Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kayseri’de düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. Türkiye’nin izlediği ekonomi modeli sayesinde üretim, ihracat, istihdam ve makina-teçhizat yatırımlarında dünyadan pozitif yönde ayrıştığını söyledi.
Ülke ekonomisinin oldukça iyi gittiği yönünde önceki söylemlerini yineleyen Nebati, Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüdüğünün altını çizdi.
Pandemi döneminde daralma yaşayan birçok ülkenin aksine Türkiye’nin büyümeyi sürdürdüğünü dile getirdi.Uluslararası kuruluşların 2022 için Türkiye büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini ekledi.
“Kötümserlere rağmen biz büyümeye, yürümeye, koşmaya ve ülkemizin bayrağını en güçlü konumda taşımaya devam edeceğiz” derken istihdamdaki güce de atıfta bulundu.
Ekonomiye ilişkin iyimser açıklamalarında ihracata değindi. “2022 yılında 250 milyar dolar ihracat hedefine yıl sonundan önce ulaşacağımıza inanıyorum. Yıl sonu için belirlenen 35 milyar dolarlık turizm hedefi aşılacak.” dedi.
Dünkü açıklamasında ihracatla ilgili Cumhuriyetin 100. yılındaki hedefin, 300 milyar doları aşan ihracatla yeni rekorlar kırmak olduğunu dile getirmişti.
Son dönemde gündemden düşmeyen enflasyon konusunda da önceki değerlendirmeleriyle paralel konuştu. “Enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz” diyen Hazine Bakanı, gerekli adımların atıldığını ve daha fazlasının yapılacağını bildirdi.
TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Ek Bütçe kanun teklifini anımsatarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu ek bütçe ile merkezi yönetim bütçe ödenekleri 1 trilyon 81 milyar lira artırılırken söz konusu giderlerin karşılığı olarak genel bütçe gelir tahminleri de aynı tutarda artırıldı.”
Böylelikle vatandaşların hanelerindeki doğal gazla elektriği daha ucuz kullanabilmeleri, çiftçilerin, emekçilerin, çalışanların, aynı zamanda ihtiyacı olan vatandaşların yanında olabilmeyi amaçladıklarını belirtti. Ek bütçe sunumunda memur aylıklarında beklenen artışın yüzde 40 olduğunu açıklamıştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Haziran başında kamuoyuna tanıttığı GES’ler için talebe de değindi.
Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) için talebin tabana yayıldığını ve 5 milyar liralık beklentileri aştığını aktardı. Toplamda, 83 bin 816 bireysel yatırımcının 6,6 milyar liralık talep gösterdiğini ekledi.