Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İngiltere Merkez Bankası FED’i Takip Edecek mi?

Dün akşamki FED kararının ardından küresel piyasaların beklediği İngiltere Merkez Bankası için tahminler ne yönde?
İngiltere Merkez Bankası FED’i Takip Edecek mi?
HABER GİRİŞ

Eylül ayında kilit faiz oranını 50 baz puan artırımla yüzde 2,25’e çıkaran İngiltere Merkez Bankası (BOE), bugün küresel piyasaların odağında. 7. ardışık artırımıyla borçlanma maliyetlerini 2008 sonrası en yükseğe çıkaran BOE, beklenen kararını öğleden sonra 15.00’da açıklayacak.

Yaşam maliyeti krizinin derinleştiği ülke, ekonominin yanında siyasi cephede de sarsıntılar yaşarken BOE’nin faizi 75 baz puan artırması bekleniyor. Gerçekleşmesi durumunda yüzde 2,25’ten yüzde 3’e çıkacak politika faizi, 33 yılın en yükseğine (1989 sonrası en yüksek) ulaşacak.

Ekim ayında piyasa işleyişini desteklemek için ek hamleler açıklayan BOE, faizin yanında enflasyon tahminlerini de açıklayacak.

Eylül ayında yüzde 10,1 ile yeniden tüm zamanların zirvesine çıkan İngiltere enflasyonu için uzun vadeli tahminlerin bankanın yüzde 2’lik hedefinden uzak olması bekleniyor.

Diğer taraftan piyasalar İngiltere’nin 1989 sonrası en büyük artışı yapmasını beklese de ekonomistler, resesyon riski artarken politika yapıcıların ileriye dönük bir güvercin tona sahip olacağına inanıyorlar.

Tahminler, ana borç verme faiz oranını art arda sekizinci kez artış olsa da daha zayıf büyüme ivmesi ve maliye politikasındaki büyük bir değişikliğin daha agresif parasal sıkılaştırma çağrılarını yumuşatacağı yönünde.

Ancak bu, önceki Başbakan Liz Truss’ın planıyla tarihi çöküş yaşayan sterlin için iyi olmayabilir. BNP Paribas’a göre Perşembe günü 75 baz puanlık bir artışa ekonomistlerin beklediği gibi güvercin söylemler eşlik ederse, piyasanın terminal kura ilişkin aşırı fiyatlandırılması nedeniyle sterlin savunmasız kalabilir.

Bu arada ekonomik büyüme endişeleri de odakta. Goldman Sachs, Pazartesi günü 2023 İngiltere küçülme tahminini yüzde 1’den  yüzde 1,4’e yükseltti. Bu noktada bankacılık devi, Sunak’ın yönetimi altında daha az cömert bir hane ve işletme enerji maliyeti yardımı planına atıfta bulundular.

Kritik mali planını 2 hafta erteleyerek 17 Kasım’a alan yeni İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, selefi Liz Truss’un tartışmalı vergi indirimlerini rafa kaldırarak maliye ve para politikasında uyuma işaret etti. Uyum, daha zayıf bir büyüme olasılığını baskıladı.

Goldman, bu nedenle BOE’nin agresif davranması için daha az baskı gördüğünü bildirdi. Wall Street devi, bugün 75 baz puanlık artış ve Aralık ayında bir başka yarım puanlık artış beklediğini bildirdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.