Ekonomiye ilişkin pek çok düzenlemeyi içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Kanunla birlikte yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kW’den 50 kW’ye çıkarıldı.
Öğrenim Kredisi Borçları Faizsiz Ödenebilecek
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları tutar kadar ödeyecek. Öğrenim kurumundan mezun olan veya herhangi bir sebeple öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede borcunu ödeyecek. Ödeme şekli aylık dönemler halinde olacak.
Borçlu, borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK’den teyit edilmesi durumunda, ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 ilave edilerek kredi borcu hesaplanacak. Ancak ilgili yılda TÜFE’nin yüzde 10’dan az olması durumunda TÜFE uygulanacak. Erteleme işlemi en çok üç kez yapılabilecek.
Ödemenin askerlik sürecine denk gelmesi halinde, borçlunun talebi üzerine herhangi bir ekleme yapılmaksızın askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenebilecek.
Katkı kredisi borcu ödemelerinde de söz konusu bu esaslar uygulanacak. Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren gecikme zammı hesaplanacak.
Evde Bakım Yardımı Ödemeleri Geri Alınmayacak
Torba teklifi kapsamında 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’da da değişiklik yapıldı.
Kanun kapsamındaki kişilere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler silinecek. Gerçeğe uygun olmayan sağlık kurulu raporu kullanımı nedeniyle yapılan ödemeler hariç tutulacak.
İlgililer hakkında herhangi adli, idari ve icrai takibat yapılmayacak. Yersiz ödemeler kapsamında maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce idare tarafından yapılan tahsilatlar, ilgililerine iade edilmeyecek.
Kur Korumalı Mevduat Uygulaması 31 Aralık 2023’e Kadar Uzadı
2022 yılı sonuna kadar yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralık 2023 olacak.
Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kar payları ile diğer kazançları istisna kapsamında tutulacak.
İşverenler tarafından çalışanlara doğal gaz, elektrik ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapılan aylık 1.000 lirayı aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek. Bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.