Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ağustos Enflasyonu Açıklandı: Fiyat Artışı Yüzde 80’i Geçti

Merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre fiyatlardaki artış Ağustos’ta da devam etti.
Ağustos Enflasyonu Açıklandı: Fiyat Artışı Yüzde 80’i Geçti
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Eylül ayının ilk önemli verisi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 80,21 oldu.

Enflasyonda aylık artış oranı yüzde 1,46 olurken, bir önceki yılın Aralık ayına yüzde 47,85, on iki aylık ortalamalara göre ise 54,69 oranında artış kaydetti.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından hesaplanan verilere göre ise enflasyondaki artış oranı ürküttü. ENAG’ın açıkladığı enflasyon Ağustos ayında yıllık olarak yüzde 181,37 oldu.

Temmuz ayında yüzde 79,60 gelen enflasyon için ekonomistlerin Ağustos beklentisi yüzde 81’in üzerinde artış olmasıydı. Enflasyon Temmuz’da aylık bazda yüzde 2,37, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 49,65 oranında artmıştı.

Yıllık Artış Geçen Yılın Aynı Dönemi Yüzde 19,25’ti

Yıllık Artış Geçen Yılın Aynı Dönemi Yüzde 19,25’ti
Kaynak: TÜİK

Fiyat artışları geçtiğimiz ay da hanehalkı üzerindeki baskıyı artırmaya devam etti. 2020 yılının Ağustos ayında yüze 11,77 olan yıllık enflasyon, bu yıl yüzde 81’e dayandı.

GCM Yatırım Banner

Ana gruplar itibarıyla yıllık bazda en fazla artış yüzde 116,87 ile ulaştırmada, en az artış yüzde 27,05 ile haberleşmede meydana geldi.

Ulaştırma grubu yüzde 92,02’yle ev eşyası, yüzde 90,25’le gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 82,49’la alkollü içecekler ve tütün, yüzde 80,95’le lokanta ve oteller, yüzde 71,82’yle konut, yüzde 71,19’la çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 58,66’yla eğlence ve kültür izledi.

En az artışın olduğu gruplar sırasıyla haberleşme, eğitim, giyim, ayakkabı ve sağlık olarak kaydedildi.

Aylık değişimlere bakıldığında, yıllık değerlendirmede en fazla artan ulaştırma bu kez düşüş kaydeden tek sektör oldu. Ulaştırma fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,78 oranında geriledi.

Aylık en fazla artış yüzde 7,01’le sağlıkta olurken, onun hemen arkasından yüzde 6,55’le eğitim, yüzde 3,86’yla çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 3,35’le ev eşyası, yüzde 3,34’le eğlence ve kültür, yüzde 3,31’le lokanta ve oteller, yüzde 2,05’le konut yer aldı.

Alkollü içecekler ve tütünde fiyatlar aylık olarak yüzde 0,09, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,85, giyim ve ayakkabıda yüzde 1,28, haberleşmede yüzde 1,91 arttı.

144 Temel Başlığın 123 Tanesinde Artış Oldu

Amaca göre bireysel tüketim sınıflaması COICOP 5’li düzeye göre endekste hesaplanan 144 temel başlığın 123 tanesi Ağustos ayında arttı. 5 tanesinde değişim olmazken 16 tanesinde düşüş gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç özel kapsamlı TÜFE ise yıllık olarak yüzde 72,53, aylık yüzde 3,17 arttı. Bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 41,95 artan özel kapsamlı enflasyon, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 47,31 oldu.

OVP’ye Göre Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yüzde 65

Hafta sonu Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Kamuoyu ile paylaşılan plan enflasyon, bütçe açığı ve kur konularını içerirken, bunlar hakkında beklentiler paylaşıldı.

Bu göre enflasyonun, 2022 yılı sonunda yüzde 65 olması öngörülüyor. 2023 yılı için beklenti yüzde 24,9, 2024 yılı için yüzde 13,8 ve 2025 yılı için yüzde 9,9 olarak açıklandı.

Enflasyonun üç yılın sonunda ise tek haneye inmesi bekleniyor.

Bakan Nebati Enflasyon Verisini Değerlendirdi

Bakan Nebati Enflasyon Verisini Değerlendirdi
Kaynak: Nureddin Nebati / Twitter

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla enflasyon rakamlarına dair ilk yorumunu yaptı. Dünyanın en büyük ekonomilerinin enflasyon ve resesyon endişeleriyle boğuştuğunu, bu ülkelerin 40-50 yılın zirvesine çıkan enflasyon oranları nedeniyle ekonomilerinin durma noktasına geleceğinden endişe duyduklarını söyledi.

Enflasyonla mücadele sürecinde birçok ülkenin sıkılaştırıcı politika izlediğini, bununla birlikte resesyon ihtimalinden dolayı negatif reel faiz politikası uyguladıklarını açıkladı.

Türkiye olarak yatırımı ve üretimi durdurmadan enflasyonla mücadeleyi sürdürdüklerini ifade eden Nebati, politikayı yatırım ve üretimi teşvik etmekten yana kullandıklarını açıkladı.

“Önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da hız kestiğine birlikte şahitlik edeceğiz. Bugün açıklanan Ağustos ayı enflasyon verileri de bu projeksiyonlarımızı destekler niteliktedir.” diyen Nebati, yüksek enflasyonu bir daha geri dönmemek üzere bu topraklardan def edeceklerini sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.