Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Banka Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Herhangi bir nedenden dolayı bankaların kara listesine girip girmediğinizi öğrenmenin yolları hakkında bilgiler bu yazıda sizlerle:
Banka Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Bankalarda başı dertte olan kişiler ‘kara liste’ kavramını en iyi bilenlerdir. Özellikle kredi ve kredi kartında sıkıntı yaşayan, ödemelerini düzenli yapmayan kişiler bankaların kara listesinde bulunur. Bankaların bu listesi ülkemizde sanırım biraz kabarıktır. Bunun en güzel örneklerini ise kredi kartı ve kredi mağdurları olarak görebiliriz. Bir dönem yoğun olarak bankaların dağıttığı kredi kartları insanları oldukça olumsuz etkilemiştir. Çünkü insanların ihtiyaçlarından fazla aldığı kredi kartları, psikolojik olarak kullanımını gerektiriyor. Bunu yapmayan müşteri sayısı oldukça azdır. Bu müşteriler için de bilinçli kavramını kullanıyoruz.

Buna da Bakın:
Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir mi?

Bilinçsiz müşteriler ise elinde olan kartların ödemelerini düşünmeden harcamalarını gerçekleştiriyor ve ödeme günü geldiğinde de sıkıntılı zamanlar geçirmektedir. Çünkü harcamalar yersiz ve sonu düşünülmeden yapılmıştır. Durum böyle olunca da ödemeler eksik yapılmakta ya da hiç yapılmamaktadır. İşte sıkıntılar bu süreçten sonra başlıyor. Yapılmayan ödemeler sonucunda da bankaların kara listeleri doluyor. İnsanların bu listede yer alıp almadığı da merak konusu olarak ortaya çıkıyor. Bu yüzden bankaların kara listesi nedir, sorgulamalar nasıl yapılır ve bu listeden nasıl çıkılır gelin hep birlikte inceleyelim.

Banka Kara Listesi Nedir?

Banka Kara Listesi Nedir?Bankalarla yaptığınız protokollere uymamanız sizi bankaların kara listesine sokar. Bu durum doğrudan olmaz. Her insanın kredi ya da kredi kartı gibi ödemelerinde sıkıntılar yaşanabilir. Bu oldukça doğaldır. Bu yüzden bankaların bu konuda uyguladıkları gecikme faizleri vardır. Bu durumda genelde kredi sicili sıkıntıya düşmektedir. Kredi sicili nasıl temizlenir hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz! Fakat bazen bu gecikmeler fazlasıyla olabiliyor. Bu yüzden bankaların bu konuda sınırlamaları da mevcuttur. Sınırlama ise 90 gündür. Yani 2 ay kadar ödeme yapmayan müşterilerde yasal işlemler başlatılmaktadır. Bu yasal işlemler sonucunda kişiler kara listede yerini alır.

Yasal takip süreci avukat aracılığıyla yürütülür. Bu yasal takip süresine gelen müşteriler Merkez Bankası’na bildirilir. Böylelikle Merkez Bankası da sizin sicilinizi kara listeye alır. Eğer bu listede adınız yer alıyorsa bankalardan hiçbir şekilde hizmetten yararlanamazsınız. Aslında bankaların sundukları seçeneklere bakıldığında listeye girmek oldukça zordur. Yani kara listeye girmek için tanınan 3 ay oldukça uzun bir zamandır. Bu dönem içerisinde ödeme yaparsanız, sadece gecikme faizlerini ödersiniz ve listeye girmezsiniz. Bu yüzden listeye girmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü listeye girmenin zor olduğu gibi çıkmakta çok zordur. O zaman öncelikle kara listede bulunup bulunmadığınızı nasıl sorgulayabileceğiniz hakkında bilgiye geçelim.

Banka Kara Liste Sorgulaması Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Banka Kara Liste Sorgulaması Hangi Yöntemlerle Yapılır?Kara listede bulunup bulunmadığınızı öğrenmek için birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı ve kolay olanı başvuru yaparak öğrenmektir. Kendi bankanızın ya da herhangi bir bankanın şubesine giderek bu bilgiyi edinebilirsiniz. Hizmetten faydalanmak istediğinizi belirttiğinizde bankanın müşteri temsilcisi bir araştırma yapar ve kara listesinde olup olmadığınızı görebilir. Bu liste içerisinde yer alıyorsanız banka görevlisi size bunu belirtecektir.

Diğer bir yöntem ise risk merkezi raporu ile öğrenmedir. Bazı bankaların sunduğu risk merkezi raporu sayesinde birçok konuda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler içerisinde kara listede bulunma durumunuzda yer alır. Bu uygulamaya tabi olan bankalardan raporunuzu istediğiniz zaman alabilirsiniz. Genellikle ilk rapor ücretsiz verilmektedir. Eğer daha önce de bu raporu istemişseniz, diğer isteklerinizde ücret talep edebilmektedirler.

Son yöntem ise Merkez Bankası’dır. Merkez Bankası nedir, görevleri nelerdir hakkında detaylı bilgi almak için burayı tıklayın! Merkez Bankası’na bir dilekçe yazarak kara liste durumunuzu da rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu süreç biraz uzun sürebilmektedir. Bu sebeple genelde acelesi olmayan müşteriler bu yöntemi kullanmaktadır. Bunun için Merkez Bankası’nın genel müdürlüğüne konuyla ilgili dilekçe yazmalı ve sonucunu beklemelisiniz. Bu şekillerde kara liste durumunuzu kolaylıkla öğrenebilir ve bankaların hizmetlerinden faydalanıp faydalanamayacağınızı görebilirsiniz. Önemli olan sorgulamadan sonra bu listede yer alıyorsanız nasıl çıkacağınızdır. Şimdi ise listeden çıkmak için neler yapabileceğinize bakalım.

Banka Kara Listesinden Çıkmak için Ne Gereklidir?

Banka Kara Listesinden Çıkmak için Ne Gereklidir?Banka kara listesinde yer alıyorsanız eğer banka hizmetlerinden faydalanabilmeniz için bir süre beklemeniz gerekmektedir. O durum için ise bankalara olan bütün borçlarınızın bitmesi gerekiyor. Bankalara olan bütün borçlarınız bitse bile süre olarak 5 yıl kadar beklemeniz gerekmektedir. 5 yıl sonunda Merkez Bankası tekrar bir fırsat vererek sizi kara listeden çıkartır. Bu 5 yıl süre içerisinde bankaların kredi ve kredi kartı gibi hizmetlerinden faydalanamazsınız. Kara listeden çıktıktan sonra banka hizmetlerinden eskisi gibi faydalanabilirsiniz. Tabi, bu durum kredi notunuzun el verdiği sürecedir. Ayrıca bu durumlara gelene kadar kredi yapılandırma, banka borç değişikliği gibi seçenekleri de kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak; bankalarda yaşadığınız ödeme problemleri 3 ayı geçtiği takdirde adınız kara listeye alınır. Kara listeye girmemeye özen göstermekte fayda vardır. Çünkü listeye bir kere girdikten sonra bütün borçlarınızın bitmesi ve üzerinden 5 yıl süre geçmesi gereklidir. Bu durum dışında banka hizmetlerinden faydalanmanız imkânsızdır. Durum böyle olunca banka işlemlerinize özen göstermeli ve bilinçli müşteriler arasında yerinizi almalısınız.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın