24-28 Ekim haftasının en önemli gelişmesi olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı, yarın 15.15’te açıklanacak. Faiz kararının yanında ECB Başkanı Christine Lagarde’nin konuşması yakından takip edilecek.
kolayca yatırım yapın
Piyasalar, Eylül’de 75 baz puan ile tarihinin en büyük artırımını yapan ECB’nin Ekim’de faizi ne kadar artıracağını merak ederken kurumdan belli başlı sorulara yanıtlar istenecek.
Çünkü artan enflasyonist baskılar ortasında son dönemde ECB yetkililerinden karmaşık mesajlar geldi.
ECB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks gibi bazı yetkililer, Ekim ayında 75 baz puan artırım için destek vereceğini belirtirken başka bir üye olan Edward Scicluna, gelecek hamlelerin Eylül’deki kadar büyük olmayacağını savundu.
Kurum, enflasyonla başa çıkmak için oranları artırma konusunda çok agresif bir tavır alırsa bunun ekonomi için riskleri artıracağı biliniyor. ECB, enflasyonun rekor seviyelerde olduğuna ve ekonominin yavaşladığına işaret ederken birçok uzman yıl sonundan önce resesyonun gerçekleşmesini bekliyor.
ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos da bu ay verdiği bir demeçte, Avrupa Merkez Bankası’nın teknik bir resesyona hazır olduğu sinyalini verdi. Yine de fikir birliği, ECB’nin yarınki toplantıda bir diğer 75 baz puanlık artırım yapacağı yönünde.
Örneğin Berenberg Baş Ekonomisti Holger Schmieding, “AMB büyük olasılıkla üç politika faizini 75 baz puan artıracak ve önümüzdeki birkaç politika toplantısında atılacak adımların boyutu ve sayısı hakkında net bir rehberlik sağlamadan daha ileri gideceğini önerecek” dedi.
Pictet Wealth Management Makroekonomik Araştırma Başkanı Frederik Ducrozet ise şu ifadelerle görüş bildirdi:
“Yıl sonuna kadar mevduat oranının yüzde 2 olması yönünde artan bir fikir birliği var gibi görünüyor. Bu da 2023 başında ekonomik ve enflasyon görünümünün yeniden değerlendirilmesi ile Aralık ayında 50 baz puanlık bir artış anlamına geliyor.”
ECB’nin Yanıtlaması Beklenen 2 Kritik Soru!
Kurumun faiz artırımı büyük ölçüde beklenirken piyasaların, diğer iki politika aracına daha fazla odaklanmış durumda olduğu düşünülüyor. Ancak piyasa katılımcılarının kafasında, oranlar dışında iki büyük soru var. Bunlar:
“ECB, niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bir süreçte bilançosunu ne zaman gevşetmeye başlayacak ve yakın gelecekte bankaların kredi koşulları ne olacak?”
Sonuçta Avrupa Merkez Bankası2011’deki euro krizi ve 2020’deki Covid-19 salgını gibi dönemlerde yıllarca niceliksel genişleme yoluna gitti. Ducrazet’e göre niceliksel sıkılaştırma 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla başlayacak. Ve bu sıkılaştırma, Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamında yeniden yatırımların sona ermesinden başlayarak tahmin edilebilir, kademeli ve pasif olacak.
BNP Paribas’’tan Camille De Courcel ise Pazartesi günü bir notunda ECB’nin sıkılaştırma hakkında ayrıntılı bilgi vermek için Aralık toplantısına kadar bekleyebileceğini söyledi. Ancak bu gerçekleştiğinde bilançosunu ayda ortalama 28 milyar euro düşürmeye başlaması muhtemel.
Avrupa bankaları için kredi koşullarının değişip değişmeyeceği konusunda da dikkat çekici tahminlerde bulundu.
De Courcel, ECB’nin 26 Ekim’de TLTRO (hedeflenen uzun vadeli yeniden finansman operasyonları) hakkında, ücreti veya maliyeti hakkında bir karar açıklayacağını düşündüklerini belirtti. Açıklanacak kararın ancak Aralık ayında yürürlüğe gireceğini düşündüklerini ekledi.
Hedeflenen uzun vadeli yeniden finansman işlemleri veya TLTRO’lar, Avrupa bankalarına cazip borçlanma koşulları sağlayan bir araç. ECB, faiz oranlarını başlangıçta beklediğinden daha hızlı artırdığı için, Avrupalı borç verenler TLTRO’lar aracılığıyla cazip kredi oranlarından yararlanırken aynı zamanda yüksek faiz oranlarından daha fazla para kazanıyorlar.