Kredi kartı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok kullanılan bankacılık ürünleri arasında yer alıyor. Öyle ki Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre 2022 yılı sonunda 99,5 milyon civarında olan toplam kredi kartı sayısı, 2023 sonunda 118 milyona yaklaştı.
Geçen yıllar içinde kredi kartı kullanımı ciddi oranlarda artarken buna paralel ödenemeyen borçlar da arttı. Bankaların anlaşmalı olduğu iş yerlerinde, kullanıcısına indirim, puan ya da taksit gibi pek çok imkan veren kredi kartları, vazgeçilmezlerimiz arasında çoktan yerini almış durumda.
Beyaz eşyadan elektronik ürünlere, giyimden market alışverişlerine kadar aklınıza gelecek her ihtiyacı kredi kartıyla karşılayabilmek mümkün. Fakat bütün bu imkanların yanında, kredi kartlarına ilişkin olumsuz haberler ya da şikayetlerle de karşılaşıyoruz. Nedeni ise kredi kartlarının bilinçsiz kullanımı!
Dolayısıyla popüler bankacılık ürünü nasıl kullanılmalı, kredi kartı mağduru olmamak için ne yapılmalı gibi soruların yanıtları bilinmelidir.
- Temel Olarak Bilinmesi Gerekenler
- Kredi Kartı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
- Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?
- Kredi Kartı Kullanırken Yapılmaması Gerekenler
- Kredi Kartı Kullanımında Nelere Dikkat Edilir?
- Kredi Kartı Numarası Nedir? Neden Önemlidir?
- Kredi Kartı Başvurusu Neden Reddedilir?
- Kredi Kartı ve Banka Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Visa ve MasterCard Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Kredi Kartı Seçiminde Bilinmesi Gerekenler
- Kredi Kartı Seçiminde Bankanın Önemi Nedir?
- Kredi Kartı Tercihinde Yardımcı Olacak Bilgiler
- Uçak Bileti ve Uçuş Mili Kazandıran Kredi Kartları
- Banka Kredi Notu Nedir? Nasıl ve Neye Göre Hesaplanır?
- Banka Kredi Notunu Yükseltmek için Ne Yapmak Gerekiyor?
- Kredi Kartı Yıllık Ücreti Yasal mı? Geri Alınır mı?
- Harcama Yaparken Bilinmesi Gerekenler
- Kartla Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
- Kredi Kartı ile MTV (Motorlu Taşıtlar Ödemesi) Nasıl Yapılır?
- Kredi Kartından Nakit Avans (Para Çekme) Nedir? Nasıl Yapılır?
- Kredi Kartı ile Yurt Dışı Ödemeleri Nasıl Yapılır?
- Kredi Kartı Limiti Ne Kadar Önemli?
- Kredi Kartı Harcamaları Nasıl Kontrol Altına Alınır?
- Borç Öderken Bilinmesi Gerekenler
- Kredi Kartı Ekstresi Neyi İfade Eder? Neden Önemlidir?
- Kredi Kartı Dönem Borcu Nedir? Neden Önemlidir?
- Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir?
- Kredi Kartı Borcunu Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
- Kredi Kartı Ödemesinin Gecikmesi Durumunda Ne Yapılmalı?
- Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir? Nasıl Yapılır?
- Borç Transferi Nedir? Nasıl Yapılır?
- Kredi Kartına Taksit Atlatma veya Taksit Erteleme Nedir?
- Borca Girerek Kredi Kartı Borcu Kapatılır mı?
- Kredi Kartı Kullanımında Yapılan En Büyük 10 Hata
- Yurt Dışında Kredi Kartı Döviz Harcamaları
- Kredi Kartı Mağdurları Ne Yapmalıdır?
- Mobil ve Online İşlemlerde Bilinmesi Gerekenler
- İnternetten Kredi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Masrafsız Bankacılık İşlemleri Nasıl Yapılır?
- İnternet Bankacılığında Hangi İşlemler Yapılır?
- Kredi Kartı İletişim Bilgileri Nasıl Değiştirilir?
- Kredi Kartı Hesap Kesim Tarihi Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
- Güvenlik Konusunda Bilinmesi Gerekenler
- Kart Güvenlik Kodu (CVV) Nedir?
- ATM’lerde, Telefon ve İnternet Bankacılığında Güvenli İşlem Nasıl Yapılır?
- İnternet Üzerinden Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?
- Sanal Kart Nedir?
- 3D Secure Nedir?
- Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Kredi Kartı Kayıp-Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı?
- Kredi Kartı Güvenliği için Pratik Bilgiler
- Kredi Kartı Sorunlarıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Kredi Kartı Şikayetleri Neden Arttı?
- Kredi Kartı Borcu Ödemesinde Karşılaşılan Sorunlar
- Bankalar ile İlgili Şikayet Nereye ve Nasıl Yapılır?
- Kredi Kartı Nasıl İptal Edilir?
Temel Olarak Bilinmesi Gerekenler
Kredi kartı, bir banka veya finansal hizmetler şirketi tarafından verilen ve kart sahiplerinin, ödeme için kart kabul eden satıcılardan borç almalarına olanak tanıyan, ince, dikdörtgen bir plastik veya metal parçasıdır.
Günümüzde nüfusun büyük bölümü tarafından yaygın olarak kullanılan bankacılık ürünlerinin başında gelmektedir.
Kredi kartları, kart sahiplerinin ödünç alınan parayı, ve varsa geçerli faiz ya da ücretleri, anlaşmaya varılan fatura tarihine kadar veya zaman içinde tamamen geri ödeme şartıyla çalışır. Bu, son ödeme tarihidir ve genellikle hesap kesim tarihinden 8-9 gün sonrasına denk gelir.
Aylık kredi kartı borcu için yapılması gereken minimum ödeme miktarına ise asgari tutar denmektedir.
Kredi kartı ödemelerini son ödeme tarihini geçirmeden yapmak önemliyken toplam borç ödenemiyorsa asgari tutar ödenmelidir. Çünkü asgari tutar, kredi kartı sahiplerinin aylık borçlarını ödeyememesi durumunda kartlarının kapanmaması ve yasal takibe düşmemeleri için kullanıcılara sunulmuş bir kolaylıktır.
Öte yandan kredi notu kart sahipleri için önemliyse ve geciken borçlar nedeniyle faiz ödenmek istenmiyorsa, dönem borcunun tamamını ödemek gerekir.
Kredi kartına ilişkin bilinmesi gereken diğer başlıca terimler arasında harcamaları gösteren ekstre, harcayabileceğiniz miktarı gösteren limit ve bir nevi üyelik bedeli olan aidat vardır.
Şimdi gelin diğer temel konulara geçelim:
Kredi Kartı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
18 yaşını doldurmuş herkes için kredi kartı alma imkanı sağlanmaktadır. Gelir belgeniz varsa ve ödeme güçlüğü yaşamayacaksanız belirlenen limit dahilinde kredi kartına sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte üniversite öğrencilerine de kredi kartı sunulabilir.
18 yaş altı kişiler de aile bireylerinin onayıyla ek kart olarak bilinen kredi kartlarını kullanabilir. Elbette kredi kartı onaya verecek ya da kredi kartı çıkaracak kişinin, kredi notu borçlanma aracını almaya olmalıdır.
Tüm bunların yanında günümüz bankacılık sistemi sayesinde kredi kartı başvurunuzu istediğiniz her kanaldan kolaylıkla yapabilirsiniz. Şubeye gidebileceğiniz gibi çok daha kolay olan internet, mobil ya da telefon kanalları ile talebinizi iletebilirsiniz.
Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ülkemizdeki kart sayısı, 2023 sonunda 118 milyona yaklaştı. Toplam nüfus ise 85 milyon civarında! Yani pek çok kişinin cüzdanında birden fazla kredi kartı var.
Kredi kartının bilinçsiz kullanımının en büyük nedenlerinden biri de bu! Birden fazla karta sahip birçok kişi, gelirinden fazla harcama yapmak, borcu borçla kapatmak gibi hatalı hareketlerde bulunuyor.
Sonucunda giderek büyüyen borçlar ve hatta bazen icralık dosyalar ortaya çıkabiliyor. Olumsuz durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız, kredi kartı nasıl kullanılır sorusunun yanıtlarını detaylarıyla bilmelisiniz.
Limitinizi bütçenize göre belirlemek, harcamalarınızı gelirinize göre yapmak, son ödeme tarihini geçirmemek, taksitlerinizi doğru belirlemek gibi kurallara dikkat etmelisiniz.
Kredi Kartı Kullanırken Yapılmaması Gerekenler
Kredi kartının kullanım sayısına baktığımızda yukarı yönlü yükselen bir grafik olduğunu görüyoruz. Ancak bilinçli kullanım için aynı şeyi söyleyemiyoruz.
Ödemelerini geciktiren ya da hiç yapmayan birçok insan, maalesef ki borç batağına doğru sürüklenmektedir. Kontrolü kaybedip sınırsız harcamalar yapmak ise sonunu bile isteye hazırlamak demektir.
Yaptığınız harcamalar, size cebinizden nakit çıkıyor gibi hissettirmese de bunun hiçbir farkının olmadığını, hatta borcun ödenmemesi durumunda çok daha riskli sonuçlar doğurabileceğini unutmamalısınız.
Kredi Kartı Kullanımında Nelere Dikkat Edilir?
İhtiyaçlarınız doğrultusunda kredi kartı kullanmanın avantajı oldukça büyüktür.
Ödemelerinizi zamanında yaptığınız zaman, bankanızın nezdinde pozitif bir görünüm çizer ve finansal ilişkilerinizi olumlu yönde ilerletebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz unsurlar dışında kredi kartı kullanımınızı, lehinize olacak şekilde ayarlamalısınız.
Yani ödemeleri zamanında yapmak, limiti aşmamak gibi belli başlı şeylerin dışında kampanyaları araştırmalısınız. Çünkü artan rekabet ortamında her banka, kullanıcı kazanmak için farklı kampanyalar düzenlemektedir.
Bazı markalarda alışverişlerde ekstra taksit imkanı, puan kazanımı, indirimler gibi kampanyaları araştırarak kredi kartınızı çok daha kazançlı kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda güvenli bir kart şifresi belirlediğinizden emin olmalı ve özellikle online ortamdan alışverişlerinizde güvenliğe dikkat etmelisiniz.
Harcamalarınızı yaparken bilgilerinizin gizliliği büyük önem taşır. Ödeme yaparken herhangi bir şüphe duyarsanız, bankanızla iletişime geçmeniz yararınıza olacaktır.
Kredi Kartı Numarası Nedir? Neden Önemlidir?
İnternetten yapılan alışverişin yaygınlaşmasıyla, market alışverişinize kadar aklınıza gelecek her şeyi online olarak satın alınabilir durumdadır.
İşte burada kredi kartı numarası önemlidir. Çünkü alışverişlerinizi genellikle kartınızın ön yüzünde bulunan 16 haneli kart numarasıyla yaparsınız.
Kredi kartı numarası, kullandığınız ödeme sistemini, sektörü, ödeme sistemi gibi bilgileri içerir.
16 rakamın ilk 2 hanesi, kartın hangi sektörde kullanıldığına göre değişir. Buna göre hava yolları kartları 1 ve 2, seyahat ve eğlence sektörü kartları 3, finans ve bankacılık sektörü kartları 4 ve 5, ticari kartlar ve bankaların kartları 6, petrol sektörü kartları 7, telekomünikasyon sektörü kartları 8 rakamı ile başlar.
Öte yandan kart numaranızın ilk hanesinin 4 olması Visa; 5 olması ise Mastercard kullandığınızı gösterir. Kredi kartınızın üzerinde yer alan 16 rakamın ilk 6 ya da 8 hanesi, kartı hangi bankanın verdiğini gösterir. Bank Identification Number (BIN) olarak da bilinen bu yöntem, kartın ait olduğu bankayı açıklar.
American Express ödeme yöntemine ait kredi kartlarının numaraları ise 15 haneden oluşur. 34xx xx, 37xx xx şeklinde başlayan American Express kartlarının 3. ve 4. rakamları kartın kişisel mi ticari mi olduğunu ve dâhil olduğu para birimini belirtir. 5. ve 11. rakamların da dâhil olduğu aralık ise hesap numarasını ifade eder. 12, 13, ve 14. sıradaki rakamlar, o hesap içindeki hesap numarasını anlatırken, son rakam da kontrol rakamı olarak kullanılır.
Bu alışverişlerinizi, kartınızın ön yüzünde bulunan 16 haneli kart numarasıyla yapabilirsiniz. Ancak kart numaranızın üçüncü kişilerin eline geçmemesi için dikkatli olursanız maddi ve manevi zarardan kurtulmuş olursunuz.
Kredi Kartı Başvurusu Neden Reddedilir?
Kredi kartı kullandırmaya yönelik pazarlama teknikleri gittikçe artsa da bankalar, herkesin kredi kartı başvurusuna olumlu yanıt vermez. Düzenli bir geliriniz yoksa ya da gelir belgenizi bankaya beyan etmemişseniz başvurunuza olumsuz yanıt alma ihtimaliniz artar.
Aynı zamanda kredi notunuzun düşük olması veya daha önce kara listeye girmiş olmanız da da kredi kartı başvurusunun red nedenleri arasındadır.
Kredi Kartı ve Banka Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kredi ve banka kartı her ne kadar benzer özelliklere sahip olsa da bir o kadar da birbirinden farklıdır. Hesap kartı olarak da bilinen banka kartınızı, içinde para olduğu sürece tüm alışverişlerde kullanabilirsiniz.
Kredi kartı ise bankadan aldığınız kredinin plastik bir karta sığdırılmış halidir. Belirlenen limit dahilinde kullanım sağlayan, önce harca sonra öde yöntemini esas alan bir bankacılık ürünü olarak hayatımızdaki yerini almıştır.
Visa ve MasterCard Arasındaki Farklar Nelerdir?
Belki daha öncesinde dikkatinizi çekmeyen, sadece internet alışverişlerinde kart türünü belirtmek için kullandığınız Visa ve MasterCard logoları, dünyadaki ödeme sistemlerini yöneten iki büyük kuruluşa aittir.
En yaygın kullanılan iki ödeme sistemi şirketi arasında çok büyük farklılık olmasa da öne çıkanı, kart numarasındaki temsil şekilleri. Nitekim Visa’nın kart numarası her zaman 4 ile başlarken Mastercard’ın kart numarası 5 ile başlıyor.
Son dönemde adından sıklıkla söz ettiren TROY (Türkiye Ödeme Yöntemi) ise MasterCard ve American Express gibi markalara alternatif olarak geliştirilen yerli sistemdir.
Kredi Kartı Seçiminde Bilinmesi Gerekenler
Taksit imkanlarından yararlanmak ya da indirimli alışveriş yapmak için kredi kartı sahibi olmak isteriz. Ancak kredi kartı seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok kritik nokta vardır.
Bankaların anlaşmalı olduğu iş yerleri, yıllık kart ücreti ya da düşük faiz oranları gibi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Kredi notunuzun değeri de kredi kartı sahibi olma konusunda oldukça önem taşır. İşte, kredi kartı alırken dikkat etmeniz gerekenler:
Kredi Kartı Seçiminde Bankanın Önemi Nedir?
Kredi kartı sahibi olmak istiyorsanız öncelikle, kredi kartına neden ihtiyacınız olduğunu düşünmeli ve gelirinizin ödeme yapmaya uygun olup olmadığına karar vermelisiniz. Kararınız kesinse hangi bankayı seçeceğiniz büyük önem taşımaktadır.
Yüksek faiz oranlarıyla borcunuza borç katmayacak, anlaşmalı iş yerleri sayısının çok olmasıyla taksit imkanları ve avantajlar sunacak ve özellikle kart aidatının alınmadığı bir banka seçmeniz, sizin yararınıza olacaktır.
Aynı zamanda tüm bu özellikleri, Türkiye’nin önde gelen güvenilir bankaları arasındaki ürünlerde aramalısınız.
Kredi Kartı Tercihinde Yardımcı Olacak Bilgiler
Kredi kartı başvurusu yaparken, birçok fırsattan ve kampanyadan yararlanmak isteriz.
Hem sizi hem de bütçenizi zorlamayacak bir kredi kartı, hayatınızı kolaylaştırmakta kesinlikle işinize yarayacaktır.
Kart aidatının olmaması, anlaşmalı iş yerlerinin ve taksit sayısının fazlalığı kart seçiminizde yardımcı olurken, düşük faiz oranları da belirleyici etkenler arasında olmalıdır.
