Küresel ekonomilerde yaşanan en ufak bir gelişme, değişiklik ve olay, döviz kurlarına direkt yansımaktadır. Döviz kuru, bir ülke para biriminin, başka bir ülkenin para birimine karşı değerini ifade etmektedir. Ülkemizde Amerikan dolarının Türk lirasına karşı değerini gösteren Dolar/TL kuru ve Euro’nun Türk lirasına karşı değerini gösteren Euro/TL kurları takip edilmektedir. Bu döviz kurları da yatırımcılardan ticaretle uğraşan herkese kadar geniş bir kitleyi etkilemektedir.
Para birimleri, ait oldukları ülkelerin ekonomik durumunu direkt yansıtırlar. Faizlerde, enflasyonda ve hatta işsizlik oranlarında yaşanan bir değişiklik bile para biriminin değerine etki eder. Ülkemizde olduğu gibi terör olayları ve siyasi belirsizlikler de para biriminin değeri üzerinde değişikliğe neden olmaktadır. Tüm bunların yanında doğal afetler ve ülkelerin birbiri ile ilişkileri de para birimlerini etkilemektedir.
Dünyanın en güçlü para birimi, Amerikan dolarıdır. Ayrıca Amerikan ekonomisi de dünyanın en büyük ekonomisi olarak bilinmektedir. Bunu anlamanın en kolay yanı ise Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) para politikası ile ilgili olarak yaptığı bir açıklama sonucunda piyasalarda bir hareketlenme yaşanmaktadır. Döviz konusu yalnızca yatırımcıları değil, tüm tüketicileri ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle ekonomi haberleri hakkında bilgi edinmekten de kaçınmayız.
Şimdi ise sizlerle dünyanın en pahalı dövizlerini paylaşmak istiyoruz. Bir not olarak; para birimlerini, Amerikan doları karşısındaki güncel değerleri (yazının yayınlandığı an) ile paylaşacağımızı bilmenizi isteriz.
10 Azerbaycan Manatı (1 AZN = 0,95 USD)
1991 yılından bu yana Uluslararası Para Fonu (IMF) üyesi olan Azerbaycan’ın resmi para biridir. Bağımsızlığını kazandıktan sonra IMF’nin bir parçası olmuştur. Aynı zamanda Dünya Bankası, Uluslararası İmar ve Kalkınma, İslam Kalkınma Bankası, Avrupa Bankası ve Asya Kalkınma Bankası üyesidir. 1994 yılına kadar Ruble ile yanaşı da kullanan Azerbaycan, 1 Ocak 1994 yılında sadece Azerbaycan Manatı’nı kullanmaya başlamıştır. 1 Azeybaycan manatı, 2,88 Türk lirasına eşittir.
9 İsviçre Frangı (1 CHF = 1,0226 USD)
Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre, sağlam ekonomisiyle adından her seferinde bahsettiriyor. Dünyanın en yüksek GSYİH verisine sahip ülkeler arasında 9. sırada yer almaktadır ve kişi başı yıllık gelir yaklaşık olarak 46 bin dolardır. Merkez bankası, İsviçre frangını kontrol altında tutmaktadır ve 7 Eylül 2015 tarihi itibariyle İsviçre’nin döviz rezervi 540 milyar frankı aşarak bir rekora imza atmıştır. Ayrıca İsviçre frangı 8 ayın getiri şampiyonu oldu. 1 İsviçre frangı, 3,08 Türk lirasına eşittir.
İsviçre Ulusal Bankası tarafından piyasaya sürülen İsviçre frangı, Avrupa’da kullanılan son franktır. Dünyanın rezerv para birimlerinden birisidir ve tarih boyunca yatırımcılar için en güvenli para birimlerinden birisi olmuştur. Bunun nedenlerinden birisi ise oldukça geniş bir altın rezervine sahip olmasıdır.
8 Euro (1 EUR = 1,1171 USD)
2001 yılında resmi olarak tedavüle giren Euro, Amerikan dolarının hakimiyetini sonlandırmak için basılmıştır. Günümüzde 19 Avrupa Birliği üyesi ülke, 3 Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülke tarafından kullanılmaktadır. Günümüzde Yunanistan ve Avrupa genelinde yaşanan ekonomik krizlerle gündeme gelmektedir. Aynı zamanda 2011 yılında yaşanan Avrupa krizi ile büyük darbe almıştır. Yaşanan gelişmelerle Amerikan doları karşısında 1 eşitliğine kavuşması konuşulmaya başlamıştır. EUR/TRY paritesi, 3,3656 liraya eşittir.
Amerikan doları karşısındaki amacını tam olarak yerine getirememiş olsa bile dünyanın güçlü para birimlerinden birisidir. Dünyanın en büyük rezerv para birimlerinden birisidir. Aynı zamanda Amerikan doları ile oluşturduğu EUR/USD paritesi şeklinde oldukça yüksek bir işlem hacmine sahiptir. Euro yatırımı hakkında bilgiler için tıklayın.
7 Cayman Adaları Doları (1 KYD = 1,2195 USD)
Doğrudan vergilendirme olmadığı için belki de ilk defa duyduğunuz bu adaların para birimi, dünyanın en pahalı dövizlerinden birisidir. Cayman Adaları, birçok bankanın finansal merkezine ve sigorta şirketleri ile yatırım fonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Cayman Adaları Parasal Yetki Kurumu tarafından dağıtılmaktadır. Eğer buraya tatil için gitmeyi planlıyorsanız, Amerikan doları getirmeniz yeterli olacaktır; çünkü resmi para birimi olarak Amerikan dolarını da kullanabiliyorsunuz. 1 KYD, 3,69 Türk lirasına eşittir.
6 Ürdün Dinarı (1 JOD = 1,4099 USD)
Su ve ham petrol gibi kaynakları ile oldukça değerli bir para birimidir. Ürdün Merkez Bankası tarafından dağıtılmaktadır ve 1 dinar, 10 dirham ve 100 qirş’e eşittir. Yeni İsrail Şekeli ve Batı Şeria’da da kullanılmaktadır. Ürdün’ün, 1927 yılına kadar Filistin Para Kurulu’na bağlı olarak Filistin poundu kullanmıştır. 1946 yılında bağımsız olan Ürdün, kendi resmi para birimini kullanmaya başlamıştır. 1 Ürdün dinarı, 4,25 Türk lirasına eşdeğerdir.
5 İngiliz Sterlini (1 GBP = 1,5393 USD)
Dünyanın tedavülde olan en eski para birimidir. Ayrıca oldukça popüler bir para birimi olduğunu da söylemek gerekiyor. Tarihinde birçok ekonomik kriz bulundurmasına rağmen gücünü ve itibarını kaybetmemiştir. Ayrıca 1 İngiliz sterlini, 4,63 Türk lirasına eşittir.
Yakın geçmişine bakıldığı zaman 1975 yılında % 27 oranında bir değer kaybı yaşadığı görülmektedir ve bu, aldığı en büyük darbe olarak görülmektedir. Nedeni ise halkın yüksek oranda tüketimi nedeniyle oluşan bütçe açığının yarattığı serbest düşüştür. Bunun sonucunda ise büyük bir ekonomik referandum başlamıştır. 1976 yılında Uluslararası Para Fonu tarafından açıklanan kredi ve uygulanması gerekli bütçe kısıtlaması sonrasında da eski saygınlığını kazanmıştır.
4 Letonya Latı (1 LVL = 1,6114 USD)
Letonya ve Kuzey Avrupa’nın Baltık bölgesinde bir ülkenin resmi para birimidir. Amerikan dolarına karşı değeri neredeyse 2 dolara ulaşan Letonya Latı, dünyanın en pahalı para birimlerinden birisidir. Batı Virginia büyüklüğünde bir ülke olan Letonya’nın para biriminin güçlü olması sizi şaşırtmış olabilir. Buna rağmen 2014 yılında Euro kullanmaya başlamıştır.
Letonya Merkez Bankası, Euro’ya geçiş sürecini şu şekilde dile getirmiştir; “Euro’ya geçiş, para birimi değişikliğinin ötesini ifade ediyor. Letonya, Euro ile tamamen Avrupa’ya geri dönmüş oluyor. Euro Bölgesi de çok sıkı çalışan bir üye ülke kazanmış oluyor.” 1 Letonya Latı, 4,85 Türk lirasına eşdeğerdir.
3 Umman Riyali (1 OMR = 2,5977 USD)
Asya’nın güneybatısında ve Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer alan Umman Sultanlığı’nın resmi para birimidir. Ülke stratejik konumu nedeniyle Amerikan doları karşısında 1986 yılından bu yana güçlü bir seyir izlemektedir. Ayrıca Umman riyali ile ilgili bilgilerden birisi de kaderinin Amerikan dolarına bağlı olduğudur. 1 Umman riyali, 7,82 Türk lirasına eşittir.
2 Bahreyn Dinarı (1 BHD = 2,6508 USD)
Dünyanın en pahalı ikinci para birimi, küçük bir ada ülkesi olan Bahreyn’e aittir. Asya’da, Basra Körfezi’nde yer alan ülkelerden birisidir. Güneydoğunda Katar, batısında Suudi Arabistan bulunmaktadır. Bahreyn dinarı, Bahreyn Merkez Bankası tarafından dağıtılmaktadır. 2006 yılında Arap dünyasının en hızlı büyüyen ülke ekonomisi olmuştur. 2011 yılında Wall Street Journal gazetesine bağlı çalışan bir dernek tarafından yayınlanan Özgür Ekonominin Listesi’ne göre Bahreyn, Orta Doğu bölgesinin en özgür, dünyanın 10. özgür ekonomisi kabul edilmiştir.
Bankacılık sektörünün büyük gelişimi, bölgedeki büyük ekonomik gelişmenin etkisiyle hızlı bir şekilde gerçekleşmiştir. 2008 yılında dünyanın en hızlı büyüyen finans merkezi unvanını da almıştır. Petrol ve inci üretimi ile tanınan Bahreyn ekonomisi, petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanma sonrasında, dalgalı bir ekonomi olmuştur. 1 Bahreyn dinarı, 7,98 Türk lirasıdır.
1 Kuveyt Dinarı (1 KWD = 3,3088 USD)
Dünyanın en pahalı para birimi, Kuveyt dinarıdır. 1 Kuveyt dinarı nerdeyse 10 liraya eşittir. Kuveyt Merkez Bankası tarafından basılmaktadır ve Kuveyt’in resmi para birimidir. Arabistan Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan ve Basra Körfezi kıyısında yer alan bir diğer ülkedir. 1990 yılında yaşanan savaş sırasında, 1986 serisi banknotların büyük bir kısmı Kuveyt Merkez Bankası’nın basılması üzerine Iraklı askerler tarafından ele geçirilmiştir. Bunun üzerine merkez bankası, 30 Eylül 1991 tarihinde yeni banknotlar piyasaya sürmüştür. Eski banknotlarınsa, piyasadan yavaşça çekilmesi, spekülasyonlara neden olmuştur.
Kuveyt dinarı neden yüksek sorusu ise sıklıkla sorulmaktadır. Uluslararası piyasalarda oldukça yüksek bir talebe sahip olması bu durumu açıklamaktadır. Kuveyt dinarı almak isteyenlerin sayısı arttıkça değeri de artmaktadır. Kuveyt dinarını alanlar ise şu şekilde açıklanabilir. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Kuveyt, düzenli bir petrol satışına sahiptir. Sattığı petrolü de Kuveyt dinarı üzerinden satmaktadır. Bu nedenle de hep değerli bir para birimi olarak kalmaktadır.
Bilinmesi gereken bir diğer konu ise Kuveyt dinarının, Amerikan doları karşısında değerinin hep aynı aralıkta kalmasıdır. Çünkü petrol satan ülkeler büyük gelir kalemleri olduğu için petrol satışlarını dolarla aynı kur aralığında ayarlarlar. Yani Kuveyt dinarı da Amerikan dolarına bağlı bir para birimidir.
haho butun parala tlden daha değerli
Bugün suudi arabistan riyali Türk lirasını geçti 11.01.2017
Petrol üreten ülkeler arasında en düşük geç bile kalmış
noah nerde hani ?
Bitcoin nerede? 🙂
mega işiniz bitti bitcoine döndünüz Allah akıl fikir versin zengin hayali kurdukça başkalarını zengin etmekle meşgulsuüz..