CWT ve Küresel İş Seyahatleri Birliği (Global Business Travel Association-GBTA) tarafından yayımlanan Küresel İş Seyahati Tahmini’ne göre seyahat harcamaları, 2022’nin kalan aylarında ve gelecek yıl artmaya devam edecek.
kolayca yatırım yapın
Fiyat artışında itici güçler, artan yakıt fiyatları, enerji krizleri, işgücü sıkıntıları, enflasyonist baskılar ve üretim maliyetleri olarak açıklandı.
CWT’nin CEO’su Patrick Andersen, “Seyahat ve konaklama endüstrisindeki işgücü kıtlığı ve artan hammadde fiyatları, seyahat hizmetleri üzerinde bir etkiye sahip ancak tahminler 2019 yılındaki fiyatlar ile eşit.” dedi.
Makroekonomik Etkiler2020’de küresel ekonomi, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü düşüşlerinden birini yaşayarak yüzde 3,4 küçüldü. Tahminler, ekonomik durumun, seyahat ve konaklama sektörlerini ciddi şekilde etkilediğini kanıtlıyor.
2021’de durgunluğun azalması ve küresel ekonomideki yüzde 5,8’lik artış, toparlanmayı gösterse de devam eden durgunluk, piyasalar için en büyük endişe kaynağı.
Milyarder George Soros, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 3. Dünya Savaşı başlangıcı olabileceğini vurgulamıştı.
Sektörü Etkileyen Üç Ana UnsurRapora göre iş seyahati endüstrisini etkileyen üç ana unsur vurgulandı. Bunlar arasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yükselen enflasyon baskıları ve Kovid-19 salgını yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya-Ukrayna arasında sürmekte olan savaşla ilgili son durumu paylaşmıştı. İstihbarat raporuna göre savaş yeni bir aşamaya girecek. Bilgilere göre Rus kuvvetleri potansiyel bir saldırıya hazırlanıyor ve seferber oluyor.
Toplantılar ve Etkinlikler2022’de toplantı ve etkinlikler için katılımcı başına maliyetin 2019’a göre yaklaşık yüzde 25 daha yüksek olması bekleniyor. Gelecek yıl için ise yüzde 7’lik bir artış tahmin ediliyor.
Pandemi sırasında uzaktan çalışmaya daha sıcak bakan şirketler, personel ile bir araya geldiğinde toplantı ve etkinlik alanı talep ediyor.
Havayolları HarcamalarıHavayolları sektöründe, fiyatların 2022 yılı için yüzde 48,5 artacağı öngörülüyor. Bu dik fiyat artışına rağmen 2023’e kadar pandemi öncesi seviyelerin altına düşmesi umuluyor.
2023 yılı için havayolları ulaşımındaki fiyatların yüzde 8,4 oranında yükseleceği düşünülüyor.
S&P Global’a göre jet yakıtındaki devam eden fiyat artışı, havayolu ulaşımındaki bilet fiyatları üzerindeki en büyük baskı kaynağı.
2020’de yüzde 6,5, 2021’de yüzde 4,5’e düşen premium sınıf biletlerin 2022’de yükselmeye başlaması dikkat çekti.
2022’de Otel Fiyatlarında Yüzde 18,5 Artış BekleniyorRapora göre 2021’de yüzde 9,5 düşen otel fiyatlarının, 2022’de yüzde 18,5 artacağı tahmin ediliyor.
Gelecek yıla ilişkin beklenti ise yüzde 8,2 oranında artacağı yönünde.
Otel fiyatlarındaki artışa 2021’deki eğlence amaçlı yapılan seyahatlerin neden olduğu belirtildi.
Paylaşılan bilgilere göre kurumsal toplantıların ve etkinliklerin artmasıyla iş seyahatleri ivme kazanıyor ve ortalama günlük otel fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.
Araç Kiralama FiyatlarıGeçen yıl yüzde 5,1 oranında artan küresel araç kiralama fiyatlarının, 2022’de yüzde 7,3 yükselerek zirveye ulaşacağı öngörülüyor. 2023’te ise fiyatların yüzde 6,8 yükseleceği tahmin ediliyor.
Araç kiralama fiyatlarındaki bu artış beklentisinin sebebi, pandemi sırasında kapsama alanlarını azaltan kiralama acenteleri ve otomobil üretiminde yaşanan tedarik kesintileri olarak paylaşıldı.
Kiralama acentelerinin, son yıllarda kapsama alanlarını artırmak için 2. el araç almayı daha çok tercih ettiği ve ellerindeki araçları daha uzun süre tutmaya çalıştıkları saptandı.