Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Mülteci Sorununa Çözüm için Suriye’den Mesaj Var!

Suriyelilere açık kapı politikası uygulayan Ankara, bu kez Beşar Esad yönetimiyle kurulacak diyaloğa kapı araladı. Şam tarafı ise yakınlaşma için 2 şart sundu.
Mülteci Sorununa Çözüm için Suriye’den Mesaj Var!
HABER GİRİŞ

Türkiye, dış politikasında normalleşme adımları atarken İsrail ve Ermenistan’dan sonra bu kez Suriye’den yanıt geldi. Rusya merkezli İzvestiya gazetesine konuşan Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan, Türkiye ile uzun bir aradan sonra tekrar yakınlık kurma ihtimaline ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

El Marjan, Şam’ın Ankara ile ilişkileri düzeltmeye hazır olduğunu açıkladı. İki ülke arasında normalleşmeye gitmek için ise Beşar Esad yönetiminin Erdoğan yönetimine 2 şart sunduğunu söyledi.

Türkiye Askeri Operasyonları Durduracak, Terör Örgütlerine Desteği Çekecek

Söz konusu şartların başında Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonlar yer aldı. Suriye’nin ilk şartı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’ye düzenlediği askeri operasyonlarını durdurmaları ve geri çekilmeleri oldu.

Diğer şart ise Suriye sınırları içerisinde Şam hükümetinin “terör örgütü” olarak tanıdığı muhalif gruplara Ankara’nın desteğini çekmesi olarak açıklandı. El Marjan’ın açıklaması şöyle:

“Öncelikle Türkiye, başkasının toprağını işgal ettiğini, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak görülen grupları barındırdığını kabul etmeli. Ayrıca Suriye topraklarından geri çekilmeli. Bunlardan sonra Suriye, ilişkileri geliştirmeye hazır olacak.”

GCM Yatırım Banner

Görüşmelerde Mülteci Sorununun da Çözüm Bulması Bekleniyor

İki ülke arasında güvenlik alanında temasların kurulduğu bilgisini veren Suriyeli vekil, sunulan şartların yerine getirilmesi halinde Türkiye ile ilişkilerin normale gireceği mesajını verdi.

Böylece Suriye’de yaşanan iç çatışmaların ardından Beşar Esad rejimine karşı olan ve çatışmalarda ülkeyi terk eden Suriyelilerin ülkelerine dönmelerine ilişkin görüşmelere başlanabilecek.

Görüşmelerde fikir birliği sağlanması halinde, geçici koruma statüsüne sahip yaklaşık dört milyon Suriyeli ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna sahip olan Türkiye’nin mülteci sorununun çözüm bulması bekleniyor.

Rusya, Suriye ile Aynı Talepte Bulunmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm dünyanın tepkisini çeken askeri operasyonlarda ısrarcı olmuş, Suriye’nin kuzeyinde yürütülecek yeni harekatların süreceği mesajını vermişti.

Bu gelişme üzerine Ağustos ayında Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile ortak basın açıklaması düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Şam’ın taleplerine ilişkin Türkiye’ye mesaj göndermişti.

TSK’nın Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon planları hakkında olumlu görüş bildirmeyen Lavrov, Suriye’de yeni askeri müdahaleye izin verilmemesi gerektiğini ifade etmişti.

Çavuşoğlu, Esad Yönetimine Muhalif Gruplara Desteğin Devam Edeceğini Söylemişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran basınında gündeme gelen Erdoğan-Putin-Esad zirvesine ilişkin iddiaları yanıtladığı konuşmasında, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme söylentilerine ilişkin olumlu konuşmamıştı.

Özellikle Şam’ın hassas olduğu muhalif grupları destekleme konusunda Türkiye’nin desteğini sürdüreceğini ve bu kararında haklı odluğunu savunmuştu.

Erdoğan: “Siyasette Dargınlık Olmaz. Her An Barış İçinde Olacaksın”

İktidarın değişim sinyalleri verdiği Suriye politikasına ilişkin Erdoğan, Ukrayna ziyaretinin ardından Türkiye’ye dönerken uçakta “Siyasette dargınlık olmaz.

Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın” demişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için yorumu ise “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki” olmuştu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.