Uçak Bileti ve Uçuş Mili Kazandıran Kredi Kartları
Sık seyahat eden biriyseniz, uçak biletinizi bedavaya getirebileceğinizi biliyor muydunuz?
Uçuş mili biriktiren kredi kartınızla, bir sonraki seyahatinizde biletinizi ücretsiz alabilirsiniz. Birçok bankanın sık sık uçak kullananlara özel olarak sunduğu kredi kartları mevcuttur.
Siz de kredi kartına sahip olmak istiyorsanız hangi özellikleri taşıdığına ve sunacağı kampanyalara dikkat etmelisiniz. Bu sayede, alışverişlerinizin ve bedava uçuşların keyfini sürebilirsiniz.
Banka Kredi Notu Nedir? Nasıl ve Neye Göre Hesaplanır?
Yapmış olduğunuz bankacılık işlemlerinin puanlaması olan kredi notu, bankalara yapacağınız her başvuruda karşınıza çıkacaktır. Kredi Kayıt Bürosu tarafından takip edilip belirlenen puanınız, kredi veya kredi kartı başvurusunda bakılan öncelikli unsurdur.
Ödemelerinizi geciktirdiğiniz bir gün bile kredi notunuzun düşmesine sebep olabilir. 5 ayrı kategoride değerlendirilen kredi notu, tüm finansal yaşamınızın bir göstergesi olarak, hayatınız boyunca karşınıza çıkacaktır.
Banka Kredi Notunu Yükseltmek için Ne Yapmak Gerekiyor?
Nakit paraya ihtiyacınız olması durumunda, kredi çekebilmek için bankanızla iletişime geçebilirsiniz. Bankanıza yaptığınız her başvuruda kredi notunuz dikkate alınacak ve bu puana göre değerlendirileceksiniz.
Eğer düşük kredi notunuz yüzünden ihtiyaç duyduğunuz fona erişemezseniz, belli başlı noktalara dikkat ederek puanınızı yükseltebilirsiniz. İzleyebileceğiniz başlıca yollara örnek olarak borçlarınızı kapatmak, gelir-gider dengenizi ayarlamak ve ödemelerinizi düzenli yapmayı verebiliriz.
Kredi Kartı Yıllık Ücreti Yasal mı? Geri Alınır mı?
Kredi kartlarının en büyük sorunu haline gelen yıllık ücretler, gündemden düşmemekte kararlı görünüyor. Harcama yapmadığınız halde fazladan ödeme yapmak, sinir bozucu bir hal alıyor.
Ancak yapılan düzenlemeler sayesinde, daha önceden yatırdığınız yıllık aidatı geri alabilmek mümkün.
Yani kullandığınız kredi kartları için bankalar tarafından yıllık olarak tahsil edilen ve kart kullanım bedeli veya aidatı adı altında hesaplarınızdan kesilen paraların iadesini talep edip geri alabilirsiniz.
İade talebinize dair detayları içeren bir dilekçe ile bankanıza başvurabilir, telefon bankacılığı kanalını kullanabilir, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir, e-Devlet üzerinden mail ile iade talebi sürecini başlatabilirsiniz.
Harcama Yaparken Bilinmesi Gerekenler
Kredi kartınızı kullanarak her türlü alışverişinizi yapabilir, fatura ve vergi ödemelerini gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası limitiniz dahilinde, kredi kartını gönlünüzce kullanma şansınız var.
Her şekilde yanınızda olan kredi kartı, nakit paraya sıkıştığınızda da yardım eder. Kredi kartınızla yurt dışı ödemelerinizi de kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte, kredi kartıyla yapabileceğiniz harcamalar:
Kartla Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Farklı ödeme seçeneklerini kullanarak ürün ve hizmet alışverişi yapmanız mümkün. Bazı kartlar, ülkemizde kullanılmasa da en yaygınları banka ve kredi kartlarıdır.
Cüzdanlarda yerini koruyan ve uzun süre de gideceğe benzemeyen bu kartlar sayesinde, nakit para taşıma derdi olmadan, her türlü alışverişinizi yapabilir, hiçbir sorun yaşamadan birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi Kartı ile MTV (Motorlu Taşıtlar Ödemesi) Nasıl Yapılır?
İnternet bankacılığı sayesinde, birçok işlemin bankaya gitmeden yapıldığını, hatta yapılan işlemlerden ekstra ücret ya da komisyon alınmadığını hepimiz biliyoruz.
Faturalardan, şans oyunlarına kadar tüm ödemelerinizi internet bankacılığıyla kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Bir diğer imkan ise vergi dairelerinde sıra beklemeden, birkaç dakika içinde ödemelerinizi yapabiliyor olmanızdır. Sunulan taksitlendirme seçeneği sayesinde de sıkıntı yaşamadan vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Kredi Kartından Nakit Avans (Para Çekme) Nedir? Nasıl Yapılır?
Nakit avans işlemi bankadan çekilen bir çeşit kredi olarak görülebilir. Bazı bankalar nakit avans işlemine taksit imkanı da sağlamaktadır.
Uygulanan faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle, pek tercih edilmese de kısa süreli nakit ihtiyaçları için oldukça makuldur.
Kredi Kartı ile Yurt Dışı Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Kredi kartıyla online alışveriş imkanı, sadece Türkiye’yle sınırlı kalmamış, global düzeye ulaşmıştır. Dünyanın her yerinden, istediğiniz ürünü satın alabilme şansınız var.
Yurt içinde alışveriş yaptığınız internet sitelerinin güvenliğinden bile şüphe ederken, yurt dışındakilerden korku duymanız normal. Dikkat etmeniz gerekenleri öğrendikten sonra güvenli alışverişin keyfini sürebilirsiniz.
Ülkemizde kullanılan kredi kartı veya banka kartlarının altyapı ödeme sistemi Mastercard veya Visa ile uyumlu olduğu için tüm kredi kartlarının uluslararası olarak kullanılabilir.
Yine de yurt dışında kredi kartı kullanımı için bankanıza danışmanız yararınıza olacaktır.
Kredi Kartı Limiti Ne Kadar Önemli?
Kredi kartı almak oldukça kolayken, ödemeleri bir o kadar zordur. Sınırsız ihtiyaçların karşılanması mümkün olmadığı için kredi kartı limitinizi ihtiyaçlarınıza göre değil, maaşınıza ve ne kadar ödeyebileceğinize dikkat ederek belirlemelisiniz.
Limiti yüksek tutup, asgari tutarı öderim diyenler içinse sonucun hiç de iç açıcı olmayacağından emin olabilirsiniz. Yani gelirinizden çok daha düşük miktarda limit belirlemeniz, daha sonradan pişmanlık yaşamamanız için oldukça kritiktir.
Kredi Kartı Harcamaları Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Kontrolsüz kredi kartı harcamaları yapıp sonrasında ödeme güçlüğü çekmemek için kredi kartının kullanım amacına hakim olmalısınız.
Gelirinizin giderinizden fazla olması durumunda ve istek mi ihtiyaç mı ayrımını yaptığınızda, kredi kartı kullanmanın yararını görebilirsiniz. Ancak alacağınız küçük ama etkili önlemlerle harcamalarınızı kontrol altına alabilirsiniz.
Para yönetimi konusunda başarılı olmak istiyorsanız, bunun için olan sayısız farklı yolu kullanabilirsiniz.
Borç Öderken Bilinmesi Gerekenler
Her bir aylık dönem sonunda, daha önce belirlediğiniz tarihlerde, kredi kartı ekstreniz size ulaştırılır. Bu ekstre, yapmış olduğunuz harcamaların ödeme zamanını geldiğini hatırlatan ve harcamalarınızı gösteren faturadır.
Ödemenizi belirtilen zaman içerisinde yaptığınızda bankanızla iyi ilişkiler kurarsınız. Fakat ödemenin gecikmesi, ilişkilerin bozulabileceğinin habercisidir.
Bankanızla iletişime geçerek, yaratılan negatif profili pozitife çevirmek sizin elinizde. İşte, kredi kartı borcu ödemesiyle ilgili sorular ve cevapları:
Kredi Kartı Ekstresi Neyi İfade Eder? Neden Önemlidir?
Hesap ekstresi, kredi kartınızın bir aylık kullanım sonunda yaptığınız harcamaları, toplam borcunuzu ve son ödeme tarihinizi içeren özettir. Bankalar, ödeme bilgilerinizi size bu özet yardımıyla ulaştırır.
İster internetten ister adresinize gelen posta yoluyla bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bankaların sunduğu tüm fırsatlar ve kampanyalar hesap özetinizde yer almaktadır.
Kredi Kartı Dönem Borcu Nedir? Neden Önemlidir?
Sizin belirlemiş olduğunuz hesap kesim tarihinden sonra borç bilgileriniz ekstre olarak tarafınıza ulaştırılır.
1 aylık süre içinde yaptığınız harcamaların toplamı, dönem borcunuzu oluşturmaktadır. Dönem borcunu ödediğiniz takdirde bankalarla aranızda hiçbir sorun oluşmayacaktır.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir?
Bankaların en sevdiği ödeme şekli olan asgari tutar, kredi kartı dönem borcunuzun belirli kısmını yansıtmaktadır. Asgari tutarı ödemek, kalan borcunuza en yüksek faiz oranlarının işleyecek olması demektir.
Kredi kartının asgari tutarı, kart limitine göre değişiklik gösterir. Mesela 25 bin lira ve altında limite sahip kartlarda asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20’siyken 25 bin lira ve üzeri limite sahip kartlarda bu pay, yüzde 40’dır.
Son ödeme tarihine kadar minimum tutarı ödemeniz, yasal olarak zorunludur. 3 kez üst üste ödemenizi geciktirir ya da asgarinin altında ödeme yaparsanız kartınız kullanıma kapatılacak, hakkınızda yasal takip başlatılacaktır.
Kredi Kartı Borcunu Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Kredi kartı borcunuzu banka şubelerinden, ATM’lerden ve telefon ya da internet bankacılığından ödemeniz mümkün. Peki ya, ödeyemediğiniz anlarda neler yapabilirsiniz?
Bankanızla iletişime geçip, borç yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Kredi notunuz yeterliyse ihtiyaç kredisi çekip, borcunuzu uygun faiz oranlarıyla ödemeniz de mümkün.
Birden çok kredi kartınız varsa ve ödeme yapmakta zorluk çekiyorsanız borç yapılandırma işlemi de sizin için uygun.
Kredi Kartı Ödemesinin Gecikmesi Durumunda Ne Yapılmalı?
Kredi kartı kullanıcılarının birçoğu, asgari borcunu ödeyememekten dolayı yüksek faiz oranları altında ezilmektedir. Ödeme yapamadığınız her gün borcunuza borç eklenmesi, kartınızın tamamen kapatılma ihtimalini daha da artıracaktır.
Adınızın kara listeye yazılmasını ve bir daha kredi çekmenizin zor olmasını istemiyorsanız borcunuzu taksitlendirme şansınız mevcut. Yasal takip aşamasına gelmeden bankanızla iletişime geçmeniz, en doğru tercih olacaktır.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir? Nasıl Yapılır?
Kredi kartı borcunuzu ödeyemediğiniz 60. gün sonunda bankanızın ilgili birimine yönlendirilirsiniz ve size borcunuzu ödeyip ödemeyeceğiniz sorulur.
Ödeyecek durumunuz yoksa müşteri temsilcinizden borç yapılandırma işlemi talep edebilirsiniz. Sizden istenilen birkaç evrakı bankanıza teslim edip uzun vadede ve az ödeme miktarlarıyla borcunuzu kapatabilirsiniz.
Borç Transferi Nedir? Nasıl Yapılır?
Her bankanın sunmuş olduğu kampanyalardan yararlanmak için birden fazla kredi kartı sahibi olabilirsiniz. Ancak bu kartların ödemelerinin altından kalkamadığınızda bir şansınız daha var: borç transferi. Bütün kredi kartı borçlarınızı tek bir bankaya toplayarak ödemelerinizi daha düzenli ve daha uzun vadede yapabilirsiniz.
Kredi Kartına Taksit Atlatma veya Taksit Erteleme Nedir?
Harcamalarınızı bütçenize göre ayarlayamadığınızda, kredi kartı borcunuzun asgari tutarını bile ödeyemeyecek duruma düşebilirsiniz. Her türlü kolaylığı saylayan bankanız, bu durumda da taksit atlatma yöntemiyle yardımınıza koşacaktır. Asgari tutarı ödediğiniz zaman, internet ya da telefon bankacılığından taksit erteleme işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Borca Girerek Kredi Kartı Borcu Kapatılır mı?
Gelirinizin giderlerinize eşit olmadığı durumlarda, borcunuzu ödemek için birçok yola başvurabilirsiniz. Borç para alacak bir yakınınız ya da bozduracak altınlarınız yoksa hiç düşünmeden ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. Yani burada da durum, kredi öderken ikinci kez kredi çekilir mi sorusunun yanıtındaki gibidir.
Borcu borçla kapatmaya çalışmak imkansız gibi görünse de, kredi kartına nazaran daha düşük faiz oranlarıyla ve taksit imkanlarıyla, sırtınızdaki yükün biraz olsun hafiflemesi, sizin elinizde.
Kredi Kartı Kullanımında Yapılan En Büyük 10 Hata
Dost görünümlü kredi kartları, harcamalarınıza dikkat etmediğiniz zaman en büyük düşmanınız olabilirler. Taksitle alıp az az ödeme fikri, birçok kişiye cazip gelse de ay sonunda içinden çıkılmaz borçlara sebep olabiliyor.
Zamanında ödeme yapamamak ya da sadece asgari tutarı ödeyerek borç bitirmeye çalışmak, birçok insanın yaptığı en önemli hatalardan sadece ikisi. Kredi kartını alırken, imzaladığınız sözleşmeye dikkat etmediğiniz için borcunuza yüklenen faiz oranlarının yüksek olmasına itirazınız ise çoğu zaman reddedilebiliyor.
Yurt Dışında Kredi Kartı Döviz Harcamaları
Kredi kartınızı yurt dışı seyahatlerinizde kullanmanız, hem çok güvenli hem de çok avantajlı. Harcamalarınızı, ister TL cinsinden isterseniz döviz olarak ekstrenize yansıtabilme imkanınız mevcut.
Bankanızla iletişime geçtiğinizde, kart türünüze göre size iki ekstre seçeneğini de sunacaklardır. Her iki hesap özetinin de avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Döviz kurunun seyrine göre tercihinizi yapabilirsiniz.
Kredi Kartı Mağdurları Ne Yapmalıdır?
Kredi kartı kullanımı size bedava gibi gelebilir. İstediğiniz ne varsa hepsini, limitiniz dahilinde, bir anda alabilirsiniz. Sonrasını düşünmeden attığınız her adım, hesap ekstresi geldiğinde dibe batmanız olarak değerlendirilebilir.
Bu mağduriyetinizi gidermek için yapabileceğiniz ilk şey bankanızla irtibata geçmek olmalıdır. Her türlü avantajı sunan bankalar, borçtan kurtulmanız için de yardım elini uzatacaktır. Borç yapılandırma işlemi sayesinde de hem bankanız hem de siz kazanmış olacaksınız.
Mobil ve Online İşlemlerde Bilinmesi Gerekenler
Teknolojiyle birlikte bankalar da sistemlerini geliştirmiş, kullanıcılarına birçok imkan ve kolaylık sağlamıştır. Artık akıllı telefonlardan, tablet ya da bilgisayarlardan online bankacılıkla tüm işlemlerinizi halledebilir, tek bir tuşla bankanızı arayarak, oturduğunuz yerden mobil bankacılığı kullanabilirsiniz.
Bilgi değişikliği gibi küçük işlemlerin yanı sıra havale, EFT, kredi veya kredi kartı başvurusu yapmaya benzeyen birçok meşakkatli işlemi hiç yorulmadan yapabilirsiniz. İşte, mobil ve online bankacılık kullanarak yapabileceğiniz işlemler ve daha fazlası:
İnternetten Kredi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kredi kartı başvurusu yapmak, gün geçtikçe daha kolay bir hal aldı. İstediğiniz her kanaldan başvuru yapabilme şansı tanıyan bankalar, sizden birkaç kimlik bilginizi alarak kartınızı kısa sürede teslim edebiliyor. Bütçenize dost bir banka bulduğunuzda hiç vakit kaybetmeden ve şubeye gitme derdi olmadan, online başvuruyla siz de kredi kartı sahibi olabilirsiniz.
Masrafsız Bankacılık İşlemleri Nasıl Yapılır?
Akıllı telefonlarda ve tabletlerde bulunan uygulamalar sayesinde, birçok bankacılık işleminizi hiçbir ücret ödemeden gerçekleştirebilirsiniz. Bankalarda uzun süre kuyrukta bekleyip, işlem ve transfer ücreti ödemek yerine, kısa yoldan ücretsiz işlem yapmak, doğru bir seçim olacaktır. Müşteri memnuniyetini sağlayan bu uygulamaları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
İnternet Bankacılığında Hangi İşlemler Yapılır?
Hayatımızın her alanında yanımızda olan internet dünyasından, bankacılık işlemlerini halletmek çok daha kolay hale geldi. Banka ve kredi kartı işlemlerinin yanı sıra, havale ve EFT gibi birçok işlemi internet bankacılığıyla yapabilirsiniz.
Faturalar ve HGS işlemleri dahi olmak üzere birçok ödemeyi yapma imkanı mevcut. Fon alım-satım gibi yatırımlarınızı da bankada sıra beklemeden kolaylıkla halledebilirsiniz.
Kredi Kartı İletişim Bilgileri Nasıl Değiştirilir?
Bankanıza vermiş olduğunuz iletişim bilgilerinin güncelliği oldukça önemlidir. Kredi kartı başvurusu yaparken vermiş olduğunuz kişisel bilgilerinizin değişmesi durumunda siz de bankanızla iletişime geçip bilgilerinizin değiştirilmesini talep edebilirsiniz. İster banka şubelerinden, ister telefon ya da internet bankacılığından işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi Kartı Hesap Kesim Tarihi Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Hesap kesim tarihi, bir aylık süre içerisinde yaptığınız harcamaları gösteren dönemin bittiğinin habercisidir. Kredi kartınızın hesap kesim tarihi size özel olup, ödeme planınız doğrultusunda belirleyebilirsiniz.
Maaşınızı aldığınız tarih değiştiyse ve siz de son ödeme tarihlerinde sıkıntı yaşıyorsanız şubelerden, internet bankacılığından ya da ATM’lerden tarih değiştirme işlemini yapabilirsiniz.
Güvenlik Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Bulunmaz nimet olarak görülen kredi kartlarının kötü emellere alet edilmemesi için birçok güvenlik önlemi alınmıştır. Kart kullanımı esnasında bankalar, birçok güvenlik hizmeti sağlamış ve kart bilgilerinizin sizden başka kimsede olmaması için birden fazla tedbir almıştır.
Aynı şekilde kart kullanıcıları için de birçok uyarı ve güvenlik önlemi mevcuttur. Tüm bunlara dikkat ederek kartınızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. İşte, kredi kartı güvenliğinin sağlanması konusunda başlıca sorular ve cevapları:
Kart Güvenlik Kodu (CVV) Nedir?
İnternet alışverişlerinizde kredi kartı şifrenizi vermediğiniz için, kartınızın arka yüzünde yer alan üç haneli güvenlik kodunu kullanmanız gerekmektedir. Bu sayede alışverişlerinizi, sorunsuz, dolandırıcılıktan uzak bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Kabartmalı olarak kartınızda bulunmayan bu güvenlik kodunu, sadece bankanız ve siz bilebilirsiniz.
Kart Doğrulama Kodu, banka kartınızın veya kredi kartınızın üzerinde yazılı olan ilave bir koddur. Çoğu kartta bu kod kartınızın arkasındaki imza şeridinin üzerinde basılı olan üç haneli rakamdır.
ATM’lerde, Telefon ve İnternet Bankacılığında Güvenli İşlem Nasıl Yapılır?
Bankalar hırsızlık, dolandırıcılık ve sahteciliğe karşı birçok teknik önlem almışlardır. Günümüzde en kolay para kazanma yöntemi hırsızlık olduğu için, birçok kötü niyetli insan bilgi çalmanın kurdu olmuştur.
Bu noktada, kredi kartı kullanıcılarına da büyük iş düşmektedir. Bankacılık işlemlerinizi yaparken alacağınız bireysel tedbirlerle, bilgilerinizin çalınma riskini minimuma indirebilirsiniz.
İnternet Üzerinden Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?
Alışveriş merkezlerinde uzun kuyruklara son veren internet alışverişi, tüm dünyayı etkisi altına almış durumdadır. Tüketim çılgınlığının sona ermeyeceğinin habercisi olan bu işlem sayesinde zahmetsiz ve zaman sınırlaması olmadan tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
İnternet sitelerin güvenilirliği ve bilgisayarınızın koruma altında olması, bu alışverişlerde oldukça önem taşımaktadır. Bankanızın geliştirdiği uygulamaları da kullanmanız durumunda güvenli alışverişin keyfini sürebilirsiniz.
Sanal Kart Nedir?
Kart bilgilerinizin çalınmasından korkuyorsanız, internet alışverişlerinde sanal kart uygulaması tam size göre. İnternet bankacılığını kullanarak sanal kart başvurusu yapabilir, güvenli alışverişinize hemen başlayabilirsiniz.
Kredi kartı numaranızdan farklı bir numara içeren sanal kartınızın bilgileri, çalınsa bile kart limiti 0 TL olacağından dolandırıcılar için hiçbir işe yaramayacaktır.
3D Secure Nedir?
Cep telefonunuza gelen kod sayesinde online alışverişlerinizi bir adım daha uzatarak güvenle yapabilirsiniz. SecureCode ya da Verified by Visa olarak isim değişikliği gösterse de asıl amaç dolandırıcılık kurbanı olmamaktır.
3D Secure işleminin kartınıza tanımlamanız durumunda, kartınız çalınsa bile sizden başka kimse kullanamayacaktır.
Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İş seyahatlerinde ya da turistik gezilerde, nakit para taşımanın yerini kredi kartları almış durumda. Kredi kartının kolay taşınabilirliği ve çalınma riskinin kredi kartına nazaran az olması, daha çok tercih edilmesini sağlıyor.
Ancak bir sürü tehlike, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da mevcut. Küçük ama etkili önlemler alarak, keyfinizi bozmadan seyahatinize devam edebilirsiniz.
Kredi Kartı Kayıp-Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı?
Kredi kartınız sadece size ve sizin kullanımınıza özel olup, üçüncü kişilerin eline geçtiğinde felakete sebep olabilir. Şüphelendiğiniz herhangi bir anda, müşteri hizmetleri numarasını tuşlayarak kartınızı kullanıma kapattırabilirsiniz.
Sizden habersiz kartınızdan yapılan harcamalar içinse şunları bilmek gerekir.
Bankaya kayıp çalıntı bildiriminizden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlar kanunlarla belirlenmiş tutar ile sınırlı kalmak üzere kart hamilinin sorumluluğunda olacaktır.
Hukuka aykırı kullanımın, kart hamilinin ağır ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin 24 saat içinde yapılmaması hallerinde bu sınır uygulanmayacaktır.
Kart hamili, ilgili sigorta prim bedelini ödemek koşuluyla bildirimden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararla ilgili yasal sorumluluk tutarı için sigorta yaptırılmasını bankadan talep edebilecektir.
Kredi Kartı Güvenliği için Pratik Bilgiler
Son günlerde, kolay yoldan para kazanmak isteyen kötü niyetli insanların ilk tercihi dolandırıcılığa başvurmak oluyor. Bankalar ve ödeme sistemleri şirketleri, her ne kadar güvenlik önlemi alsa da kullanıcıların da bireysel önlemler alarak sahtecilik riskini sıfıra indirebilme şansı vardır.
Kredi kartınızı kullandığınız her yerde, bu pratik bilgilere dikkat ederek işlemlerinizi sorun yaşamadan halledebilirsiniz.
Kredi Kartı Sorunlarıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yüksek faiz oranları, komisyon ve dosya masrafları gibi bankalara yapılan ekstra ödemeler şikayet sayısını her gün arttırmaktadır.
Bunun yanında, kredi kartı kapattırmak ise bankalar tarafından gün geçtikçe zorlaştırılıyor olup, her yeni prosedür, bankalarla sorun yaşamaya neden olmaktadır. İşte, bankalarla yaşanan başlıca sorunlar ve çözümleri:
Kredi Kartı Şikayetleri Neden Arttı?
BDDK verilerine göre, her yıl artan oranda devam eden şikayet başvurularının başlıca konuları; faizler, masraflar ve komisyonlar olmakta. Kredi kartı şikayetlerini ise daha çok çalıntı ve kayıp konuları oluşturuyor. Giderek artan problemlerin çözümü ve çözümlerin sıkı denetiminde ise en önemli görev BDDK’ya düşmekte.
Kredi Kartı Borcu Ödemesinde Karşılaşılan Sorunlar
Kredi kartıyla ilgili şikayetlerin sayısı, günden güne artmakta. Bu şikayetlerin başında da asgari tutarı ödeyememekten dolayı düşülen durumlar ve kartınızdan çekilen fahiş sigorta primleri.
Asgari borcu ödeyemeyen birçok kişi varken, yüksek faiz oranlarıyla borcun katlanması en büyük problem haline geliyor. Daha uygun fiyata bulunabilecekken, yüksek fiyatlı poliçeler de borcunuza borç katıyor.
Bankalar ile İlgili Şikayet Nereye ve Nasıl Yapılır?
Para denince akla ilk gelenlerden olan bankalarla iletişim halinde olmayanımız yoktur sanırım. Müşteri memnuniyeti ve bankaların büyümesi açısından şikayetlerin de kullanıma dahil olduğunu belirtmek isteriz.
Şikayetlerinizi bankanıza ya da Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti‘ne yapabilir, ister şubeden isterseniz de telefon ya da internet üzerinden şikayetlerinizi iletebilirsiniz.
Kredi Kartı Nasıl İptal Edilir?
Rekabet içerisinde olan bankalar, müşteri kaybetmemek için kredi kartınızı iptal etmek istemezler.
Tüm borcunuzu ödeyip bütün otomatik ödemelerinizi iptal ettirdiğinizden emin olduğunuzda, bankanızla vereceğiniz savaşa hazır olmalısınız. Bankanız, size özel fırsatlar sunacak ve iptal ettirmemeniz için elinden geleni yapacaktır. Sabırlı ve kararlı olursanız kartınızı kapattırabilirsiniz.
Lazım olur düşüncesiyle yanımızdan bir kere olsun ayırmadığımız kredi kartının nasıl kullanılması gerektiğini 50 başlıkla sizlere anlatmaya çalıştık. Her anlamda hayatımızı kolaylaştıran bir ödeme sistemi olan kredi kartı, tüm avantajlarına rağmen maddi ve manevi birçok zarara sebep olmaktadır.
En az hasarla atlatmak hatta mümkünse hiç hasar almadan alışverişlerin keyfini sürmek istiyorsanız ve bu yazımızı baştan sonra okuduysanız bilinçli bir kullanıcı olmamanız için hiçbir sebep yok! Unutmayın ki, bilinçli kullanım, sizi her zaman bir adım önde tutacaktır.
Bilgiler için teşekkür ederiz
oldukça yararlı oldu. Bilginize emeğinize sağlık.
Yine de bir sorum olacak. Örneğin toplam ekstre borcu negatif gelmişse örneğin -11.86 son ödeme tarihi 21.05.2020 diyorsa bu ne anlama gelir?