Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır?

Borsada uzun vadeli yatırım kaç yıl, uzun vadeli hisse senedi nasıl alınır sorularının merak edilen yanıtları burada:
Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Uzun vadeli yatırımları sayesinde ev, araba, arazi gibi yüksek bütçe gerektiren satın alımlar yapanları duymuşsunuzdur. Özellikle de borsa yatırımlarında benzer hikayelerle sıklıkla karşılaşılır. Piyasada bir yıllık getirisi yüzde 500’ü aşan pek çok hissenin olduğunu düşünürseniz uzun vadeli yatırımların ne kadar getiri sağlayabileceğini daha net görürsünüz.

İşte bu nedenle pek çok kişi uzun vadeli yatırımları tercih eder. Piyasaya yeni girenler ya da yatırım dünyasıyla yeni tanışanlar da bu kazandıran stratejiye yönelir. Siz de menkul kıymetin türüne bağlı olarak varlığın en az bir yıl boyunca elde tutulabildiği yatırım stratejisi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz.

İşte borsada uzun vadeli yatırım nedir, nasıl yapılır, kazandırır mı sorularının merak edilen yanıtları:

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nedir?

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nedir?İlk başta kısa ve uzun vadede ne demek sorularının yanıtlarını ele alalım. Kısa vade denildiğinde genellikle 1 yıldan kısa süreler, uzun vade denilince de 1 yıldan uzun süreler akla gelir.

Menkul kıymetin türüne bağlı olarak, uzun vadeli bir varlık bir yıl kadar kısa bir süre veya 30 yıl veya daha uzun bir süre boyunca elde tutulabilir. Bu strateji, tahviller, hisse senetleri, borsa yatırım fonları (ETF’ler) ve daha fazlası gibi varlıkları tutmayı içerir.

Genel olarak bireyler için uzun vadeli yatırımın, bu konuda kesin bir kural olmasa da genellikle en az 7 ila 10 yıl elde tutma süresi olduğu düşünülür.

Finansta hem o kadar yaygın hem de belirli bir karşılığını bulmanın zor olduğu ifadelerden uzun vadeli yatırım, anlayacağınız üzere kişiye göre değişebilir. Mesela günlük trade yapan biri için uzun vadeli yatırım bir gece sürebilecekken al ve tut yatırımcısı için birkaç yıldan daha kısa bir süre kısa vadeli olarak değerlendirilebilir.

Özetle borsada uzun vade kaç yıl sorusuna verilebilecek net bir yanıt yoktur. Genellikle en az 1 yıl olan süreç, yatırımcının stratejisine ve elinde bulundurduğu varlığın durumuna göre şekillenebilir. Uzun vade yatırım konusunda net olan şey ise büyük oranda yüksek getiri sunduğudur.

Sayısız uzman, deneyimli yatırımcı ve piyasa stratejisti; parayı uzun vadede çalıştırmanın önemini vurgulayarak bunu önerir. Özellikle de borsada uzun vadeli yatırımın, kişiye hayatını değiştirebilecek kadar çok kazanç getirebildiğinin üzeri çizilir. Warren Buffett’ı düşünün.

Dünyanın en zengin isimlerinden olan Buffett, bu noktada biraz uç örnek olsa da mantık aynıdır. Neredeyse tüm servetini borsadan edinen milyarder yatırımcı, pek çok ünlü sözüyle başarısının nedenlerini ortaya serer. Örneğin birikim konusunda en çok yapılan hatalardan birini şöyle açıklar:

“Harcadıktan sonra kalanı biriktirmeyin, birikimi kenara ayırdıktan sonra harcayın.”

Bu düşünceyi hayatına entegre edebilenlerin maddi açıdan sıkıntı çekmeyeceğini savunur. Dünyanın en başarılı borsacılarından biri olarak görülen ve uygulamaları en iyi borsa kitapları arasında sıklıkla kullanılan Buffett, nasıl sürekli doğru satın alımlar yaptığını da açık sözlülükle dile getirir.

‘Başkaları aç gözlü olduğunda kork ve geride dur, başkaları korktuğunda aç gözlü ol.” diyen Buffett, uygun hatta kelepir fiyata satın alım yaptığını her zaman belirtir ve bunu önerir.

Yatırımcıya gerçekten parasının onlarca, yüzlerce, binlerce katını kazandırabilecek uzun vadeli yatırım; doğru şekilde yapıldığında kesinlikle mükemmel bir yoldur. Bunu kanıtlayacak pek çok örnek vardır ki hisselerin ya da borsanın uzun vadeli artışına bakan herkes ne kadar kazandırdığını görebilir.

Elbette yüksek ödüller beklemek, belirli miktarda risk almayı da gerektirir. Örneğin Amerikan hisse senedi piyasasının yaklaşık yüzde 75’ini kapsayan S&P 500’ün 1975’ten 2022’ye kadar geçen 47 yılın yalnızca 11’inde yıllık kayıplar yaşadığı görülmektedir.

Borsa İstanbul’da da benzer tabloyla karşılaşılmaktadır. Öyle ki 2022 yılına damga vurdu. BIST 100 Endeksi, 2022’de 1 milyon 300 bin üzeri yeni yatırımcının katılımıyla yaklaşık yüzde 200 artış yaşadı. Böylece 1999 sonrası en güçlü yükselişini işaretledi.

Şimdi 2022’nin başında yapılan yalnızca 1 yıllık bir uzun vadeli yatırımdan bile ne kadar kazanabileceğinize bakalım. 2022’de en çok kazandıran hisseler listesinde başı çeken yüzde 1292’lik artışla Girişim Elektrik oldu. Ardından yüzde 1183 artan Kontrolmatik ve yüzde 739 artan Odaş Elektrik geldi.

Girişim Elektrik’ten sadece 10 bin liralık hisse senedi satın alsaydınız, paranız yıl sonunda 129 bin liraya ulaşacaktı.

En çok artan hisse senedinden örnek vermiş olabiliriz. Ama daha birçoğu yüzde 500 ve civarında yükselişler yaşadı. Mesela yüzde 500 artan x hisse senedinden 100 bin liralık alım yaptınız. Yalnızca 12 ayda paranız 500 bine yükselecekti.

Bu verdiğimiz örneklerin yalnızca 1 yılı kapsadığını, daha uzun zaman önce portföye eklenmiş hisselerin çok daha yüksek getiriler sağlayacağını da ekstra belirtelim. Zaten hisse senetleri, yaygın olarak uzun vadeli yatırımlar olarak kabul edilir ve en yüksek getiriyi sunan yatırım araçları arasındadır. Yani borsa uzun vadede kazandırır mı sorusunun yanıtı evettir.

Kısaca uzun vadede yatırım yapmanın amacı daha yüksek kazanç elde etmek içindir ve mantık doğru satın alımlarla hemen hep çalışır. Borsa yatırımı nedir nasıl yapılır bilenler, uzun vadenin önemini ve avantajlarını da bilirler.

Kısa vadede fiyatlar arasında büyük bir dalgalanma olmadığı için yüksek bütçeyle yatırım yapsanız da büyük getiri elde edemezsiniz. Ancak uzun vadede, gerekli sabrı gösterip, psikolojinizi küçük düşüşlere ya da kayıplara hazırlayarak hayalini kurduğunuz kazançlara pekala ulaşabilirsiniz.

Şimdi uzun vadeli yatırım nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir bunları ele alalım.

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nasıl Yapılır?

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nasıl Yapılır?Borsada uzun vadeli yatırım nedir detaylarıyla ele aldık. Uzun vadeli bir yatırım stratejisi, yatırım güvenliğinin bir yıl veya daha uzun süre elde tutulmasını amaçlamaktadır. Uzun vadeli yatırım stratejileri, gelecekteki sonuçların öngörülememesi nedeniyle daha yüksek miktarda risk taşır.

Ayrıca amaç fiyatların hemen değil uzun bir süre boyunca değer kazanmasıdır. Yani bir menkul kıymetin fiyatındaki düşüşler, göz ardı edilebilmeli, panik satışlarından uzak durulmalıdır.

Uzun vadeli yatırımlar aynı zamanda uzun vadeli oynaklığı azaltmak için çeşitlendirilmiş bir portföyün parçası olmalıdır.

Mesela uzun vadede hangi yatırım aracı daha çok kazandırır sorusunun en olası yanıtı x hisse senedi olsa bile y hisse senedini de sepetinize eklemeniz önerilir. Bununla birlikte aynı varlık sınıfının dışında başka varlık sınıflarını da portföyünüzde bulundurmanız tavsiye edilir.

Borsada uzun vadeli yatırım kapsamında akla ilk başta hisse senetleri gelse de vadeli işlem kontratları, emtialar, döviz, tahvil, bono, borsa endeksleri gibi alternatifler de vardır. Sizin için en uygun ve en yüksek getiri potansiyelini sunanı seçerek alternatiflerden faydalanabilirsiniz.

Piyasada uzun vadeli yatırımda başarılı olmak için pek çok faktörü dikkate almanız gerekse de en önemlisi sağlam bir psikolojidir. Hedefinize giden yolda ani çalkantılar ve kayıplar olabileceğini bilerek rotaya sadık kalmalısınız. Tabi yatırımınızı sağlam bir varlığa yaptıysanız! İşte borsada uzun vadeli yatırım için bilinmesi gerekenler:

1) Mali Durumunuzu Ayarlayın

Uzun vadeli yatırım yapmadan önce ne kadar para yatırmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Bu, mali durumunuzu ayarlamak demektir. Varlıklarınızı ve borçlarınızı listelemek, makul bir borç yönetimi planı oluşturmak ve bir acil durum fonu oluşturduğunuzdan emin olarak işe başlayın.

Söz konusu finansal görevleri ele almak, parayı uzun vadeli yatırımlara aktarabilmenizi ve yatırımınızı vaktinden önce bozmanıza gerek kalmamasını sağlar.

Çünkü uzun vadeli yatırımlardan fonları erken çekmek hedeflerinizi baltalar, sizi zararına satış yapmaya zorlayabilir ve potansiyel olarak pahalı sonuçlar doğurabilir.

2) Vadenin Ne Kadar Uzun Olacağını Bilin

Sonuçta herkesin farklı yatırım hedefleri vardır. Kimileri emeklilik için yatırım yapmak isterken kimileri çocuğunun üniversite eğitimi için parasını artırmak ister. Sayısız farklı hedef olabilir ve buna bağlı olarak yatırımın zaman ufku da değişir.

A kişisi ihtiyacı olmayan parasını 20 yıl unutmak üzere sağlam bir hisse senedine yatırırken B kişisi 5 yıl sonra bir ev alabilmek amacıyla yatırım yapar.

Hedef ne olursa olsun, tüm uzun vadeli yatırımların anahtarı, zaman ufkunuzu bilmektir.

Yatırım yaptığınız varlıklara ne zaman ihtiyacınız olduğunu anladığınızda, seçeceğiniz uygun yatırımı ve ne kadar risk almanız gerektiğini daha iyi anlarsınız.

3) Bir Strateji Belirleyerek Buna Bağlı Kalın

Yatırım hedeflerinizi ve zaman ufkunuzu belirledikten sonra bir yatırım stratejisi seçin ve ona bağlı kalın. Stratejinize bağlı kalacağınızdan emin olabilmeniz için kendinizi rahat hissettiğiniz bir varlık portföyü seçmeniz özellikle önemlidir.

Dolayısıyla uzun vadeli yatırım stratejileri arasından en doğrusunu kendinize göre uyarlamalınız. Örneğin büyüme odaklı şirketlere yatırım yaparak daha fazla risk ama daha yüksek kazanç mı elde etmek istersiniz?

Yoksa gelir, kar marjı ve rekabet gücü gibi temel faktörlere göre değeri düşük görünen şirketlerin hisse senetlerini satın almaya odaklanan değer yatırımını mı tercih edersiniz? Ya da temettü odaklı yatırım yaparak temettü yatırımcıları arasına mı eklenirsiniz?

Strateji belirleyip buna uygun ilerlemeniz çok önemlidir.

4) Risklerin Farkında Olun

Piyasadaki düşüşlere karşı anlık tepkilerden kaçınmak için satın almadan önce farklı varlıklara yatırım yapmanın doğasındaki riskleri bildiğinizden emin olun.

Örneğin hisse senetleri genellikle tahvillerden daha riskli yatırımlar olarak kabul edilir. Bu nedenle de çeşitlendirme ve hedefe yaklaşıldıkça riski azaltmak önerilir.

Yatırımcılar kendi risk toleranslarını veya ne kadar riski kaldırabileceklerini göz önünde bulundurmalıdır. Uzun vadeli yatırımda, yatırımcı portföy değerinin iniş çıkışlarını izleyebilmeli, risk toleransını doğru belirlediğini bilerek sakin kalmalıdır.

5) İyi Çeşitlendirme Yapın

Portföy hazırlamada çeşitlendirmenin ne kadar kritik önem taşıdığını biliyoruz. Borsada başarılı uzun vadeli yatırım yapmak istiyorsanız, çeşitlendirmeyi doğru yapmalısınız. Portföyünüzü çeşitli varlıklara yaymak, bahislerinizi korumanıza ve uzun yatırım zaman diliminiz boyunca herhangi bir zamanda kazananı tutma şansınızı artırmanıza olanak tanır.

Borsada varlık portföyünüz muhtemelen hisse senedi ve tahvil karışımıyla başlar. Ancak çeşitlendirme bundan daha derinlere iner. Portföyünüzün hisse senedi kısmında, diğerlerinin yanı sıra büyük şirketlerin hisseleri, orta ölçekli şirketlerin hisseleri, değer senetleri, büyüme senetleri, küçük şirket hisseleri gibi alternatiflere yer verebilirsiniz.

6) Aracı Kurumunuzu İyi Seçin

Hem güvenilirlik hem de yatırım maliyetlerini göz önünde bulundurarak borsa aracı kurumu seçiminize dikkat edin. Çünkü yatırım maliyetleri kazancınızı baltalarken kayıplarınızı artırabilir.

Dolayısıyla aracı kurumunuzun danışmanlık ücreti, hesap işletim ücreti gibi ücretlendirme politikalarına dikkat etmelisiniz.

Aynı zamanda güvenilirlik, erişilebilirlik, uygun teknolojik altyapı gibi kriterlere sahip olmayan kurumların da çok büyük kayıplar yaşamanıza yol açabileceğini unutmayın. En iyi aracı kurumu bulmak için titiz bir araştırma yapmalısınız ki olumsuz bir durumla karşılaşmayın.

7) Stratejinizi Düzenli Olarak Gözden Geçirin

Yatırım stratejinize bağlı kalmaya kararlı olsanız bile yine de periyodik olarak kontrol etmeniz ve ayarlamalar yapmanız gerekir. Uzmanlar, yatırımcıların portföylerini ve bunların dayanak varlıklarını belirli aralıklarla derinlemesine incelemesini önermektedir.

Örneğin risk ve portföy durumunuza bağlı olarak portföyünüzü 3 ya da 6 ayda bir kontrol edebilirsiniz. Emin olduğunuz bir portföyünüz olsa bile yılda bir kez yatırımlarınızı irdelemeniz önemlidir.

Böylece varlıklarınızın hala beklendiği gibi performans gösterdiğinden emin olabilirsiniz. Ya da tahminlerinizi hiç karşılamayan bir varlık hakkında işlem yapabilir, portföyünüzü alacağınız yeni kararlar doğrultusunda düzenleyebilirsiniz.

Elbette düzenlemeleri yaparken uzun vadeli yatırım tamamen finansal hedeflerinize odaklanmak ve piyasalarla haberlerin meşgul doğasını göz ardı etmekle ilgili olduğunu unutmamalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Borsada uzun vade ne demek?

    Sorunun yanıtı tartışmaya açık olsa da genellikle en az 1 yıl ve daha uzun süreler borsada uzun vade olarak nitelendirilir.

  • Uzun vadeli yatırım türleri nelerdir?

    Uzun vadeli yatırım araçları denildiğinde akla ilk gelenler hisse senedi, altın gibi emtialar, mevduat, tahvil, gayrimenkul gibi enstrümanlar olur.

  • Uzun vadeli yatırım nedir?

    Menkul kıymetin türüne bağlı olarak, varlığın bir yıl kadar kısa bir süre veya 30 yıl veya daha uzun bir süre boyunca elde tutulduğu yatırım türüdür.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın