm o kadar sevildi ki bir bestseller yazarı olan Haruki Murakami “Wind-Up Bird Chronicle” isimli ünlü kitabında bu parfümden bahsetmiştir.
Christian Dior’un en güzel parfümleri
Bunların arasında; Diorella, Dunce Dolce, Eau Fraiche, Diorissimo, Vita, Hypnotic Poison, Forever and Ever, Miss Dior ve Tendre Poison gibi isimler bulunmaktadır.
Christion Dior’un en ünlü erkek parfümleri
1988 yılında tasarlanan Fahrenheit Cologne bunlardan biridir. Günlük kullanıma oldukça uygun olan bu parfümde kereste, hanımeli, balsam, yosun ve sandal ağacı kullanılmıştır. Diğer erkek parfümlerinin isimleri ise; Higher, Eau Savage Extreme, Eau Savage ve Fahrenheit Summer olarak bilinmektedir.
Christian Dior tasarımlarının genel özellikleri
Christian Dior’un mimariye olan düşkünlüğünü biliyor muydunuz? Bu tutkusu, ünlü modacının kıyafet tasarlamasındaki ana etkenlerden biri olmuştur. Christian Dior’un çizimlerindeki genel özelliklere baktığımızdaysa; Fransız modacının kadınların kıvrımlı hatlarını ortaya çıkartacak, kışkırtıcı kıyafetler tasarladığını görüyoruz.
Christian Dior’un ilginç yaklaşımı
Christian Dior’un şansa fazlasıyla inanan biri olduğunu biliyor muydunuz? Hatta başarılı tasarımcı yaptığı bir açıklamasında “şansım yaver gitmeseydi, asla buralara gelemezdim” diyerek, olağanüstü yeteneğini bir bakıma görmezden gelmiş.
Christian Dior’un ailesi
Geçimini gübre üretiminden sağlayan bir aile çocuğunun, dünyaca ünlü bir moda tasarımcısı olacağını kim tahmin ederdi.
Fala inanan Christian Dior!
Büyük annesinin inançlarından oldukça etkilenen Christian Dior, daha 14 yaşındayken falcılara gitmeye başlamış ve fallara tüm hayatı boyunca inanmıştır.
Sanat simsarı Dior
Christian Dior, babasının finansal desteğini alarak 1928 yılında bir sanat galerisi açmıştır. Bu galeriyi işlettiği süre boyunca Dior, Pablo Picasso’nun da içinde olduğu birçok ünlü sanatçının eserini satmıştır.
Fransız subayı Christian Dior
1940 ile 1942 yılları arasında ülkesine hizmet eden Christian Dior, bir subay olarak Fransız ordusunda görev yapmıştır.
Christian Dior’un ilk koleksiyonu
Christian Dior 12 Şubat 1947’de sergilediği ilk koleksiyonuyla büyük beğeni topladı. Bu koleksiyonda 90 etkileyici tasarım bulunuyordu.
Çiçekler ve Dior
Christian Dior’un favorisinin inci çiçeği olduğu biliniyor. Başarılı tasarımcı, inci çiçeklerini iyi şans getirmesi için, tasarladığı kıyafetlere dikiyormuş.
Dev isimler ve Dior
1942 yılında askerliğini bitirdikten sonra ünlü modacı Lucien Lelong tarafından işe alınan Dior, burada Pierre Balmain ile birlikte çalışmıştır.
Christian Dior’un 1 numaralı ilham perisi
İlk parfümünü 1947 yılında piyasaya süren Dior, bu ürününü kız kardeşi Katherine’nin şerefine, Miss Dior olarak tanıtmıştır.
Christian Dior’un yerine kim geçti?
Christian Dior 1957 yılında hayatını kaybedince, tasarımcının henüz 21 yaşında olan genç asistanı Yves Saint Laurent markanın baş tasarımcısı olarak Dior’un makamını devraldı.