
Tüpraş (TUPRS) ile Türk Hava Yolları (THYAO), Türkiye’nin karbon nötr hedefine ve havacılık sektörünün karbonsuzlaşmasına katkı sağlayacak önemli bir iyi niyet anlaşması imzaladı.
Tüpraş, İzmir Rafinerisi’nde üretim yaparak Türk Hava Yolları’na Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı temin edecek. İş birliği THY’nin Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) tedarikine ilişkin yurt içinde yaptığı ilk anlaşma olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası çevre hedeflerine de katkı sağlıyor.
Öncelikli hedefi Türkiye’nin enerji ihtiyacını emniyetli ve kesintisiz bir şekilde karşılamak olan Tüpraş, bölgenin en önemli havalimanlarından İstanbul Havalimanı’nın ana tedarikçisi konumunda bulunuyor. Türkiye’nin jet yakıtı ihtiyacının yüzde 74’ünü karşılıyor.
SAF üretim kapasitesi 300 bin tona çıkacak
Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, iş birliği anlaşmasına ilişkin açıklamasında SAF üretim kapasitesinin artacağının haberlerini verdi.
Yelmenoğlu, “İzmir Rafinerimizde mevcut tesislerimizdeki üretim kabiliyetlerimizden faydalanarak SAF üretimine önümüzdeki yıl başlayacağız. SAF üretim kapasitemizi 300 bin ton seviyesine çıkarmak adına yeni inşa etmeyi planladığımız üretimize ilişkin nihai yatırım değerlendirmesini yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz,” dedi.
Havacılık sektörünün karbonsuzlaşması için uluslararası ve yerel mevzuat kapsamında SAF kullanımının artık zorunlu hale geliyor olduğunu belirten Yelmenoğlu, THY ile atılan adımın Türkiye’nin lider üreticisi olmalarının kıymetli bir adım olduğunu ifade etti.
Anlaşma stratejik önem taşıyor
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi iş birliğini değerlendirdiği konuşmasında, “Tüpraş ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği yalnızca SAF temininde değil, Türkiye’nin bu alandaki üretim kapasitesinin gelişimine katkı sunma açısından da stratejik önem taşıyor. Havacılık sektöründe küresel sorumluluğumuzun bilinciyle düşük karbonlu çözümler üretmeye devam ederken, ulusal ölçekte kurulan bu tür iş birliklerinin hem çevresel hem de ekonomik açıdan kaldıraç etkisi yaratacağına inanıyoruz,” dedi.
2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi doğrultusunda, tedarik zincirinin uçuş operasyonlarına kadar tüm alanlarda çevresel performanslarını geliştireceklerini söyleyen Ekşi, iş birliğinin sürdürülebilir havacılığın Türkiye’deki geleceği açısından da önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkat çekti.