Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Cevdet Yılmaz: İhracat 283,7 milyar dolarla rekor kırdı

Cevdet Yılmaz, Eylül ayında yüzde 15,4 artan ihracatın yıllıklandırılmış bazda 283,7 milyar dolarla rekor kırdığını açıkladı.
Cevdet Yılmaz: İhracat 283,7 milyar dolarla rekor kırdı
HABER GİRİŞ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin ihracat performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz, küresel ticaretin jeopolitik gerilimler, korumacılık eğilimleri ve tedarik zincirlerindeki belirsizliklerle karşı karşıya olduğu bir dönemde ihracatın ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığına katkı sağladığını belirtti.

Yılmaz’ın açıklamasına göre, Türkiye’nin ihracatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artarak 26 milyar dolara ulaştı. Yıllıklandırılmış ihracat ise 283,7 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine yükseldi.

Yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatının da artışını sürdürerek 409 milyar doları aştığının tahmin edildiğini ifade etti.

İhracattaki güçlü performansın, küresel talebin zayıf seyrettiği ve Türkiye’nin başlıca ticaret ortaklarının büyüme görünümünün baskı altında olduğu bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Yılmaz, bunun üretim altyapısının gücünü ve ihracat pazarlarındaki çeşitlenmenin önemini gösterdiğini söyledi.

Yüksek teknolojili ihracat vurgusu

Önümüzdeki dönemde mevcut pazarlardaki konumun güçlendirilmesinin yanı sıra lojistik altyapı ve stratejik ticaret bağlantılarının geliştirilerek Türkiye’nin bölgesel ve küresel ticaret ağlarındaki konumunun güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Ayrıca yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının artırılması, firmaların yeşil ve dijital dönüşümünün hızlandırılması ve küresel değer zincirlerinde daha yüksek katma değer üreten aşamalara geçişin desteklenmesinin hedeflendiğini aktardı.

Üretim kapasitesinin teknoloji, yenilikçilik ve beşerî sermayeyle güçlendirilmesiyle daha rekabetçi ve yüksek katma değerli bir ihracat yapısına ulaşılmasının amaçlandığını belirten Yılmaz, ihracatın büyüme ve istihdama katkısının artırılacağını ifade etti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın