Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Gökyüzünün Yaşlı Kartalı F-14 Tomcat Hakkında Duymadığınız 15 Gerçek

F-14 Tomcat’ların bilinmeyen 15 özelliğini sizler için araştırdık. Bunlardan birisi menzilinin 2000 km olması ve ağırlıkları.
Gökyüzünün Yaşlı Kartalı F-14 Tomcat Hakkında Duymadığınız 15 Gerçek
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Daha Sovyetler Birliği yıkılmamıştı ve Soğuk Savaş Dönemi tüm hızıyla devam ediyordu. Tarihler 1972’yi gösterdiğinde Amerikan savunma teknolojileri biriminden gelen haber, bir anda dünyanın tüm askeri birliklerinin dikkatini çekmeyi başardı. Amerikan Hava Kuvvetleri, özellikle Sovyetler Birliği’nin elinde ki etkin silah gücünden korunma amaçlı F-14 Tomcat ismini verdiği savaş uçağını tanıttı. Bu savaş aracı, sahip olduğu özelliklerle o tarihe kadar üretilen gelmiş geçmiş en iyi uçak olarak gösterildi. Hatta öyle ki günümüzün en modern savaş uçaklarının teknolojisi bu modeli örnek alarak tasarlandı.

Top Gun filmini hatırlıyorsunuz değil mi? Filmin en unutulmaz sahnelerinde gördüğümüz savaş uçağı da yine F-14 Tomcat olarak tanıdığımız Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait muharebe aracıydı. Bu uçak, yapımından son uçuş tarihine kadar birçok özelleştirmeye tabi tutuldu. Soğuk Savaş Dönemi sona erdikten sonra da uzun menzilli füze tehdidinin sona ermesiyle tarih sahnesindeki unutulmazlar arasında yerini aldı. Tabi ki bu duruma, modern hava sahasının genişlemesi ve bu uçak türünün işletim maliyetinin oldukça yüksek olması da etkendi. Günümüzdeyse sadece İran Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan engin gökyüzünün yaşlı kartalları, hala caydırıcı bir güç! Bir döneme damgasını vuran ve gelmiş geçmiş en etkileyici hava silahları arasında gösterilen F-14 Tomcat’ın tarihine yakından göz atmaya ne dersiniz?

İşte karşınızda F-14 Tomcat’ların bilinmeyen tarafları:

F-14’lerin ünlü kanatlarının ilham kaynağı

F-14’lerin ünlü kanatlarının ilham kaynağıF-14’ün değişken geometrili kanatlarının Bell X-5’den ilham alınarak tasarlandığını biliyor muydunuz? Bell X-5’in de Messerschmidt P.1101 konseptine dayandığını söyleyebiliriz.

İlk F-14 Tomcat’ın hazin sonu!

İlk F-14 Tomcat’ın hazin sonu!F-14 Tomcat’in ilk uçuşu 21 Aralık 1970’de yapılmış. Bu tarihten kısa bir süre sonra, 30 Aralık’taki ikinci uçuşu sırasında araçta meydana gelen hidrolik arızası sonucu uçak parçalanış. Neyse ki F-14’te bulunan iki pilot da uçaktaki patlamadan hemen önce fırlatma koltuğunu kullanmayı başarmış. Ancak bu pilotlardan bir tanesi, olaydan bir buçuk sene sonra gerçekleşen başka bir F-14 kazasından kurtulmayı başaramamış.

19.505 kilogramlık F-14’ler!

19.505 kilogramlık F-14’ler!19.505 kilogramlık F-14’ler, muavin yakıcılarla birlikte 55.000 ıb üzerinde güç üretebiliyordu. Uçağın motor itiş gerçekten çok yüksekti.

F-14 Tomcat’ın menzili

F-14 Tomcat’ın menziliF-14 Tomcat’ın 2000 km menzilli bir uçak olduğunu biliyor muydunuz?

Donanmanın reddettiği F-14 tasarımı

Donanmanın reddettiği F-14 tasarımıMühendislerin ürettiği F-14 tasarımı 90 saniye içerisinde 0.8 Mach’dan (saatte yaklaşık 988 km) 1.8 Mach’a (saatte yaklaşık 2223 km) erişebilen bir F-14 modeli tasarlamıştı. Ancak donanma, bu aracın tasarımını kabul etmemiş.

