Rus enerji devi Gazprom’un Avrupa’ya gaz sevkiyatını durdurduğunu açıklamasının üzerine gözler Kremlin’e çevrildi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında, Kuzey Akım boru hattının tamamen kapatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Peskov yaptığı konuşmada, Batı yaptırımlarına karşı misilleme önlemi olarak Kremlin’in diğer ülkelere doğal gaz tedarikini kısıtlayabileceğini ifade etti.
Rusya’yı caydırmayı amaçlayan yaptırımların kaldırılması halinde Avrupa’ya doğal gaz akışının sağlanabileceği mesajını verdi.
Yaptırım kararlarının bakım faaliyetlerini ve gaz kompresörlerinin hareketini engellediğini ileri süren Peskov, “Pompalamayla ilgili sorunların, Rusya’ya ve Almanya ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere batılı devletlerin bir dizi şirkete uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ortaya çıktığını biliyorsunuz. …Pompalamaya yol açan başka bir neden yok” dedi.
Peskov, yalnızca bir gaz kompresörünün çalışır durumda olduğunu ve onun da hatalı çalıştığını söyleyerek, “Sistem, yaptırımlar nedeniyle ortadan kaybolan çeşitli rezervasyon olanaklarına sahipti ve her şey neredeyse ciddi bakım gerektiren tek bir gaz kompresörüne bağlı” şeklinde açıklama yaptı.
“Sorumlu Kanada ve İngiltere”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Rusya’yı Avrupa’ya gaz arzını azaltmakla suçlama girişimlerini reddetti. Avrupa bölgesinin geldiği son aşamadan Kanada ve İngiltere’yi sorumlu göstererek şöyle konuştu:
“Batı’nın tepkisini görüyoruz. Ayrıca olup bitenler için bir şekilde sorumluluğu ve suçu bize yüklemeye yönelik sürekli girişimleri görüyoruz. Bu girişimleri reddediyoruz. Avrupa Birliği’ndeki durumun şu anki noktaya gelmesinden Kanada ve Birleşik Krallık sorumlu.”
Son Hamle Rus Petrolüne Tavan Fiyat Uygulaması Olmuştu
Haziran ayında Kuzey Akım hattındaki kapasiteyi yüzde 40’a, Temmuz’da ise yüzde 20’ye düşüren Gazprom, bakım çalışmalarını gerekçe göstererek 31 Ağustos’ta Avrupa’ya gaz sevkiyatını geçici bir süreliğine durdurmuştu.
Gazprom’un Kuzey Akım 1 hattını tamamen kapatma kararı ise Cuma günü bir araya gelen G7 ülkelerinin maliye bakanlarının Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasında iş birliği yapmaları üzerine gelmişti.
Rusya, petrolde fiyatlara bir üst sınır getirilmesi önerisine anında tepki göstermiş, Peskov bu uygulanmanın piyasada çok ciddi bir istikrarsızlığa sebep olacağını savunmuştu.