Seçim öncesi olası kur artışlarına karşı atakta olan Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için hamlelerini sürdürüyor. 20 Aralık 2021 gecesi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ekonomi kadrosu tarafından açıklanan KKM hesaplarının etkisinin uzun soluklu mu yoksa seçim öncesi günü kurtarma yönünde bir enstrüman mı olduğu sorusu yanıt buldu.
kolayca yatırım yapın
KKM hesaplarını değerlendiren uzmanların ortak yorumu, alınan son kararda KKM’de faiz üst sınırının kalkmasının, ilgiyi geri toplayabileceği yönünde oldu.
Özellikle seçim tarihinin gündeme getirilmesiyle birlikte ciddi oynaklıklar yaşayan borsaya alternatif yatırım aracı olarak KKM hesaplarının tercih edilebileceği söyleniyor.
Merkez Bankası’nın desteğiyle bir adım öne çıkan KKM hesaplarının yatırımcılara cazip hale getirildiğine ilişkin beklentiler konuşulurken, madalyanın öteki yüzü ise vade bitimi olarak gösteriliyor.
Bankacılık sektöründeki kaynaklar, KKM yatırımcılarının vade sonunda sistemden çıktığını ve geri dönüş yapmadığını paylaşıyor.
Çünkü yatırımcılara göre baskılanan döviz kurları yatay seviyede seyrettikçe KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı da stabil kalıyor.
Diğer yandan Türk lirası cinsinden mevduat hesaplarında yarışa giren bankaların yüzde 30 faiz sınırını aşması, KKM yerine diğer mevduat hesaplarını cazip hale getiriyor.
Amaç Ucuz Döviz Yaratmak
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’na göre Merkez Bankası’nın amacı ucuz döviz yaratmak.
Ancak bu amacı karşılamak için her hafta hamle alan Merkez Bankası’nın belirsizliği artırdığını söyleyen Uzunoğlu şöyle ifadede bulundu:
“Hazine döviz ihtiyacını borçlanarak karşılamak yerine piyasadan karşılamaya çalışıyor. Bu da belirsizliği daha çok artırıyor. Atılan tüm bu adımlara rağmen Türkiye’de vatandaşın dolar talebini kırmak çok zor. Her hafta yeni bir karar almak yerine bir paket olarak bütüncül bir karar alınması gerekir.”
Merkez Bankası Aleni Faiz Artışına Gitti
Faiz artışına karşı olduğu gerekçesiyle sıkı faiz politikalarını uygulamayı reddeden Merkez Bankası’nın aslında KKM hesaplarıyla faiz artışını tercih ettiğine dikkat çeken isim, Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara oldu.
Kara, faizleri yüzde 20’ye çıkması beklenen KKM hesaplarıyla aslında örtülü değil, aleni faiz artışına gidildiğini savundu.