Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

NATO’nun Hava Savunma Kalkanında Türkiye Yer Almadı

NATO üyesi 14 ülke ve Finlandiya, hava savunma sistemini güçlendirmek için bugün bir araya geldi. Olası bir saldırı için teyakkuz mesajı verildi. Detaylar haberde;
NATO’nun Hava Savunma Kalkanında Türkiye Yer Almadı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi 14 ülke ile üyelik başvurusu yapan Finlandiya, bugün Brüksel’de bir araya geldi. 15 ülkenin savunma bakanları, hava savunma sistemine ilişkin niyet mektubu imzaladı.

“Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi” için atılan imzalarda, ülkelerin hava ve füze savunma sistemi oluşturma hedefleri kayda geçti.

Almanya’nın öncülük ettiği girişimde, Avrupa ülkeleri tarafından ortak hava savunma teçhizatı ve füze alımında mutabık kalındı. Atılan bu ortak adım sayesinde NATO’nun entegre hava ve füze savunmasının güçleneceği mesajı verildi.

NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın geçen gün Ukrayna’daki kentlere düzenlediği füzeli saldırısına atıf yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“Rusya’nın Ukrayna’da sivilleri öldürdüğü ve kritik altyapıyı yok ettiği acımasız ve ayrım gözetmeyen füze saldırılarına tanık olduğumuz için bu taahhüt bugün daha da önemli.”

GCM Yatırım Banner

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoană yaptığı açıklamada, “NATO hava ve füze savunmasına sorunsuz bir şekilde entegre edilmiş yeni varlıklar, tüm hava ve füze tehditlerine karşı ittifakı savunma yeteneğimizi önemli ölçüde artıracaktır” dedi.

“Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi” için imza atan NATO müttefiki 14 ülke şunlar:

Almanya, Birleşik Krallık, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya, Romanya.

Finlandiya NATO Üyeliğine Başvurmuştu

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üye olma başvurusunda bulunmuştu.

Ancak Türkiye iki ülkenin üyeliğine yeşil ışık yakmamıştı. NATO müttefiki 30 ülkenin de onayı gerekli olduğu için Finlandiya ve İsveç’in üyelikleri askıda kalmıştı.

28 Haziran’da Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında iki ülkenin NATO’ya katılımının önündeki engelleri kaldıran üçlü memoranduma imza atılmıştı.

ABD, Almanya ve Fransa başta olmak üzere çoğu NATO üyesi, parlamentolarından iki ülkenin üyelik protokolünü geçirmişti.

Ancak Ankara’nın terör üyesi olarak tanıdığı kişiler teslim edilmediği için iki ülkenin üyelik protokolleri henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.