Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borç Transferi Nedir? Nasıl Yapılır?

Birden fazla bankada borcunuz mu var? İşte bu konuda yapabileceğiniz iyi işlemlerden olan borç transferi hakkında bilmeniz gerekenler:
Borç Transferi Nedir? Nasıl Yapılır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Her bankanın kendine özel kampanyalar düzenlediği, belirli alışverişler için puan veya bonus verdiği kredi kartları, artık herkesin elinin altında bulunuyor. Gerek alışverişlerde gerekse borç ve fatura ödemelerinde kullandığımız kredi kartlarının taksit seçeneğinin bulunması da cabası. Bu durumda, siz de fırsatlardan yararlanmak isteyecek, belki farklı bankalardan birkaç kredi kartı sahibi olacaksınız. Kredi kartlarınızı kullanırken her şey arzuladığınız gibi gitse de sonrasında olacakları düşündünüz mü? Ödemelerinin birbiriyle çakışmaması için farklı hesap kesim tarihleri ayarlayacaksınız fakat hangi karta, ne kadar borcunuz olduğunu hatırlamanız zor olacaktır. Ek olarak, birçok kredi kartınızın bulunması, çığ gibi büyüyen ödemelerin altında ezileceğinizin habercisidir.

İşte böyle durumlarda, bazı bankaların sunduğu faiz oranları ve eşit taksit seçenekleri sayesinde yaşadığınız ödeme güçlüğü problemini çözmek için borçlarınızı tek bir bankaya toplayarak, yeniden yapılandırma şansına sahipsiniz. Borç transferi olarak adlandırılan bu işlem size tek bir banka ile işlem yapma olanağı sağlayacaktır. Diğer bankalara olan borçlarınızı kapatıp, tek bir bankaya uzun vadede ödeme yapmak hem bankanız hem de sizin için büyük bir avantaj olacaktır.

Borç transferinin ne olduğunu gelin birlikte inceleyelim:

Borç Transferi Nedir?

Borç Transferi Nedir?Borç transferi, bankaların gelirini arttırdığı için oldukça sevilen bir işlem olmasının yanı sıra bankalar arasında da rekabet oluşturmaktadır. Borç transferi yapacağınız banka, kendi portföyünü genişletip bir müşteri daha kazanırken diğer bankaların gelirini azaltarak, deyim yerindeyse bir taşla iki kuş vurmuş olacaktır. Eğer birkaç bankaya kredi kartı borcunuz varsa ve ödemekte zorluk çekiyorsanız, borçlarınızı transfer etmek tam da size uygun olacaktır. Birden çok bankaya ait olan kredi kartı borcunun tamamının başka bir banka tarafından ödenmesi yoluyla, tek bir bankaya borç ödenmesi işlemine borç transferi denmektedir.

Bankaların; borçları tek bir çatı altında toplanması adını verdiği borç transfer işlemi, borcu olanlara cazip teklifler sunmaktadır. Size uygun bir ödeme planı yapacağını ve kolaylık sağlayacağını söyleyen bankalar, yeni müşteri çekme planlarını bu şekilde devreye sokmaktadır. Bankalar, yüksek faiz oranları uygulayıp, size verecekleri borç transfer kredisi ile yeni karlar elde edecek ve işlem ücreti adı altında birçok masraf ödemesi isteyeceklerdir. Bu nedenle bankaların sevdiği müşterilerden olacaksınız. Ödemelerinizi istediğiniz tarihte istediğiniz şekilde ödeyebilirsiniz.

Borç Transferi Nasıl Yapılır?

Borç Transferi Nasıl Yapılır?Başvurunuz onaylandığında, diğer bankalardan aktarılan borç eşit taksitlere bölünür. İlk anda belirli bir işlem ücreti uygulandıktan sonra sizin belirlemiş olduğunuz hesap kesim gününde gelen ilk ekstreye işlem ücretleri de yansıtılmış olacaktır. Taksitlendirilmiş borcunuz ise her ay size gönderilen kredi kartı ekstrenizde yer alacaktır. Transfer edilen borç miktarına bankanızın belirlediği aylık faiz oranı ile belirli bir faiz eklenmektedir. Örneğin aylık % 1’lik faiz ile 10.000 TL borç transferi yaptıysanız ve taksit sayısı 10 ay ise borcunuza % 10 civarında faiz eklenir ve borcunuz toplamda 11.000 TL’ye yakın bir miktar olarak hesaplanır. Toplam borcunuz 10 eşit taksite bölündüğünde, aylık 1100 TL’lik bir ödeme planı yapmış olursunuz.

Diğer bankalara olan borcunuz bittiği için artık onlara faiz ödemesi yapmayacak olmanız büyük bir şanstır. Faiz işleyen tek banka; borç transferi yaptığınızdır. Ayrıca borcu ödenen kredi kartları da kullanıma kapanmayıp, tam tersine kullanım limitleri yeniden açılmış olacaktır. Borç transferi başvurunuz tamamlandığında ve olumlu yanıt aldığınızda bankalar, iki şekilde işlem yapabilir. Birincisi, diğer bankalara borcunuzu kapatmanız için gerekli olan nakit parayı size teslim edebilir. Bu durumda bankanızın size güveni önemlidir. Borçlarınızı kapattığınızda, diğer bankalardan ‘borcu yoktur’ kağıdı almanızı isteyip, kendisine ibraz edilmesini zorunlu kılabilir. İkincisi ise bankanızın sizi hiç devreye sokmadan, diğer bankalara borçları kendisi ödemesidir. Böylelikle birçok yükten kurtulmuş olursunuz.

Borç Transferi İşlemi için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Borç Transferi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?Öncelikle borç transferi işlemi yapabilmeniz için birden fazla bankanın kredi kartına sahip olmanız gerekmektedir. Bu bankalara olan borcunuzu ödeyememe durumunuzun olması, borç transferi başvurusunu düşünmeniz için yeterli olacaktır. İlk olarak her bankanın borç transferi işlemi yapmadığını bilmelisiniz. Kendinize uygun olanı bulduğunuzda, borcunuzun transferi için ilgili bankayı isterseniz telefonla arayıp müşteri hizmetlerinden, isterseniz de şubeden başvurunuzu yapabilirsiniz. Borç transferi başvurunuzun kabulü için bankanızın geçmiş dönemde olan borçlarınızı incelemesi gerekmektedir. Eğer daha önceki ödemelerinizde bir sorun yaşamadıysanız, kredi notunuz borç transferi işlemi için yeterliyse, bankanızın hayır diyemeyeceği bir müşteri olacaksınız. Kredi notunuzu yükseltmek için neler yapabileceğiniz hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Borç transferi başvurusunda bulunduğunuzda, bankanıza sunmanız gereken en önemli belge gelir beyanı olmalıdır. Ayrıca nüfus cüzdanı, adres bilgisi, eğer güncel değilse sabit telefon, elektrik, doğalgaz, cep telefonu veya su faturalarından son 3 ay içerisinde düzenlenmiş olan bir tane fatura da gerekmektedir. Borç transferi yapmak istediğinizde, aylık ödemeniz gereken borç tutarı hesaplanacaktır. Eğer bu borç, aylık gelirinizin yarısından fazla ise borç transferi işlemi yapmanız mümkün olmayacaktır. Ek olarak borç transferi başvurusunda bulunmak, sizin şüpheli müşteriler kategorisine girmenize sebep olabilir. Çünkü bir önceki bankadan aldığınız kredi kartı borçlarınızı ödeyemediğiniz için transfer işlemine başvurduğunuz bankaya olan borcunuzu ödeyip ödeyemeyeceğiniz bu banka tarafından bilinmemektedir. Bu yüzden, bankalar riske girmemek için sizden kefil isteyecektir.

Borç Transferi Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Borç Transferi Yapmanın Avantajları Nelerdir?Borç transferi sayesinde birçok bankaya olan kredi kartı borçlarınızı, tek bir bankada toplayarak, daha uzun vadede fakat daha az miktarlarda ödeme kolaylığına erişmiş olacaksınız. Ödeme tarihlerinizi karıştırmadan, hangi bankaya ne kadar borç ödeyeceğinizi düşünmeden ve bütçenizi yormadan borçlarınızı düzene sokabilirsiniz. Borç transferi işlemi yaptığınızda daha kolay bir ödeme yöntemi seçtiğinizi fark edeceksiniz. Sizin belirlediğiniz bir günde ödeme yapmak mantıklı geliyor değil mi? Kredi kartı borçlarınızın takibini yapmaktansa, bir tek bankaya olan borcunuzun son ödeme tarihi çok daha akılda kalıcı olacaktır.

Borç transferi işlemi yapmak istediğinizde, uygulanacak faiz oranının ve dosya masraflarının fazla olacağına dikkat etmeniz gereklidir. Bankalar ellerinde bulunan kredi türlerine uyguladıkları en yüksek faiz oranı hangisiyse borç transferi işlemine de aynı faiz oranını uygulamaktadır. Bu durumda bankaların transfer işlemi için yapacağı özel kampanyaları beklemenizde fayda vardır. Bu kampanyalarda daha düşük faiz oranlarının bulunması, daha rahat bir ödeme planı yapmanıza yardımcı olacaktır.

Birçok bankadan kredi kartı sahibi olmanın kar sağlamadığını gün geçtikçe örneklerle görmekteyiz. Harcama tutkunuza yenilip bütün kredi kartlarınızın limitlerini doldurduğunuzda, imdadınıza borç transferi işlemi yetişebilir. Taksit seçenekleri, faiz oranı yüksek de olsa sağlanan ödeme kolaylığı ve borcunuzun ödenmesi için aklınızda tutmanız gereken tek bir tarih oluşu, borçluyken bile arkanıza yaslanıp derin bir nefes almanıza yardımcı olacaktır.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.