Nakit paraya sıkıştığınız bir gün, bankada sıra beklemek yerine banka kartınızla ATM’lerden hızlıca para çekebilirsiniz. Banka kartının detaylı anlatımına ve nasıl sahip olacağınıza dair gerekli bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Banka veya kredi kartı işlemlerinizle ilgili bir problem olduğunda ise telefon ya da internet bankacılığını kullanarak sorununuza anında müdahale edebilirsiniz. Bankalar, sağlamış oldukları bu imkanlar için fazlasıyla güvenlik önlemi almıştır. Fakat her sistemin olduğu gibi bu sistemlerin de açık noktaları, dolandırıcılar tarafından bulunabilir. Sahtecilik ve dolandırıcılıkla ilgili bankanız elinden geleni yapmış olsa da sizin de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
Gelişen teknoloji sayesinde bankalar; her yerden işlem yapabilme şansını sunarken, dolandırıcılık girişimleri de gün geçtikçe artış göstermektedir. Güvenlik önlemlerinin en fazla olduğu alanlardan olan kartlı ödeme sistemlerinde işlem hacmi günden güne artmaktadır. Bu nedenle, kötü niyetli kişilerin hedefi haline gelmektedir. Bankanızdan gelmiş gibi görünen dolandırıcılık e-postaları, kart ve hesap bilgilerinizi ele geçirmek için başvurulan yöntemlerden sadece bir tanesi. Yöntem ne olursa olsun, siz banka müşterilerinin de önlem alması; mağdur olmamanız için oldukça önemli bir adımdır.
İşte bu noktada dolandırıcılık ve hırsızlık problemleriyle nasıl başa çıkacağınızı, gelin birlikte öğrenelim:
ATM’lerde İşlem Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Banka veya kredi kartınızla ATM’de işlem yapmaya başlamadan önce sizden kart şifreniz istenecektir. Şifreniz size özel bir bilgi olduğundan kimseyle paylaşmamanız gerekir. Şifrenizi girerken, etrafınızda kimse olmamasına dikkat etmeniz ve arkanızdaki kişinin şifrenizi görmemesi için mümkünse ekrana iyice yaklaşmanız sizin yararınıza olacaktır. Birinden şüphe ettiğinizde ya da etrafta daha önce hiç görmediğiniz bir cihaz fark ettiğinizde bankanızı hemen arayarak, kartınızla herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını öğrenebilir ve kart şifrenizi değiştirebilirsiniz.
ATM’de kart sıkışması ya da kartınızın alıkonulması gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Bu zamanlarda size yardım etmek isteyen kişilerin teklifini kabul etmemeniz gerekmektedir. Size kart şifrenizi tekrardan girdiğinizde kartınızın iptal edileceğini, kendi cep telefonları ile bankayı aramanıza yardım edeceklerini söyleyebilirler. Bu yardım çağrılarına olumsuz cevap vermeniz, kendi telefonunuzla ya da daha güvenli bir telefon yardımıyla bankanıza hemen haber vermeniz en doğrusu olacaktır. Başkasının telefonunu kullandığınızda, sizi zor durumda bırakacak bir işlem yapmış olabilirsiniz. Bu nedenle, mümkünse kendi telefonunuzu kullanmalısınız. Eğer telefonunuz yoksa güvenilir bir telefon bulup, müşteri hizmetleri numarasını kendiniz çevirerek bankanıza ulaşabilirsiniz. Tuşladığınız kart şifrenizin telefon hafızasına kaydedilmediğinden emin olmalısınız.
Tüm bunların yanında, ATM fareleri olarak da anılan dolandırıcılar; sadece kartınıza değil, ATM’lere de türlü işlemler yapmış olabilir. Kart girişini değiştirmiş, üzerinde oynamış ya da cihaz üzerine tuşları görebilecek bir kamera yerleştirmiş olabilirler. Herhangi bir ATM cihazına gittiğinizde elinizde kart girişini tutup çekmeye çalışırsanız ve kart giriş kısmı elinize gelirse, işlem yapmadan direk uzaklaşmanızı öneririm. ATM üzerinde daha önce görmediğiniz bir delik ya da kart yuvasında yabancı bir cisim varsa bankanızla derhal iletişime geçmelisiniz.
