Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2025’te izleyeceği yol haritasını paylaştı. “2025 Para Politikası” isimli rapora göre 2025’te 8 toplantı yapılacak.
kolayca yatırım yapın
Metinde fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için gerekli parasal sıkılaştırma politikalarının devam edeceği vurgulandı.
Kur Korumalı Mevduat Sona Eriyor
TCMB, 2025 sonuna kadar kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının sonlandırılmasının planlandığını açıkladı. Dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara talebin devam edeceği not edildi.
TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalışın ardından bu alandaki sadeleşme adımlarının süreceği, KKM uygulamasının yıl içerisinde sonlandırılacağı paylaşıldı.
20 Aralık 2024 itibarıyla KKM bakiyesinin 34,2 milyar ABD dolar seviyesine gerilediği, Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payının 20 Aralık 2024 itibarıyla yüzde 58,6’ye yükselirken KKM’nin toplam mevduat içindeki payının ise yüzde 6,2’ye düştüğü aktarıldı.
Sadeleşme adımlarının makroihtiyati çerçevenin tüm bileşenlerinin enflasyon, faizler, döviz kurları, rezervler, beklentiler ve finansal koşullar üzerindeki yansımalarının değerlendirilerek 2025’te de devam edeceği belirtildi.
Enflasyon Hedefi Ne?
Merkez Bankası, hükümet ile belirlenen enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu, bu hedef kapsamında enflasyonun kısa ve orta vadede izlenecek göstergelerle kontrol altına alınmasının planlandığını kaydetti.
Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gereken parasal sıkılık düzeyinin, enflasyonu Enflasyon Rapor’larında öngörülen patikaya, orta vadede ise yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde gerektiği sürece korunacağı bildirildi.
Enflasyon Toplantıları Devam Edecek
Metinde enflasyon raporunun yılda 4 defa yayımlanacağı, para politikası uygulamalarının kamuoyu ile iletişiminin etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla Enflasyon Raporu’nun bilgilendirme toplantılarıyla tanıtılmasına devam edileceği belirtildi.
TCMB’nin bir diğer önemli iletişim aracı olan Finansal İstikrar Raporu’nun yılda 2 defa yayımlanmasına devam edileceği, resmi fiyat istatistiklerinin açıklanması ile kamuoyu tarafından daha sağlıklı biçimde yorumlanmasına katkıda bulunması amacıyla Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun bir iletişim aracı olarak kullanılmasının sürdürüleceği aktarıldı.
DİBS ve Kira Sertifikalarının İskonto Oranı Değişti
Merkez Bankası, sadeleşme adımları kapsamında teminat iskonto oranlarını gözden geçirdiğini, bu çerçevede TÜFE’ye endeksli DİBS ve kira sertifikalarının iskonto oranını yüzde 80’den yüzde 30’a indirmeye karar verdiğini duyurdu.
Gelecek dönemlerde ihtiyaç halinde teminat koşullarının gözden geçirileceği, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği vurgulandı.