Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Avustralya Ekonomisi 3. Çeyrekte Tahminlerden Az Büyüdü

Avustralya’da gayri safi yurt içi hasıla, seyahat harcamalarındaki artışın etkisiyle büyüse de beklentinin altında kaldı.
Avustralya Ekonomisi 3. Çeyrekte Tahminlerden Az Büyüdü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avustralya İstatistik Bürosu’nun (ABS) yayımladığı verilere göre gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) yılın üçüncü çeyreğinde hem çeyreklik hem de yıllık bazda beklentinin altında kaldı. Avustralya ekonomisi, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 oranında büyüme gösterdi. Beklenen yüzde 6,2’lik büyüme olmasıydı.

Avustralya ekonomisi 2020’nin ikinci çeyreğinde Covid-19 etkisiyle yüzde 6,3 oranında daralmıştı. Devam eden dönemlerde yüzde 3,8 ve yüzde 1,1 daha daralma gösterdikten sonra pozitif bölgeye geçti.

2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 3,3, ikinci çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştü.

Avustralya Ekonomisi Çeyreklik Bazda Yüzde 0,6 Büyüdü

Avustralya Ekonomisi Çeyreklik Bazda Yüzde 0,6 Büyüdü
Kaynak: Avustralya İstatistik Bürosu

Ekonomik aktivite bir çeyrek öncesine göre ise yüzde 0,6 ile yüzde 0,7 olan beklentinin altında büyüme kaydetti.

Söz konusu dönemde hanehalkı harcamaları yüzde 1,1 oranında artışla, büyümeye yüzde 0,6 puan katkı sağladı. Otel, restoran ve kafelerdeki büyüme yüzde 5,5, ulaşım hizmetlerinde yüzde 13,9, araç alımı harcamalarında ise yüzde 10,1 oranında arttı.

ABS Ulusal Hesaplar Başkanı Sean Crick, Covid-19 seyahat kısıtlamaları hafifledikçe yurt içi ve yurt dışı harcamalarının artmaya devam ettiğini söyledi.

Çalışanların maaşları yüzde 3,2 ile 2006 Aralık çeyreğinden bu yana en büyük artışını gösterdi. Hanehalkı tasarrufunun gelire oranı yüzde 8,3’ten yüzde 6,9’a geriledi.

Başkan Crick, bu veriye dair “Hanehalkı tasarruf oranı bu çeyrekte düşmeye devam ederek COVID-19 pandemisi öncesi seviyelere doğru ilerliyor. Daha yüksek harcama seviyeleri ve konutlara ödenecek faizlerdeki artışlar, Haziran çeyreğine kıyasla hanehalkı tasarrufunu azalttı.” yorumunu yaptı.

İhracat art arda ikinci çeyrekte artış gösterdi. Alt kalemlerden tarımsal ürünlerin ihracatı yüzde 9,8, seyahat hizmetleri yüzde 18,6 arttı.

Madencilik ürünlerine olan zayıf talep ihracat fiyatlarını düşürdü. Emtialarda fiyatların düşmesi madencilik karlarında ve ticaret hadlerinde de düşüşe neden oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.