Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz’da 1,4 Puan Azaldı

TCMB, Temmuz ayına yönelik İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre Reel Kesim Güven Endeksinde düşüş yaşandı.
Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz’da 1,4 Puan Azaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi (RKGE) verilerini yayımladı. Buna göre mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Temmuz 2023 döneminde bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 106,8 seviyesinde gerçekleşti.

Mevsimsellikten arındırılmış RKGE-MA aylık bazda 0,8 puan azalarak 104,9 seviyesinde yer aldı.

Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmamış RKGE, 0,1 puan azalarak 108,2 seviyesinde gerçekleşmişti. RKGE-MA ise 0,6 puan artarak 105,7 seviyesine yükselmişti.

Rapora göre mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Bunun aksine genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son üç aylık değerlendirmeler kapsamında üretim hacmi ile iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir aylık bazda zayıfladı. İhracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir ise aylık bazda güçlendiği saptandı.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ise iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. Bunu aksine üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıfladı.

TCMB’nin raporuna göre ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir güçlendi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın