Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2023 Yılının İlk Enflasyon Rakamları Açıklandı

TÜİK, en önemli makroekonomik verilerden biri olan enflasyon rakamlarını açıkladı. Aralık’ta yüzde 64,27 gelen enflasyon, Ocak ayında beklenen düşüşü gösterdi mi?
2023 Yılının İlk Enflasyon Rakamları Açıklandı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının Ocak ayına ait tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Açıklanan rakamlara göre enflasyon Ocak’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 6,65 artarken, yıllık artış oranı yüzde 57,68 olarak kaydedildi. Aylık fiyat artışı dokuz ayın en yükseğine çıktı.

Aralık ayında yüzde 64,27 gelen enflasyon Ekim’de yüzde 85,51, Kasım’da yüzde 84,39 oranlarında gerçekleşmişti. Ekonomi yönetimi baz etkisiyle gerileyen enflasyonun önümüzdeki aylarda da düşmeye devam edeceğini belirtse de beklendiği kadar bir düşüş olmadığı görülüyor.

Ocak ayı için yapılan tahminlere bakıldığında Anadolu Ajans anketine katılan ekonomistler yıllık enflasyonun yüzde 53,26 oranında gerçekleşeceğini öngörmüştü.

Bugün açıklanan veriler ise hem aylık hem yıllık olarak beklentilerin üzerinde geldi. AA anketinde aylık enflasyon için en fazla yapılan tahmin bile yüzde 5,95 olmuştu.

Diğer öncü göstergelere bakıldığında İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı verilere göre İstanbul’da enflasyon Ocak’ta yıllık yüzde 79,68, aylık yüzde 5,94 artış gösterdi.

GCM Yatırım Banner

Enflasyon Araştırma Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre ise TÜFE Ocak’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 9,26, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 121,62 oranında artış gösterdi.

Yıllık bazda bakıldığında giyim ve ayakkabı yüzde 24,24 ile en az artan grup olurken, sağlık yüzde 77,22 ile en çok artan grup olarak kaydedildi.

Aylık değişimlerde giyim ve ayakkabıda yüzde 1,53 oranında düşüş olurken, en fazla artış yine yüzde 18,35 ile sağlık harcamalarında meydana geldi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın