Enflasyonun küresel bazda yükselmedi ve merkez bankalarının sıkı faiz politikaları, dünya genelinde resesyon endişelerini artırmaya devam ediyor. Yeni bir tahmin ise Japonya ekonomisi için yapıldı. Capital Economics’e göre, ihracat büyümesi yavaşladıkça Japonya ekonomisi durgunluğa girmeye hazırlanıyor.
Capital Economics’in kıdemli Japonya ekonomisti Marcel Thieliant, Japon ekonomisinin gelecek yıl bir ara resesyona gireceğini düşündüklerini söyledi. Durgunluğun daha çok ihracattaki düşüşten ve daha temkinli olmaktan kaynaklanacağını belirterek, bunun ihracat düştüğü zaman görülen bir şey olduğunu sözlerine ekledi.
Dış Ticaret Açığı Artıyor
Japonya en son Ekim ayı için 15 milyar dolarlık beklenenden daha büyük bir ticaret açığı bildirdi İhracat, Eylül ayında görülen yıllık yüzde 28,9′luk büyümenin altında kalarak yüzde 25,3 arttı.
İthalat ise Ekim ayında yıllık yüzde 53,5 artarak, bir önceki aya göre yüzde 45 olan yıllık artışın üzerine çıktı. Ülkenin aylık ticaret verilerini 15 Aralık’ta bildirmesi planlanıyor. Japonya’da dış ticaret 15 aydır açık veriyor.
Japonya bu hafta revize edilmiş üçüncü çeyrek GSYİH’sını yayınlayacak. Ön tahminlerde tahminlerin üzerinde küçülme yaşanmıştı. Beklenti önceki çeyrekteki yüzde 1,2′lik bir daralmanın ardından, bu çeyrek için yıllık yüzde 1,1′lik bir daralma olacağı yönünde. İki çeyrek üst üste daralma ekonominin teknik olarak resesyon girmesi şeklinde tanımlanıyor.
Daralma tahminlerine rağmen, Japonya’da hanehalkı harcamaları Ekim ayında bir yıl öncesine göre yüzde 1,2 arttı. Mayıs ayındaki yüzde 0,5’lik düşüşten bu yana art arda beşinci artış kaydedildi. Ülkedeki gerçek ücretlerin sonunda daha geniş tüketim faaliyetini etkileyeceğini söyleyen Thieliant’a göre bunun da bir miktar durgunluk yaratması bekleniyor.
Ülke reel ücretlerde yedi yıldan fazla bir sürenin en keskin daralmasını yaşarken Thieliant, “Bu haneler gerçek gelirlerden etkilendikçe harcamalardaki toparlanma yavaşlamak zorunda kalacak” değerlendirmesinde bulundu.