Park edilmiş F-14 Tomcat’lar

Park edilmiş F-14 Tomcat’larF-14 Tomcat geriye yatık kanatları sayesinde, resimde gördüğünüz gibi yan yana park edilebiliyor.

SSCA Şampiyonu Paul Newman ve F-14 Tomcat Arasındaki İlişki

SSCA Şampiyonu Paul Newman ve F-14 Tomcat Arasındaki İlişkiF-14 Tomcat’ın, SSCA şampiyonu Paul Newman’a katkısının olduğunu biliyor musunuz? Şöyle ki Newman Triumph TR6 yarış arabası üzerinde çalışırken, aracın frenleri hususunda bir arkadaşına danışmış. Bu arkadaşı da F-14’te kullanılmak için tasarlanmış deneysel bir çalışmada GM ile çalışmış. Ki o zamanların İngiliz arabalarında kullanılan fren sistemindeki mineral yağın, uçaklarda kullanılan hidrolik sıvı ile uyumlu olduğu biliniyordu. Sonuçta bu durumun doğruluğu kanıtlanmamış olsa da F-14 Tomcat’ın yarışçının şampiyonluğu üzerinde etkili olduğu iddia ediliyor.

İranlı F-14 pilotu

İranlı F-14 pilotuEn çok F-14 savaş uçağını düşüren pilotun İranlı Jalil Zandi olduğunu biliyor muydunuz?

F-14’ler ve Sovyet bombardıman uçakları arasındaki kovalamaca!

F-14’ler ve Sovyet bombardıman uçakları arasındaki kovalamaca!Tıpkı bir Soğuk Savaş oyunu gibi, F-14’ler ve Sovyet bombardıman uçakları arasında tuhaf bir kovalamaca vardı. Sovyetlerin yeni silahlandırma yapıp yapmadığını kontrol etmek isteyen F-14 pilotları için, bu uçakları yakalamak akvaryumda balık tutmaya benziyordu

F-14 Tomcat’ın radarı

F-14 Tomcat’ın radarıF-14 Tomcat’ın o kadar gelişmiş bir radar sistemi varmış ki bu uçaklar aynı anda 24 hedefe odaklanabiliyormuş.

AIM-54 Phoenix saldırı füzesi

AIM-54 Phoenix saldırı füzesiİlk olarak 1973 yılında hizmete giren hava füzeleri, 90 millik mesafeden hedefini vurabilme özelliğine sahiptir.

Aynı anda ateşlenen 6 füze

Aynı anda ateşlenen 6 füzeTomcat ve Phoenix’in birleşmesini test etmek amacıyla aynı anda ateşlenen 6 füzenin 4’ü, tam olarak hedefini vurmuş. Yalnızca 38 saniye içerisinde gerçekleşen testin, epey pahalıya patladığını tahmin edebilirsiniz.

Amerikan donanmasına uzun yıllar hizmet eden hava aracı

Amerikan donanmasına uzun yıllar hizmet eden hava aracıResmi olarak, 22 Eylül 1974’ten 22 Eylül 2006’ya kadar aktif olarak kullanılan F-14 Tomcat, 32 yıl boyunca Amerikan donanmasının temel hava araçlarından biri olmuştur.

F-14’ten vazgeçmeyen İran

F-14’ten vazgeçmeyen İranŞu anda F-14 kullanan tek ülke İran olarak biliniyor. Bununla birlikte, İranlıların kaç F-14’e sahip olduğu kesin olarak bilinmese de ülkenin 80 uçaktan oluşan bir filosunun olduğu tahmin ediliyor.

Paramparça edilen F-14’ler

Paramparça edilen F-14’lerEvet, kullanımdan kaldırılan F-14’ler paramparça edilmiştir. Bu da İran’ın, Amerikan F-14’lerindeki teknolojiyi öğrenmemesi için yapılmıştır. Sonuçta, bir zamanların efsanesi F-14 Tomcat’lere şu an yalnızca Amerikan müzelerinde rastlayabilirsiniz.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.