Asgari ücrete yapılacak zam oranı için hazırlanacak pazarlık masasının takvimini belirlemek için taraflar yarın bir araya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüşecek.
Yeni yılın ilk asgari ücret görüşmesi olacak bu buluşma öncesi masadaki zam beklentileri kamuoyuyla paylaşıldı.
İşçi ve işveren temsilcilerinin yer aldığı masanın birincil gündeminin yüksek enflasyon olduğu öğrenildi.
Aralık ayı itibarıyla resmi komisyon toplantılarına başlayacak olan taraflar, Sözcü’nün ulaştığı bilgilere göre asgari ücret için 10 bin liralık beklentinin aksine 7 bin 500 ila 8 bin liralık rakamları konuşacak.
İşçi Tarafı Rakam Vermeyecek
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in, yürütülecek tüm görüşmelerde rakam açıklamama kararı aldığı öğrenildi.
Türk-İş rakam vermese de asgari ücretin 8 bin liranın üzerinde olması için çalışma yaptığı detayı paylaşıldı.
İşveren Tarafı Enflasyon+10 Puan Denklemine Sıcak Bakıyor
İşçi tarafı açlık sınırı olan 8 bin liranın üzerinde bir artış beklerken, İşveren tarafının enflasyon+10 puan denklemine onay vereceği konuşuluyor.
Böylece alım gücünü desteklemek için maaşlara bir tür refah payının dahil edilmesi planlanıyor.
Refah payını yakın zamanda Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de dile getirmişti.
İktidardaki Cumhur İttifakı bloğunda yer alan Destici, yeni yılda da maaşların enflasyonun altında kalmaması için verilecek zamma enflasyon oranına göre refah payının ekleneceği beklentisini paylaşmıştı.
Destici ayrıca asgari ücret için yüzde 40 ila 50 oranında bir artışın doğru olacağını ifade etmişti.
Asgari ücret için enflasyon oranının baz alınacağı çok defa dile getirilmişti. Ücret artışı için pazarlık masasına getirilecek enflasyon rakamı, en son açıklanan Ekim ayı verisi olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Ekim’de yıllık enflasyon yüzde 85,51, bağımsız ekonomist ve akademisyenlerin yer aldığı Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise yüzde 185,34 olarak açıklanmıştı.