Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye, İsveç ve Finlandiya Arasında Ortak Bildiri Anlaşması

Bugün NATO zirvesinde bir araya gelen Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında ortak bildiriye imza atıldı. Detaylar geliyor...
Türkiye, İsveç ve Finlandiya Arasında Ortak Bildiri Anlaşması
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusu sonrası, sürece dair yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bugün İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilen NATO zirvesinde, genel sekreter Jens Stoltenberg’in katıldığı, Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında dörtlü görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yer aldı. Tarafların bir araya geldiği görüşme sonrası ortak bildiri imzalandı.

Jens Stoltenberg’in ev sahipliği yaptığı görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantı iki etap halinde yapılırken, taraflar arasında, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine dair üçlü memorandum imzalandı.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ortak imza sonrası, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye tam destek sözü verdiğini ve ittifaktaki ülkelerin liderlerinin her iki ülkenin NATO’ya katılmaya davet için karar alacaklarını ifade etti.

GCM Yatırım Banner

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye’nin NATO üyeliklerini desteklemeyi kabul ettiğini ve mütabakatın üç ülkenin güvenlik tehditlerine karşı destek sağlayacağını söyledi.

Bildiride, PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği, Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi ve PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdüne dair ifadeler yer aldı.

Ek olarak Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesine dair ortak görüş birliğine varıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’ne katılmak için İspanya’ya gitmeden önce yaptığı açıklamada, ittifak dayanışmasının koşulsuz bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini vurgulamıştı.

Türkiye Karşı Çıkmıştı

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın ardından, Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Türkiye’den gelen açıklamalar, her iki ülkenin üyeliğine olumlu bakılmadığı yönünde olmuştu.

İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle, bu ülkelerin NATO üyeliklerinin veto edileceği açıklanmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin haklı endişeleri olduğunu belirterek, kaygıların ele alınması gerektiğini söylemişti.

NATO’ya başka ülkelerin katılması için üye ülkelerin tamamının onayı gerekiyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın