18 yaş üstü herkesin cüzdanından eksik etmediği kredi kartı, hayatımızın vazgeçilmez parçası olmaya devam etmekte. Halihazırda bulunan borçlarınızın üstüne bir de bankanızın yıllık kart ücreti gibi ekstradan yüklediği ödemeler karşısında artık sessiz kalmak zorunda olmadığınızı hatırlatmak isterim. Kart aidatı gibi ekstra ödemeler, düşük miktarlar olsa da moralinizi bozabilir. Hatta tam da ödemeye sıkıştığınız anlarda bu ücretlerin alınması zor duruma düşmenize sebep olabilir. İşte bu zamanlarda yanınızdan ayırmadığınız kredi kartınızın sadece küçük ve dikdörtgen bir plastik olmadığının siz de farkına varıyorsunuz değil mi? Kredi kartının detaylı anlatımı ve tanımı için buraya tıklayın.
2016 yılı verilerine bakıldığında, 1 yıl içerisinde bankaların 3,2 milyar TL yıllık kart ücreti aldığını görmekteyiz. Bu duruma itiraz edildiğinde, bankaların bu ücretin yasal olduğu ve geri talep edilemeyeceği açıklamasıyla karşılaşabilirsiniz. Fakat Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararına göre; kredi kartı yıllık ücretlerinin geriye dönük alınabileceğini ve zaman aşımının da 10 yıl olarak belirlendiği açıklanmıştır. Karardan da anlaşılacağı üzere, kartınızdan kesilen kredi kartı yıllık ücretine karşı 10 yıl içinde itiraz edebilme hakkınız bulunmakta.
Bu noktada yıllık kredi kartı ücretinin yasallığını ve geri alınıp alınamayacağını birlikte inceleyelim:
Kredi Kartı Yıllık Ücreti Yasal mı?
Günümüzde kredi kartı yıllık ücretinin yasal olup olmadığı, kurumdan kuruma değişen bir konu haline gelmiştir. Bazı tüketici dernekleri bu aidatın yasal olmadığını, kanunsuz yollarla kart sahiplerinden alındığını söylese de bankalar sözleşmelerin yasaya uygun olarak düzenlendiğini savunmaktadırlar. Ek olarak; kart yıllık ücretini ödemeniz, kartın sağladığı avantajlardan yararlanabilmeniz için ödediğiniz üyelik ücreti olarak görülüyor. Ne yazık ki kredi kartı almak isteyenlerin sözleşmeyi okumadan imzalaması ve sonradan aidata itiraz etmesi de bankaları haklı konuma taşıyor.
Kredi kartı yıllık ücretinin yasal olup olmadığı bir yana, bizi rahatsız eden asıl konu: “Bu ücret bizden neden alınıyor?” Aslında her bankadan aidatsız kredi kartı alabilirsiniz; fakat ekstra taksit seçenekleri ya da avantajlı kampanyalardan yararlanmak isterseniz, bankanız kart aidatını sizden talep edecektir. Çünkü bankalar kredi kartını ödeme aracı olarak değil, kredi aracı olarak piyasaya sürüyorlar. Alım gücü düşük olan insanlara bile pazarlama kampanyalarıyla birlikte sunulan kredi kartları, her cüzdanda en az üçer tane olacak şekilde yerini alıyor. Hal böyle olunca, yıllık kart ücreti yaklaşık 30 TL olan her bir kredi kartının masrafı da üç kat artmış olarak karşımıza çıkıyor. 100 TL’ye kadar varan kart aidat ödemesi, asgari ücretle geçimini sürdürmeye çalışan bir aile için bütçesinin ciddi oranda sarsılması anlamına gelmekte. Bu durumda, yıllık kart ücretine verilen tepki de son derece büyük oluyor.
Kredi Kartı Yıllık Ücreti Geri Alınır mı?
Yukarıda örnekle anlatmaya çalıştığımız yıllık kart ücretini etik bulmayıp ödemek istemiyorsanız, bankanızın müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Bunun yanında kredi kartı itiraz dilekçesi yazarak, şubeden ücretle ilgili itirazda bulunabilirsiniz. Gerçek şu ki çoğu bankanız ilk anda ücret iade talebinizi kabul etmeyecektir. Ancak yıllık aidat ücretini geri ödemedikleri zaman kartınızı iptal ettirmek istediğinizi söylediğinizde banka portföylerini kaybetmemek, rakip bankalara müşteri göndermemek için talebinize olumlu yanıt verebilir. Bazı bankalar yıllık kart ücretini, aylık belirli tutarda harcama yapmanız koşuluyla iade edilebilir. Bu noktada kredi kartınızı kullanırken nasıl harcama yapmanız gerektiği hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bazı bankalar ise birikmiş puan veya bonuslarınızla yıllık kart ücretinizi ödeyebileceğiniz açıklamasında bulunabilir.
Müşteri hizmetlerinden olumsuz yanıt aldığınızda hemen vazgeçmemenizi öneririm. Bankaya iadeli taahhütlü olarak ‘kredi kartı itiraz dilekçesi’ gönderdiğinizde bankanızdan yıllık kart ücreti iadesini isteyebilirsiniz. Elinizde kredi kartı yıllık ücretini ödediğinize dair hesap özetleri ya da makbuzlar bulunuyorsa bu belgeleri de dilekçenize ekleyip iade talep edebilirsiniz. Eğer yıllık kart ücreti ödediğinize dair evraklar, sizde bulunmuyorsa yine iadeli taahhütlü olarak bankanızdan talep edebilirsiniz.
Dilekçeyle aidatınızı geri isteme aşamasında da olumsuz yanıt alırsanız, ikamet ettiğinizin yerin ya da kredi kartının alındığı şubenin bulunduğu ilçenin kaymakamlığına gidip, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunarak hukuki süreci başlatabilirsiniz. Erişimi kolaylaştıran internet sayesinde e-devlet üzerinden de başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer aidatınız düşük miktarda ise Hakem Heyeti 90 gün içinde kararını bildirecektir. Aidatınız yüksek bir meblağ ise Hakem Heyeti kararıyla birlikte Tüketici Mahkemesi’ne dava açmanız gerekecektir.
Yıllık Kart Ücreti Sözleşmenizde Bulunuyorsa Ne Yapabilirsiniz?
2012 yılına kadar olan kredi kartı satış sözleşmelerinde yıllık kart ücretiyle ilgili madde yer almazken, son zamanlarda bankalar sözleşmelere kart aidatı maddesini de eklemektedir. Bu nedenle yakın zamanda kredi kartı aldıysanız, aidatınızın geri ödenmesi gibi bir durum maalesef gerçekleşmeyecektir. Yine de şansınızı denemek isterseniz, bankayı arayıp talebinizi iletebilirsiniz. Olumsuz cevaba karşılık olarak kartınızı iptal ettireceğinizi söylemeniz, aidatınızı geri alma ihtimalinizi arttırabilir. İşe yaramaması durumunda ise bankanızın size özel sunacağı kampanyalardan yararlanmanız avantajınıza olacaktır. Birkaç ödemenizi otomatik olarak kredi kartınıza bağlarsanız, hem aidat ödemekten kurtulur hem de borcunuzu vaktinde ödemiş olursunuz.
Kullanımı kolay olsa da içinde bir sürü ayrıntı barındıran kredi kartlarınızdan, yıllık kart ücreti alınması konusunda huzursuzluğunuzu çok iyi anlıyorum. İadesi için neler yapabileceğinizi okuduktan sonra hesap ekstrelerinize göz attığınızı görür gibiyim. 60 milyona yakın kredi kartı satışından elde edilen yıllık kart ücreti; bankaların hakkı mıdır, bilinmez ama bu konuda sizin de söz hakkınız olduğu kesin. Sizler için derlediğimiz bu yazımızı okuduktan sonra eminim ki haklarınızı daha iyi bilecek ve yeri geldiği zaman onları sonuna kadar kullanacaksınız.
otomatik talimat verdigim halde yıne 180.50tl kesiliyor kartımı ıptal ettırecegım baska turlu anlasmak mumkun degıl verdıklerı sozu tutamıyorlar
Bende Akbanktan şikayetci oldum,
189₺ kart üçreti kesildi geri iadesini talep ettim bankadan olumsuz yanıt aldım.
Ama bu işin ucunu bırskmayacağım bizleri böyle ödemekle zorunlu tutamazlar bizler olmasak onlar bir hiç, bizlerin sayesinde kazanıyorlar
kart aidatı konusunda en kötü bankalar Garanti ve Yapı Kredi sizde tepkinizi bu bankalarla çalışmayarak gösteriniz. çalışmayın bu bankalarla kardeşim başka banka mı yok
world kartı, tercih ettiğim kurumlarda taksit imkanı yüzünden tercih etmiştim ama müşterisine göre iade yapıyor mesai arkadaşım hiç ödememiş. benden hep alıyorlar. pazarlık teklifi olarak da bazen yarısını verelim diyorlar bazen kabul etmiyorlar. Tüketici heyetine şikayet ettim feragat et diye baan dilekçe örneği göndermişler. bir de utamadan bir örneğini şubemize bırakın demişler bununla mı uğraşacağım tenezzül edip aramamışlar mobil üzerinden mesaj atmışlar. çok fifi
Garanti Bankası 185 TL kesmiş benden, kapatmak istiyorum dedim, size 40 TL bonus verelim dediler.saka gibi
Tüketici hakeme başvuran oldu mu bu konuda..
bir yapı kredi mağduruda benim 130 tl hesabımda kestiler 20 tl de puanımda aldılar kart yıllık ücreti diye
Devlet hırsızları sever ve gözetir
Banada Yapikredi bankasi otamatik talimatverindediler verdim bir yil sonra yine kart ücreti çikti Allah cezalarini versin bunlarin bunlar hukuktanimaz adalet bilmezler ama devletimizin ayibi bunlara iyi bir ceza versinler bakalim birdaha insanlari madur edebiliyolarmi