Koreli firma Kia, 2008 Paris Motor Show‘da farklı bir modelin tanıtımını yapmıştı. Bu model Kia’nın subcompact versiyonu için geçit aracı olmuştu. Soul adını verdikleri 5 kapılı bu araç dizayn ekibinin oldukça titiz çalışmasıyla ortaya çıkmış bir üründür. Kia tasarım ekibi üyelerinden Mike Torpey tarafından çizilen Soul, bir çok ülkede oldukça ilgi çekmişti. Çünkü tasarımın sahibi bu iş için özel yetkiler dahilinde Koreye gönderilmiş. Yerli halkın gözünden nasıl bir tarzda olacağına karar verilmiştir.
kolayca yatırım yapın
Baktığımızda gerçekten de Soul’un tarzı kendine özel ve pek de rastlamayacağımız türden. Eskiye dönük klasik bir yapı ile yeni dünyanın modernize arasında kalmış dizaynı var. Bu yüzden Soul’a karşı ilgi duyan belli bir kesim oluştu. Hatırlarsanız Daihatsu‘nun ürettiği Materia‘da eski tarzı devam ettirmek isteyen araçlardan biridir. Koreli firma 2017 Kia Niro SUV atağını yapmışken, Soul modelini de biraz tazeleyim demiş. Soul’un belli kısımlarında, modeller arasında alış veriş olmuş. Özellikle motor teknolojisinde yapılan yenilikler Soul için de düşünülmüş. Bakalım 2017 Yeni Kia Soul şeklinde dışında bizi şaşırtacak mı?
İşte Karşınızda Kia Soul:
Dış Yapısı Klasikliğini Koruyor
Soul‘un ortaya karışık kasa yapısı , dediğimiz gibi kendine has bir stile sahip. Kia mühendislerinin son yıllardaki farklı bakış açısı çalışmaları bence işe yaramış. Nedeni ise Soul’da başlayan “kişinin gözünden” çizimler, Kia’nın tasarımla gelen kalite anlayışını da görmemizi sağladı. Soul’un yapı olarak geneli itibariyle dik ve kare formlarda.
Soul Sport Ön Görünüm
Kia Soul‘un ilk çıkan modeli ile son çıkan arasında uçuk bir yapı farkı yok. Kia, Soul’un nasıl bir araba olmasını gerektiği ve hangi dalda Oscar ödülüne layık görüleceğini önceden ayarlamış. Onun için çerçeveyi bozmadan sadece çıkarılabilir parçalar üzerinde yoğunlaşma yapmışlar.
Soul Far Yapısı:
Son makyajın ardından farlar mercek ve çizgi Led aydınlatmalar verilmiş.
Soul Izgara Yapısı:
Soul’un ilk jenerasyondan gelen bir alışkanlığı da ızgarası. Halen dar ve küçük yapıda. Tek fark olarak sport versiyonda biraz daha farklı.
Soul Tampon Yapısı:
Büyük tampon yapısına sahip Soul, çıkıntılı sis farları dikkat çekiyor. Geniş alanın tümü havalandırma kısmına verilmiş . Soul’u biraz daha havalı göstermek için de çerçeveler parlak piano siyahı yapılmış.
Soul Sport Yan Görünümü
Soul’un profil yapısı mini bir SUV modelinden farksız. Yani bir Opel Grandland X değil! Diğer taraftan Soul’un vermek istediği tarz da zaten farklı. Biraz yüksek biraz büyük…
Soul Jant Yapısı:
Soul Sport ruhunu almasıyla jant yapısında da değişikliğe gidilmiş. Buna göre Kia Soul’un 15″ jantları yeterince büyüyerek 18″ lastik ebadlarına kavuşmuş. Yani jantlar biraz da olsa ismin sonundaki sport kısmını tamamlamış.
Soul Sport Arka Görünümü
Neden farklı olmayayım ki? Düşünceniz varsa Kia Soul bu düşüncenizi tamamlıcaktır. Çünkü Soul’un tasarımı ön kısımda değişim gösterirken, arka kısımda daha da başka şekle kayıyor. Parçaların kullanımı ve verilen renkler normale göre dikkat çekici olduğunu düşünüyorum.
Soul Far ve Bagaj Kapağı Yapısı:
Far yapısı bence gayet tarz gözüküyor. Bütün olarak bakıldığında farların, siyah çerçeve kısmına entegreli olarak gözüküyor. Farlar sanki, siyah bagaj çerçevesi ile bütün olarak gelmiş. Bence başarılı, en azından başka bir markaya benzemiyor.
Soul Tampon ve Difüzör Yapısı:
Parlak çıtalar bu kısımda da göz alıyor. Ön kısımda krom renkli plastik parçanın aynısı arka tampona da koyulmuş. Tamponun sağ ve sol ucuna da kırmızı sis farları yerleştirilmiş.
Kia Soul Sport Ferah Bir İç Mekana Sahip
Soul‘un iç kısmı da dışı kadar eğlenceli duruyor. Konsol yapısı diğer Kia üyeleri ile benzerlik içerisinde. Soul’un insanlar için sunduğu alanlar yeterli. Bazı kısımların modası geçse de yine de göze bozuk gelen bir tarafı yok. Sport kısmına geçişte de sadece dikiş renklerinde farklılıklar olmuş.
Soul Kokpit Yapısı
Soul’un Malzeme yapısı ve teknolojik unsurları yeterli. Soul’a koyulan özellikler sınıfına göre başarılı.
Soul Multimedya Ekran:
Orta kısmın demode havasını bence bu ekran biraz da olsa iyileştirmiş. Son güncellemeler ile navigasyon ekran Apple CarPlay ve Android Auto özellikleri kullanılabilecek.
Soul Direksiyon Yapısı:
Soul’un direksiyonu olabildiğince kalabalık gözüküyor. Genel olarak Kia modellerinin direksiyon yapısı bu şekilde. Fonksiyonların çok olması ve bunları yöneteceğiniz düğmelerin belirgin yapılması böyle çok amaçlı bir direksiyon haline getirmiş. Kötü değil! Bence havalı bile duruyor.
Kia Soul Boyutları
Kia Soul’un boyu genel olarak Mitsubishi ASX ve küçük sınıf otomobilleri kadar. Sedan modellerden de oldukça kısa olan Soul’un boyu 4.1 metre, genişliği 1.8 metre ve yüksekliği 1.6 metre dir. Soul’un geniş ve ferah bir iç mekan yapısı genişliği sayesinde oluyor.
Kia Soul Sport Motor Ünitesi
Kia, Pro Ceed GT‘de kullanmış olduğu motor ünitesini Soul için de düşünmüş. Yani bu sefer Soul epey güçlendi. Otomobil üreticilerinin GTI ve RS‘leri ile yarışacak kıvama getirilmiş. Soul’a verilen 1.6 T-GDI motor 204 beygir güç üretiyor. İvmelenmesi oldukça akıcı olan Soul, 265 nm tork sağlıyor.
Soul T-GDI Motor Ünitesi
Ortalama 6.9 litre tüketim sunan Soul, 7.8 saniyede 100 km/h hıza çıkabiliyor. Kia Soul sizce de tipine aldanılmayacak bir araba olmamış mı? Güzel bir sistem üzerinde arabalarını üreten Koreli firmanın kompakt Soul modeli ile en azından bu tip araçlarda hız yapılabileceğini anlatmış oldu.
Kia Soul Fiyatı
Özellikler ve motorların güçlenmesi haliyle fiyatlara yansıyor. Sonradan eklenen versiyonlar neticesinde şimdiden diyelim Soul Sport biraz pahalı gelebilir. Şu anda tek tip 1.6 dizel ile satışı yapılan Soul’un anahtar teslim fiyatı 109 bin TL dir. Benzinli sport modeli de ülkeye giriş yaptığında Soul’un en yüksek fiyatlı versiyonu olabilir.
Tam kesinleşmese de 1.6 T-GDI modelinin satış fiyatını 115 bin TL civarlarında bekliyoruz. Soul’un Avrupa fiyatı ise 27 bin Euro civarlarında.
Kia Soul Turbo ile Porsche Boxser’ın Drag Yarışını Buradan İzleyebilirsiniz:
Kia‘nın son yıllarda insanları kendine oldukça bağlaması, Kia’nın izlemi olduğu yolun doğru olduğunu gösteriyor. Kia’nın en sevdiğim tarafı bir çok yerinde rakiplerine göre değişik yapıda araçlarını inşa ediyor. Soul’da da gördüğümüz gibi kasa yapısı oldukça ilgi çekici. Bana göre Soul’un duruşu bile eğlenceli olduğunu vurguluyor. Yenilenmenin en büyük kısmı tabi ki motor ünitesinde yapılmış.
İlginizi Çekebilir :
Kia’nın genelde tek kapı arabalarında kullandığı T-GDI, Soul için de başarlı bir grafik oluşturmuş. Aile arabası gibi dursa da kalkış süresine baktığımızda biraz çizgisinden çıktığını görüyoruz. Yukarıdaki videoyu izlediğimizde 201 hp’lik bir Porsche ile yarışacak kadar kapasitesinin olduğunu görmüş olduk. Peki bu tipde bir araba almak isteseniz Kia Soul‘u tercihleriniz arasına koyar mıydınız?