IBM, merkezi Amerika’da bulunan dünyanın en büyük bilişim ve teknoloji şirketidir. 500.000’e yakın çalışanla 200’e yakın ülkede hizmet veren köklü kuruluş, değişen teknoloji dünyasına insanları adapte etmeye yardımcı olmaktadır. Açılımı “Uluslararası İş Makineleri” anlamına gelen IBM’i, tam olarak birkaç cümleyle anlatmak imkansız. Ama şunu söyleyebiliriz, eğer biz bu yazıyı paylaşıyor ve siz de okuma fırsatı buluyorsanız, bu durumun gerçekleşmesinde kuruluşun mutlaka bir payı vardır.
IBM, son yıllarda tasarladığı dünyanın en pahalı süper bilgisayarları gibi inanılmaz buluşlarla, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Firma, dünya kamuoyunun gündemine sadece bilgisayar, donanım, yazılım gibi alanlarda yaptığı başarılı çalışmalarla değil; kırdığı rekorlarla da geldi. En çok patent başvurusu, 2015 yılının en değerli markaları arasında yer alma, bunlardan sadece bazıları.
Türkiye, IBM’in hizmet verdiği ülkeler arasındadır. 1911’de ABD’de kurulan şirketle bizim tanışmamız, 1938 yılında gerçekleşti. Marka, ülkemizde ana misyonunun yanında üniversitelere ve ARGE çalışmalarına verdiği destekle bilim – teknolojinin gelişmesinde daima yardımcı oldu.
Bir asrı deviren IBM, sadece bilgisayar teknolojilerini geliştirme gibi rutin işlerde takılı kalmadı. İnsanlarla yarışan ve alanında en iyi olan yarışmacıları yenen, yapay zekalı makineler de üretti. Bugün zeka ve makinenin aynı cümlede yer alabiliyor olmasında, IBM’in yeri yadsınamaz bir gerçektir. Tabi ki dünyaya sunduğu hizmetin yanında kendi çalışanlarını da unutmayan dev kuruluş, bugün en iyi iş olanaklarına sahip şirketler arasında gösterilmektedir. İşte biz de sizlere, bu köklü kuruluşun gizli kalmış, çok fazla bilinmeyen taraflarından oluşan bir yazı hazırladık. Dilerseniz birlikte göz atalım.
İşte karşınızda dünyanın en büyük kuruluşlarından IBM ve bilinmeyen gerçekler:
IBM’in kuruluşu
Teknoloji devi, 1911’de Thomas J. Watson tarafından kurulmuştur.
IBM’in açılımı nedir?
IBM’in açılımı “International Business Machines” yani Uluslararası İş Makineleri demektir.
Aya ilk ayak basan kişi ile IBM arasındaki bağlantı
Şirket, Apollo Projesi’nin hayata geçirilmesine büyük katkıda bulunmuştur. Nitekim IBM 4.000’den fazla çalışanını bu projede çalışmaları için atamıştır.
İlk akıllı telefon
Uzmanlara göre, ilk akıllı telefon IBM’in 1994 yılında tasarladığı Simon Personal Communicator’dır. İlaveten; bu telefonun özellikleri arasında web tarayıcı desteği olmasa bile, email erişimi ve faks gönderme özelliği bulunmaktaydı.
Nobel Ödülü kazanan IBM çalışanları
Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak bilinen Nobel Ödülü, 5 IBM çalışanına verilmiştir. Bu başarılı kişilerin isimleri ise şunlardır: Leo Esaki, George Bednorz, Alex Bueller, Gerd Binning ve Henry Rohrer.
IBM’de uygulanan kıyafet yönetmeliği
IBM’de bir zamanlar uygulanan kıyafet yönetmeliği, gerçekten oldukça enteresanmış. Bunların içerisinde çizgili takım elbiseler, beyaz renkli muhafazakar görünümlü gömlekler, çizgili kravatlar ve klasik ayakkabılar varmış.
Dünyanın en zeki insanlarını yenen makineler
IBM’in tasarladığı ilk yapay zeka olan Deep Blue, dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov’u tüm dünyanın gözü önünde mağlup etmiştir. Buna ek olarak, Watson isimli bir diğer IBM makinesi Jeopardy isimli yarışmada da Ken Jennings ile Brad Rutter’i geride bırakarak, 77.147 dolar para ödülü kazanmış ve yarışmanın galibi olmuştur.
IBM’in çalışanlarına sunduğu olanaklar
IBM, çalışanlarına hayat sigortası, engelliler için özel eğitim programları ve daha birçok olanak sunan ilk şirket olarak da bilinmektedir. Bu olanaklar, çalışanlara 1914 yılından beri veriliyor.
IBM’in takma adı Big Blue
IBM’in takma adı Big Blue’nun nereden geldiği hakkında çeşitli söylentiler var. Bunlardan bir tanesi, şirketin logosunda ve ürünlerinde kullanılan rengin mavi olmasıdır.
Thinkpad Butterfly
Thinkpad Butterfly isimli ürünün tasarımcısı, katlanabilir klavye fikrini nasıl buldu biliyor musunuz? Kızının bulmaca çözmesine yardım ettiği sırada!
Apple ile IBM
Steve Jobs’ın IBM’den nefret ettiğini bilmeyen yoktur, sanırım. Apple’nin Think Different logosunu, IBM’nin Think logosuna bir cevap niteliğinde verildiği düşünülmektedir.
IBM’in büyük yatırımı
Şirketin araştırma ve geliştirme için harcadığı yıllık bütçe miktarını biliyor musunuz? 6 milyar doların üzerinde! Bu rakam şirketin yıllık gelirinin % 6’sına tekabül ediyor.
En uzun antitröst dava
IBM’in en pahalıya mal olan ve en uzun süren antitröst davada yer aldığını biliyor muydunuz? Bu dava 13 yıl sürmüş olup, dava boyunca 2.500 yazılı ifade alınmış ve 50 milyon sayfa evrak görülmüştür.
IBM’in öncü olduğu alanlar
IBM bugünün bilgisayar sistemlerine öncü olmuştur. Şirketin belli başlı tasarımları arasındaysa; manyetik şeritler, RAM, UPC barkodları ve ilk hard disk sistemi RAMAC vardır.
“8-bar” logosu
“8-bar” logosu; ABC, UPS ve Steve Jobs’ın NeXT isimli şirketinin logosunu da tasarlamış olan ünlü isim Paul Rand tarafından tasarlanmıştır.
İnsan beynine benzeyen çipler
IBM’in tasarladığı yeni çip, insan beynine benzer şekilde tasarlanmıştır. 4.096 nörosinaptik çekirdeğe sahip olan çipte, her çekirdeğin kendi hafızası ve işlem kabiliyeti bulunuyor.
Çevre Dostu IBM
IBM’in çevreci IT yaklaşımı, 1971 yılına kadar uzanmaktadır.
IBM’in Nazi soykırımındaki rolü
IBM ve Holokost’un yazarı Edwin Black’a göre, IBM’in ürettiği makinelerle Nazi soykırımına büyük katkısı olmuştur.
IBM’in sağlık sektörüne yaptığı katkılar
IBM’in üretmiş olduğu kalp, akciğer makinesi ve lösemi hastalarında kullanılan kan ayırıcılar, gerçekten alkışlanacak niteliktedir.
Oyun konsolları ve IBM
Oyun konsolları da IBM’nin pek fazla bilinmeyen başka bir yüzüdür. Bu alanda da büyük başarılara imza atan kuruluş, özellikle genç hayranlarını kalbini kazanmıştır.