Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

PPK Toplantı Özeti Paylaşıldı Liralaşma Vurgusu Yapıldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bir hafta vadeli ihale faiz oranını 100 baz puan düşürmüştü. Konuyla ilgili toplantı özeti paylaşıldı.
PPK Toplantı Özeti Paylaşıldı Liralaşma Vurgusu Yapıldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 22 Eylül tarihli faiz kararını açıklamıştı. TCMB, faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 13’ten yüzde 12’ye düşürmüştü. Bugün ise faiz kararını kapsayan toplantının özeti paylaşıldı. Özette, enflasyon ile ilgili veriler değerlendirildi liralaşma vurgusu yapıldı.

Enflasyon ile İlgili Gelişmeler

TCMB, enflasyonun Ağustos ayında yüzde 1,46 oranında arttığını, yıllık enflasyonun ise 0,61 puan yükselerek yüzde 80,21 seviyesine geldiğini belirtti.

Söz konusu dönemde yıllık enflasyonun enerji ve gıda gruplarında gerilediğini, temel mal ve hizmet gruplarında arttığını kaydetti.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının Ağustos’ta yüzde 0,85 arttığını, gruptaki yıllık enflasyonun 4,40 puan düşerek 90,25 olarak gerçekleştiğini aktardı.

Enerji fiyatlarında ise geçtiğimiz ay yüzde 2,68’lik düşüş görüldüğünü, enerji grubundaki yıllık enflasyonun 7,54 puanlık azalışla yüzde 121,73 olduğunu paylaştı. Şebeke suyu ve katı yakıt fiyatlarındaki artış eğiliminin devam ettiği ifade edildi.

GCM Yatırım Banner

Hizmet fiyatlarının yüzde 3,16 yükseldiğini, grubun yıllık enflasyonunun 2,85 puan artarak 54,30’a ulaştığı kaydedildi. Akaryakıt fiyatlarındaki gelişmeleri işaret eden TCMB, ulaştırma hizmetlerinde enflasyonun bir miktar azaldığını, diğer hizmetler ve kiralarda belirgin bir şekilde arttığını bildirdi.

Temel mal grubunda Ağustos’ta yıllık enflasyonun yüzde 5,98 arttığını ve yüzde 76,91 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Piyasa Katılımcıları Anketi Eylül sonuçlarına göre cari yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 2,87 puan azalışla yüzde 67,73, 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin de 5,25 puan düşürülerek yüzde 36,74 seviyesine işaret ettiği kaydedildi.

Enflasyonu Etkileyen Faktörler ve Riskler

TCMB, jeopolitik risklerin dünya genelinde ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkinin devam ettiğini belirtti ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaştığını aktardı.

Türkiye’de bazı sektörlerdeki arz sıkıntılarının etkileri azaltılmış olsa da küresel ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin sürdüğü ifade edildi.

Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında küresel risk iştahı doğrultusunda Eylül ayında hem borçlanma hem de hisse senetlerinde piyasalardan çıkışların devam ettiği vurgulandı.

Liralaşma strateji hakkında da bilgiler veren TCMB, atılan politika adımlarının etkisiyle Türk lirası cinsi devlet tahvili getirilerinin benzer ekonomilere göre daha olumlu bir performans sergilediği dile getirildi.

Enflasyondaki yükselişin nedeni olarak jeopolitik gelişmeler ve enerji maliyetleri gösterildi. 2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gözlemlendiği paylaşıldı.

Temmuz’dan itibaren öncü göstergelerin zayıflayın dış talebin etkisiyle büyümede bir düşüşe işaret ettiği, üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin ise azalan dış talebin etkisiyle ivme kaybını gösterdiği kaydedildi.

Pandemi öncesinde istihdam seviyesinin yaklaşık 3 milyon kişi üzerinde olduğunu açıklayan Banka, istihdam verilerinin benzer ekonomilere göre daha olumlu bir performans sergilediğini bildirdi.

Enerji ve altın ithalatındaki yüksek seyrin cari işlemler dengesini olumsuz etkilediği vurgulandı.

“Liralaşma Odaklı Bir Yaklaşıma Devam Edilecektir”

Banka tarafından paylaşılan toplantı özetinde, para politikası duruşunun temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği duyuruldu.

Para politikasının istikrara yönelik riskleri gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilemeye devam edeceği, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde faaliyetlerde kullanılması için yakından takip edileceği açıklandı.

Küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını tahmin eden TCMB, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar verildiğini ve mevcut tabloda politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirdiklerini belirtti.

Bankanın, fiyat istikrarı doğrultusunda ve enflasyonda orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar tüm araçlarını liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgulandı.

Fiyat istikrarı için makro tüm paydaşları içeren makro politika bileşiminin desteklendiği dile getirildi.

Kurulun, kararlarını şeffaf öngörülebilir ve veri odaklı çerçevede almaya devam edeceği bildirildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın