Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Japonya Ekonomisi 3. Çeyrekte Tahminlerin Üstünde Küçüldü

Japonya ekonomisini artan faizler, yüksek enflasyon ve küresel resesyon etkileri vurdu. Beklentilerden daha fazla daralma gösterdi.
Japonya Ekonomisi 3. Çeyrekte Tahminlerin Üstünde Küçüldü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Japonya Kabine Ofisi tarafından açıklanan verilere göre gayri safi yurt içi hasıla beklentileri karşılamadı. Doğu Asya ülkesinde ekonomi, yapılan ön tahminlerde beklenmedik bir şekilde daralma gösterdi. Açıklanan verilere göre Japonya ekonomisi, Temmuz-Eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde ilk okumalara göre yıllık bazda yüzde 1,2 daraldı.

Beklenti yüzde 1,1 büyüme olmasıydı. Yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,5 büyümeyle beklentinin üzerinde performans göstermişti.

Çeyreklik Bazda da Daralma Bölgesine Geçti

Çeyreklik Bazda da Daralma Bölgesine Geçti
Kaynak: Japonya Kabine Ofisi

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 büyüyen Japonya ekonomisi, üçüncü çeyreğinde bir önceki döneme kıyasla yüzde 0,3 küçülmeyi işaret etti. Piyasanın beklentisi yüzde 0,3 artış olmasıydı.

GSYİH sermaye giderleri, çeyreklik bazda yüzde 1,5 artışla yüzde 2,1 olan beklentinin altında kalırken, dış talep etkisi de yüzde 0,7 ile yüzde 0,2 olan daralmadan daha büyük bir oranda küçülmeyi işaret etti.

Covid-19 kısıtlamalarının son zamanlarda kaldırılmış olmasına rağmen yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının yan etkileri ve dünya çapında uygulanan yüksek faizler, ekonomiyi zorladı.

Küresel resesyon riskleri, ülke para birimindeki zayıflık ve artan maliyetlerin etkisiyle ekonomide beklenmedik bir bozulma gerçekleşti.

Itochu Ekonomik Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Atsushi Takeda, açıklanan verilerin hiç beklenmediğini ve en büyük baskının tahminlerden daha fazla gelen ithalat olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Shigeyuki Goto ise küresel bir durgunluğun hanehalklarını ve işletmeleri vurabileceğini belirtti.

Capital Economics’te Japonya Ekonomisti Darren Tay, ekonominin turizm gelirleri ve dış ticaret açığındaki daralma ile pozitife dönebileceğini fakat sekizinci virüs dalgası ve yüksek enflasyonun toparlanmayı sınırlayacağını dile getirdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın