Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İnternet Bankacılığı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bankacılık işlemleri için şubeye gitme zorunluluğunu ortadan kaldıran internet bankacılığı nedir, ne işe yarar sorularını bu yazıda sizler için yanıtladık!
İnternet Bankacılığı Nedir? Nasıl Kullanılır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Dijital çağın getirileri arasında yer alan internet bankacılığı, gelişen teknolojinin bankacılık sektörüne entegrasyonuyla ortaya çıkmıştır. Online ya da çevrimiçi bankacılık ifadeleriyle de bilinen internet bankacılığı sayesinde eskiden saatler alan işlemler, bugün saniyeler içerisinde halledilebilmektedir.

Havale, EFT, yatırım, kredi başvurusu, kurum ödemesi ve daha birçok işlemin internet üzerinden yapılabildiği internet bankacılığı, müşterilere geleneksel olarak bir şube aracılığıyla sunulan hemen her hizmeti sunar.

Çevrimiçi bankacılık, bir banka hesabı ve interneti olan herkes tarafından kullanılabilir.

Şimdi merak edenler için internet bankacılığı nedir, nasıl kullanılır sorularının yanıtlarını detaylarıyla ele alalım.

İnternet Bankacılığı Nedir?

İnternet bankacılığı, kısaca banka hesabınızı ya da hesaplarınızı bir cihaz ve internet yardımıyla yönetmek anlamına gelen bir terimdir.

Bilgisayar veya akıllı telefon gibi internet özellikli bir cihazı kullanarak bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Tüm modern bankacılık ihtiyaçlarına tek noktadan çevrimiçi çözüm sunan çevrimiçi bankacılık, sektörde devrim yaratan bir inovasyon olarak öne çıkmaktadır.

Öte yandan internet bankacılığı son yıllarda popüler hale gelse de kökenleri birkaç on yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Modern çevrimiçi bankacılık hizmetlerinin öncüsü, 1980’lerin başından beri elektronik ve telefon yoluyla uzaktan bankacılık olmuştur.

İnternet 1 Ocak 1983’te bulunmuş olsa da çevrimiçi bankacılık ilk olarak Ocak 1987’de başlatılmıştır. Fakat web bankacılığının tarihi daha öncesine gitmektedir.

İnternet Bankacılığı İlk ATM

ATM, 27 Haziran 1967 tarihinde Barclays Bank için üretilmiş ve Londra’da kullanıma açılmıştır.

Bu ileri teknoloji ancak yıllar sonra, 1980’lerde takip edilirken 1980’den 1983’e kadar birçok banka, finans sektöründe devrim yaratmak amacıyla bilgisayarlı bankacılığı denemeye karar vermiştir.

New York City’de Citibank, Chase Manhattan ve Chemical Bank, müşterilerine ev bankacılığı erişimi sağlamıştır. 1985 yılında İskoçya Bankası (Bank of Scotland) da müşterileri için elektronik ev bankacılığı hizmetlerini icat etmiştir.

1995’te Stanford Credit Union, bankacılık hizmetlerine yönelik web sitesini açmıştır ki bu, internet bankacılığı tarihinde bir kilometre taşı olmuştur.

Çok geçmeden diğer büyük bankacılık kurumları da web bankacılığı akımına katıldı ki atılan adımlar, finans sektöründe önemli bir değişim yarattı.

2000’li yıllar internet bankacılığının hızla benimsenmesini beraberinde getirdi. Hiçbir banka geride kalmak istemediğinden internet bankacılığı bir trend haline geldi ve günümüzdeki halini aldı.

Neticede kişinin mali durumunu yönetme biçimini değiştirdi.

İnternet bankacılığı sayesinde müşteriler, internet bağlantılı cihazlardan fatura, para transferi, hesaplara erişim, yatırım, piyasa takibi, kredi başvurusu, swift, sigorta, çek-senet, borç yapılandırma gibi sayısız işlemi şubeye gitmeden istedikleri her yerden yapabilmektedir.

İnternet Bankacılığı Nasıl Kullanılır?

İnternet bankacılığı, kolay kullanımıyla da öne çıkmaktadır. İhtiyaç duyacağınız şeyler; internet, internet bağlantılı bir cihaz ve bir banka hesabıdır. Ardından ilgili bankanın internet şubesinden hesabınıza giriş yaparsınız. Tabi bunun için internet bankacılığı şifrenizin olması gerekmektedir.

İnternet bankacılığı şifresi almak oldukça basitken bunun için farklı seçenekleri tercih edebilirsiniz. İnternet bankacılığı giriş sayfasından “parola al, parolamı unuttum” butonlarına tıklayarak şifre alabileceğiniz gibi bankanın müşteri hizmetlerini arayarak da parola oluşturabilirsiniz.

Şifre oluştururken güvenliğe dikkat etmelisiniz. Güçlü, benzersiz bir şifre belirleyin ve şifrenizi düzenli olarak değiştirin. Bankanız sunuyorsa iki faktörlü veya çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.

Çevrimiçi bankacılık bilgilerinizi asla kimseye vermeyin ve halka açık internet kullanıyorsanız online bankacılıktan kaçının.

Parolanızı oluşturup güvenlik gerekliliklerini yerine getirdikten sonra bankacılık işlemlerinizi yapmak için hizmeti kullanabilirsiniz. İnternet üzerinden sunulan bankacılık işlemleri kuruma göre değişiklik göstermektedir. Çoğu banka genellikle transferler ve fatura ödemeleri gibi temel hizmetleri sunarken bazıları çok daha kapsamlıdır.

Giriş yaptıktan sonra sayfayı inceleyerek internet bankacılığında sunulan hizmetler neler öğrenebilirsiniz. Birden fazla internet bankacılığı hesabınız varsa ne teklif edildiğini anlamak için hepsine bakmanız işinize yarayacaktır. Farklı bankaların kampanyaları ve avantajlarını takip ederek online bankacılıktan çok daha fazla yararlanabilirsiniz.

İnternet Bankacılığının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İnternet bankacılığının sayısız avantajı olduğu ortada. Öne çıkanların başında ise sunduğu kolaylık var. Çünkü şubeye gitmek zorunda kalmazsınız ve bankacılık işlemlerinizi istediğiniz her yerden halledebilirsiniz.

Fatura ödeme, para transferi gibi temel bankacılık işlemleri haftanın yedi günü, günün her saatinde kolaylıkla yapılabilmektedir.

Üstelik internet bankacılığını kullanarak yaptığınız işlemler daha az masraflı olur. Hatta çoğu işlem için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Yalnızca şubeye gitme derdini ortadan kaldırdığı için bile müşterilerin bütçesine katkı sağlamaktadır.

Bankalar kapalı bile olsa siz çoğu işlemi anlık olarak gerçekleştirebilir ve birçok işinizin akışını sağlayabilirsiniz.

Çevrimiçi bankacılık hızlı ve etkilidir. Özellikle iki hesabın aynı kurumda olması durumunda, yani havale işleminde hesaplar arasında fon transferi neredeyse anında gerçekleştirilir.

Faturaları internet üzerinden ödeyebilmek de büyük bir avantajdır. Eskiden şubelere gidip uzun uzun sıra bekleme derdine son veren bu özellikle, hesabınıza giriş yapıp faturanızı hemen online olarak ödeyebilirsiniz. Ayriyeten otomatik ödeme talimatı vererek bu olanağı çok daha verimli kullanabilirsiniz.

İnternet bankacılığına 7/24 erişimle hesaplarınızı güvende tutabilirsiniz. Bankacılık bilgilerine 24 saat erişim, dolandırıcılık faaliyetlerinin erken tespitini sağlar ve böylece mali hasara veya kayba karşı bir bariyer görevi görür.

Dezavantajlarına bakıldığında ise özellikle dolandırıcılık işlemleri ortaya çıkar. Fakat dikkatli olduğunuz ve bilgilerinizi kimseyle paylaşmadığınız sürece bu tür olaylara maruz kalma ihtimaliniz yok denecek kadar azdır.

Zaten müşterilere, yetkisiz erişimi önlemek için çevrimiçi bankacılığı kullanırken halka açık ağlar yerine kendi mobil ağlarını kullanmaları tavsiye edilir.

İnternet bankacılığı büyük miktarlarda nakit ihtiyaçlarında da dezavantajlı olabilir. Çünkü ATM’lerden belirli bir tutarı çekebilmenize rağmen (çoğu kartın bir limiti vardır), geri kalanını almak için bir şubeye gitmeniz gerekecektir. Aynı zamanda limitler değişse de yine yüklü miktarlarda para transferlerinde bankaların sınırlamaları vardır.

İnternete veya bankanın web sitesine erişiminizin olmaması da dezavantaj yaratır. Beklenmedik teknolojik aksaklıklar, internet bankacılığı kullananların aleyhine çalışır.

Tüm bunların yanında web bankacılığında yüz yüze müşteri desteği almadığınız için bazı karmaşalar yaşanabilir. Çevrimiçi bankacılıkta destek genellikle canlı sohbet – yardım aracılığıyla sağlandığı için zaman zaman anlaşmazlıklar olabilir.

Sonuç olarak internet bankacılığı, günlük finansal işlemlerinizin çoğunu gerçekleştirmenin hızlı, ucuz ve kullanışlı bir yoludur. Zaten bir bankanız varsa, muhtemelen çevrimiçi bankacılığa erişiminiz vardır. Tek yapmanız gereken şifre alarak kayıt olmak ve neredeyse tüm bankacılık ihtiyaçlarınıza tek tıkla ulaşım sağlamaktır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.