Bu devirde haliyle sadece arabalar geliştirilmeyecek. Araç konusunda birinci sırada önem arz eden lastiklerimiz de aynı şekilde teknoloji sarmalına takılması gerekti. Otomobillerimizin yer küre ile aramızdaki tek bağlantı lastiklerdir. Çok sonradan bazı versiyonlarda patlama risklerini ve sonrası için bir nebze iyileştirilmeler yapılsa da istenilen kıvamda değildi. Michelin araştırma – geliştirmelerine esneklik ve darbe emme üzerinde ilerlemiş.
Bu arada lastik ve jant geliştirmeleri Protean Drive gibi tekerlek içerisine motor yerleştirmesi kadar kolay değil. Süreçleri inanılmaz uzun ve zorlu. Farklı tiplerde, hız rakamlarına göre çizilen desenler bir süre sonra zemin hallerine göre geliştiriliyor. Bugatti Chiron’un şimdilerde fiyatı düşen lastiklerini +400 km/h üzerinde dayanıklı hale getirmek için yılları bulan testler gerçekleştirilmiş.
Michelin bundan önce sanırım 3D yazıcıyla tekrar kazanmalı lastik konsepti yapmıştı.
Michelin’in yeni sunduğu düşüncesi; lastik yıpranmaları ve jant bükülmelerine karşı. “Acorus Technology” olarak adlandırılan çalışmalar, lastiğe bir nevi darbe emici özelliği yüklemek olmuş.
Bu geliştirme programında sadece Michelin yok! Jant üretiminde adı çok duyulan Maxion’da var.
Basit gibi gözüken teknoloji altında çok şey yatıyor!Videomuzdaki görüntülerde, çukura maruz kalan bir araba görüyoruz. Lastik içe çekilerek dayanma noktasına kadar direnç gösteriyor. Böyle olmasının sebebi de lastik arasına ekstradan koyulan farklı bir kauçuk yapı olması. Normalde çukurlara girdiğimizde, özellikle ince yanağa sahip arabalarda lastik esner, yapabildiği kadar gücü emer ve yapamazsa baskıyı jantlara verir. Yani jant kısımlarımız büyük hasar alır.
İlginizi Çekebilir :
Michelin işte tam bu konu üzerinde çalışmalar yapmış. Her zaman böyle özel üretim etiketindeki ürünler ulaşılmaz olur. Ancak Michelin tarafından gelen açıklamalarda bu teknolojinin her ebada uygun üretim olacağını söylediler. Yakın zamanda daha güvenli lastik günleri geliyor!