Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kredide Hayat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? Maliyeti Ne Kadardır?

Bankaların kredi müşterilerine yaptığı hayat sigortası, en basit tanımıyla kişinin vefatı durumunda borcunun mirasçılara kalmamasını sağlıyor. Detaylar aşağıda;
Kredide Hayat Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? Maliyeti Ne Kadardır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Eğer birikmiş bir paranız yoksa ihtiyaçlarınızı karşılama aşamasında kredilerle oldukça fazla muhatap oluyorsunuz, demektir. Kredi çekmek kimileri için oldukça kolay, kimileri için oldukça zordur. Ayrıca çekmek ayrı bir dertken, ödenecek faiz tutarı ve her ay yapılması gereken ödeme birçok kişiye hayatının en zor günlerini yaşatır. Ama bir ev veya araba sahibi olmak için de bu krediler olmazsa olmazımıdır.

Kredi çekmek istediğiniz zaman ödeyeceğiniz faizler ve dosya masrafları gibi detayların yanı sıra yaptırmanız gereken bazı sigortalar da bulunuyor. Eğer konuya biraz uzak biriysek de, bu aşamada aklımız fazlasıyla karışıyor. Sigorta kelimesini duymak bazılarımızda güven duygusu yaratırken, bazılarımızda bir bankaya bağımlı olmak anlamına geliyor. İhtiyaçlarınızı karşılamak için çekmek istediğiniz kredide ise sigorta konusu karşınıza çıktığında bir anda endişeleriniz artabiliyor.

Bankalar, almak istediğiniz herhangi bir kredide karşınıza çeşitli sigorta türleri çıkarabilir. Örneğin bir konut kredisi çekmek istiyorsanız, yaptırmanız gereken temel sigortalar; DASK, konut ve hayat sigortasıdır. Çekmek istediğiniz basit bir ihtiyaç kredisinde bile hayat sigortası yatırmanız gerekir. Bu sigortaları yaptırdığınız zaman konut kredisinin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Peki, bu hayat sigortası nedir, ne işe yarar ve maliyeti ne kadardır?

Kredide Hayat Sigortası Nedir?

Kredide Hayat Sigortası Nedir?Bankaya herhangi bir ihtiyaç için kredi başvurusu yaptığınız zaman size hayat sigortası yaptırmanız gerektiğini muhtemelen söyleyecektir. Her daim karşınıza çıkacak olan sigorta türü de, hayat sigortasıdır. Bankadan talep ettiğini kredinin geri ödemesinde herhangi bir sorun yaşanmasını önlemek ve borcunuzu garantilemek için yapılan sigortaya, hayat sigortası denmektedir.

Bankalar, hayat sigortasını çekmek istediğiniz kredi karşılığında sizden talep edeceklerdir. Sigorta şirketlerine bu konuda başvurarak hayat sigortasını yaptırabilirsiniz. Ama kapsamı bazen bankaların istediği koşulları sağlamayabiliyor. Mirasçılarınızı da garantiye almanız için hayat sigortanızın kapsamını iyi bir şekilde bilmeniz gerekiyor.

Hayat sigortası yaptırırken aldığını poliçede, sigortanın kapsamı hakkında bilgi verilmektedir ve hangi durumlarda geçerli olduğu anlatılmaktadır. Vefat durumunda mirasçılarınızı mağdur etmemek için dikkatlice bu poliçeleri incelemeniz gerekiyor. Birçok sigorta şirketi, “kaza sonucu ölüm” dışında geçerli olmayan sigorta sunmaktadır.

Konu ile ilgili bir örnek vermek gerekirse; ölüm riski oluşturan bir hastalığınız varsa ve vefat durumunda çekmiş olduğunuz kredi mirasçılarınıza kalabiliyor. Hayat sigortanızın kapsamında bu tarz durumlar yer almıyorsa, sigorta şirketi kredi borcunuzu ödemeyi reddeder ve borç mirasçılarınıza kalır. Ölüm riski oluşturan hastalıkların kapsamı ise oldukça geniştir ve diyabet, tansiyon gibi kontrol altında tutulabilen hastalıkları da içeriyor. Bu nedenle sigorta bilgilendirme formunuzu dikkatlice incelemenizde fayda vardır.

Kredide Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Kredide Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?En basit haliyle kapsamlı bir hayat sigortası sayesinde herhangi bir vefat durumunda kredi borcunuz mirasçılarınıza kalmıyor. Aynı şekilde çalışmanızı engelleyen sakatlık durumlarında da kredi borcunuz, hayat sigortanız sayesinde bir işkenceye dönüşmüyor. Kredinizi alırken hayat sigortası durumunu düşünmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Birkaç sene öncesinden bildiğimiz bir konuya değinmek de istiyorum. Ölmek üzere olan yaşlı yakınına kredi çektiren ve ölüm sonrasında bu kredi borcunun silinmesi durumu, haberlere konu oldu. Daha sonra getirilen düzenlemeler ile yaş sınırı koyuldu. Kredi türüne ve bankaya göre 60 – 80 yaş sınırı uygulanıyor. Bazı bankalar ise emekli olan 50 yaş üzerine kredi verme işiniz zorlaştırıyor. Özel koşullara sahip krediler bu yaşlarda olan müşterilere sunulmaktadır.

Hayat sigortası, kredi çekmek isteyen müşterilere bankalar tarafından da yapılıyor. Kendi sigorta kapsamlarına dahil olmanızla birlikte sigortalı oluyorsunuz. Yaşam kaybı veya tam – daimi maluliyet durumlarında, kredi borcunuzu teminat kapsamında güvence altına almış oluyorsunuz. Kredi borcunuzu kapatıldıktan sonra, herhangi bir tutar varsa ailenize ödenmektedir.

Sigorta süresi içinde gerçekleşecek bir ölüm veya maluliyet durumunda, hasar tarihi itibariyle geçerli olan teminat tutarı ödenmektedir. Teminat tutarı ise kredi borcunuza ve aylık kredi faizinize bağlı olarak azalmaktadır. Sigortalı olan müşterinin, yaşam kaybı sonrasında geçerli olan teminat üzerinden borcu ödenir ve kalan tutar varsa varislere kalır. Maluliyet durumlarında ise teminat sertifika üzerinde belirtilen sigortalıya ödenmektedir.

Kredide Hayat Sigortası Maliyeti Ne Kadardır?

Kredide Hayat Sigortası Maliyeti Ne Kadardır?Kredi almak istediğiniz zaman yatırmanız gereken hayat sigortasının bedeli, başvuruyu yapan kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. İhtiyaç kredilerinde yıllık ortalama 50 – 70 Türk lirası gibi bir bedel öderken, mortgage için yıllık ortalama 450 – 550 Türk lirası gibi bir bedelle sigortanızı yaptırırsınız. Taşıt kredilerinde ise 100 ila 350 Türk lirası arasında hayat sigortası prim bedeli ödenmektedir.

Hayat sigortası maliyeti, bankalara göre değişiklik gösterir. Tek başına sigorta yapmayan bankalar, bir sigorta şirketi ile anlaşırlar ve işlemlerinizi dolaylı yoldan tamamlarlar. Yapılan hayat sigortasının maliyeti, yıllıktır ve uzun süreli kredilerinizde sigortanızı yeniletmeniz gerekmektedir.

Hayat sigortasını yaptırmanız zorunlu değildir ve yasalara göre de zorunlu tutulamaz. Bazı bankalar hayat sigortası yaptırmazsanız, kredi alamayacağınızı söylerler. 4077 Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun‘a göreyse bu bir suçtur. Ama geride kalan sevdiklerinizi düşündüğünüz zaman hayat sigortası yaptırmanız da faydalı olacaktır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.