Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz tarafından, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program açıklandı. Yeni program ile ekonomide yürütülecek.
kolayca yatırım yapın
Yılmaz açıklamasının başında, “Bugün burada, Türkiye ekonomisinin gelecek üç yılını şekillendirecek olan Orta Vadeli Programa ilişkin politika çerçevesini, hedefleri ve uygulama araçlarını sizlerle paylaşmak üzere toplandık. Ekonomimizin büyümesi, istihdam görünümü, finansal ve fiyat istikrarı gibi kritik alanlarda nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi Program yaklaşımımız ile ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.
Programın amacının, makroekonomik politikaları belirlemek ve temel ekonomik büyüklükleri, gelir-gider tahminlerini, bütçe dengesini ve borçlanma durumunu ele almak olduğunu, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içerdiğini sözlerine ekledi.
Geçen yıl yapılan seçimlerin hemen ardından uygulamaya koyduğumuz ekonomi programıyla da politika belirsizliklerini ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Yılmaz, güncelledikleri bu Orta Vadeli Program’la da kararlı bir şekilde istikrarı ve kalkınmayı sağlayacağını ifade etti.
Yılmaz açıklamasında enflasyon hedeflerine de yer verdi. 2024 enflasyon hedefinin yüzde 41,5’a revize edildiğini belirten Yılmaz, “Geçen yıl 15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyonu da yüzde 17,5’e yükseltildi. 2026 için ise önceden yüzde 8,5 olan hedef, yüzde 9,7’ye yükseltildi” diye konuştu.
İşsizlik oranı tahmininde de revize yapıldığını belirten Yılmaz, hedefin 2025 yılında yüzde 9,6’ya sonraki yılda yüzde 9,2 ve 2027 yılı için de yüzde 8,8’e indirildiğini ifade etti.
‘TL’ye Güven Arttı’
Cevdet Yılmaz, geçiş döneminin tamamlandığını ve dezenflasyon döneminin başladığını belirterek, Ağustos verilerinin dezenflasyon sürecinin etkili olmaya başladığını gösterdiğini, Eylül ve sonrasında da bu eğilimin sürmesini beklediklerini söyledi.
TL’ye olan güven geçtiğimiz yıl süresince önemli oranda arttığını, TL mevduatların toplam mevduatlar içindeki payının ciddi bir yükseliş kaydettiğini ifade etti.
KKM mevduatları hakkında bilgilendirmede bulunan Yılmaz, yıl ortalarında yüzde 30’lara yaklaşan oranın, Ağustos 2024’te yüzde 10,1’e gerilediğini, nominal olarak 3,4 trilyon TL’ye ulaşarak zirveyi gören KKM bakiyesinin geçen hafta itibarıyla 1,6 trilyon TL’ye gerilediğini belirtti.
Ekonomide Üç Yıllık Yol Haritası
2025-2027 dönemi programının temel amacının, enflasyonun kademeli olarak tek haneli seviyelere düşürülmesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, para, maliye ve gelirler politikalarının güçlü bir şekilde eşgüdümü sağlanacağını, enflasyonla mücadelenin öncelikli bir alan olarak ele alınacağını söyledi.
2024 büyümesinin yüzde 3,5’e çekildiğini ancak 2025 için büyüme önceki plana göre 0,5 puan aşağı çekilerek yüzde 4’lük bir büyüme öngörüsünün OVP’de yer aldığını, 2026 büyümesinin yüzde 4,5, 2027’nin ise yüzde 5 olarak hedeflendiğini ifade etti.
Yılmaz, 2024 sonunda milli gelirin 1 trilyon 331 milyar dolar, kişi başına gelir de 15 bin 550 dolar olarak belirlendiğini, önceki OVP’de kişi başı gelirin 2024 sonunda 12 bin 875 dolar olduğunu anımsattı.
Cevdet Yılmaz, bütçe açığının GSYH’ye oranla 2024 yılı sonunda yüzde 4,9 olarak hedeflendiğini, önceki tahminin yüzde 6,4 düzeyinde olduğunu ifade etti. 2025 için bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,1 olarak belirlendiğini belirtti.