Telefon Bankacılığı Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Telefon bankacılığı şifrenizi belirlerken; tuttuğunuz takımın kuruluş senesini, doğum tarihinizi ya da sevdiklerinizin ismini kullanmamalısınız. Bu bilgiler, çok kolay tahmin edilebileceği için sizin hakkınızda biraz araştırma yapılırsa, kartınız kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bunun yanında telefon bankacılığı şifrenizi; hiçbir yere yazmamanız ve telefonunuza ya da bilgisayarınıza kaydetmemeniz, size büyük yarar sağlayacaktır. Müşteri temsilcinizi aradığınızda sizden şifre isterse, sözlü ya da yazılı olarak bilgilerinizi paylaşmamalısınız. Zaten bankaların müşteri hizmetleri, gizli bilgilerinizi tuşlayarak girmenizi istediği için sözlü veya yazılı taleplerin bankanızdan gelmediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Size yardım etmek amacıyla telefonunu veren kişilerin teklifini kabul etmemelisiniz. Mümkünse kendi telefonunuzdan ya da güvendiğiniz kişilerin telefonuyla işlemlerinizi yapmalısınız. Size ait olmayan telefonlardan görüşme yapmak istediğinizde, bankanızın müşteri hizmetleri numarasını mutlaka kendiniz çevirmelisiniz. Telefonu kapattığınızda tuşladığınız şifrelerin de telefon hafızasına kaydedilmediğinden emin olmalısınız. Ancak burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta; telefon bankacılığını kullanırken etrafınızda şüpheli kişilerin olmaması gerektiğidir. Şüphe duyduğunuz insanlar tarafından izlenmediğiniz ya da dinlenmediğiniz konusunda emin olmalısınız. Telefon bankacılığını kullanırken, mümkün olduğunca yalnız kalmaya özen göstermelisiniz.
Bazen öyle olaylar duyuyoruz ki dolandırıcılıkta son noktaya gelindi dedikçe daha da fazlasının yapılabileceğine şahit oluyoruz. Sizi bankanızdan aradıklarını söyleyip, kredi kartınızla yurt dışı harcamaları yapıldığı ya da terör örgütüne para yatırıldığı gibi yalan yanlış bilgilerle korkutabilirler. Aynı zamanda kartınızla haberiniz olmadan yapılan işlemlerin iptali için onayınızı alıp, şifrenizin değişikliği için eski şifrenizi ve cep telefonunuza gelecek olan mobil şifreyi de sizden isteyebilirler. Unutmayın; bankalar sizi asla böyle işlemler için aramazlar, bir sorun olursa şubeye gelmenizi ve işlemleri yüz yüze halletmeyi tercih ederler. Böyle dolandırıcılarla karşılaştığınızda; telefonu anında kapatmanız, bankanızla durumun doğruluğunu teyit etmeniz ve polise bilgi vermeniz en doğru karar olacaktır.
İnternet Bankacılığı Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
İnternet bankacılığı şifrenizi belirlerken, aynı telefon bankacılığında olduğu gibi tahmine açık bir şifre seçmemeniz gerekmektedir. Zaten bankanız da doğum tarihinizi ya da ardışık sayılardan olan şifreleri kabul etmemektedir. İnternet cafe ya da iş yeri gibi başkalarının da kullanımına müsait alanlardaki bilgisayarları internet bankacılığı için kullanmamanız gerekmektedir. Çok zor durumda kaldığınızda ise şifrelerinizin ve kart bilgilerinizin kaydedilmediğinden emin olmalısınız.
Bankalar müşterilerinden kişisel bilgilerini asla e-posta yoluyla istemezler. Kişisel bilgilerinizin talep edildiği bir e-posta aldığınızda görmezden gelip, asla cevap vermemelisiniz. Doğruluğunu teyit etmek istiyorsanız, bankanızla iletişime geçip bilgi alabilirsiniz. Bankanız, internet bankacılığında kullandığınız şifrelerin 72 gün sonra değiştirilmesini ister. Bankanız size gerekli önlemleri sunduğu için internet sitesi dışında hiçbir yerden internet bankacılığına giriş yapmaya çalışmamalısınız. İnternet bankacılığını kullanırken; SMS onayı kullanıyorsanız, bankanızdan mesaj gelmemesi durumunda bankanızla iletişime geçmelisiniz. İnternet bankacılığı hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.
İnternet işlemlerine dikkat ederken, diğer yandan bilgisayarınızda lisanssız ve kopya yazılım olmamasına dikkat etmelisiniz. Güncellik seviyesi arttıkça güvenlik önemleri daha da artacağı için en güncel sürümü tercih etmelisiniz. Bunun yanında, bilgisayarınızda mutlaka lisanslı bir anti-virüs programının bulunması ve güvenlik duvarının mutlaka açık olması gerekmektedir. Son olarak, internet bankacılığı kullanırken güvenlik sınırlaması yapabilir, ihtiyaçlarınız ve kullanım alışkanlıklarınıza göre giriş izni verebilirsiniz. Sizin belirlediğiniz IP adresi dışında hiçbir yerden internet bankacılığına giriş yapılamayacağı gibi belirlediğiniz saatler dışında da internet bankacılığı uygulaması kullanılamayacaktır.
Para ile ilgili işlemleri günün her saati ve istediğiniz her yerden yapabilmeniz; oldukça büyük bir gelişmeyken, güvenlik önlemlerinin de had safhada olması gerekmektedir. Bankaların güvenli sistemlerinin yanı sıra, siz de dolandırıcılığa ve sahteciliğe karşı büyük önlemler alabilirsiniz. Bankaların güvenlikle ilgili bilgilendirmelerini okumak; yolunuza ışık tutacak olup, daha dikkatli olmanıza yardımcı olacaktır. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda ya da en ufak bir şüphenizde bankanızla iletişime geçmeniz durumunda, size en doğru yardımı yine bankanız yapacaktır.