Bugün yayımlanan resmi veriler İngiltere ekonomisinde bir yıldan uzun süredir ilk daralmanın yaşandığını gösterdi. Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yayımlanan ilk tahminlere göre gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), 2022’nin ikinci çeyreğinde üç aylık bazda yüzde 0,1 daraldı.
Bu, bir yıldan uzun süredir ilk daralma olarak kaydedilse de yüzde 0,2 düşüş yönündeki piyasa beklentilerinden daha iyi geldi. Önceki çeyrekte ise ekonomi yüzde 0,8 büyümüştü.
Yıllık bazda incelendiğinde İngiltere’de GSYİH’nin yüzde 2,9 büyümeyle yüzde 2,8 büyüme yönündeki medyan beklentiyi aştığı görüldü. Piyasalar tarafından beklenen iki kritik rakam da resesyon ve enflasyon endişelerinin tırmandığı ülke için görünümü kararttı.
İngiltere Ekonomisine Hizmetlerden Darbe!
ONS raporu Nisan-Haziran döneminde İngiltere’de GSYİH’ye en büyük olumsuz katkının hizmetlerden geldiğini gösterdi. Sektörde yüzde 0,4 küçülme olurken imalat yüzde 0 oranında geriledi.
Hizmetlerdeki düşüşün nedeni, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerindeki gerileme olarak açıklandı. Bu durum, Covid faaliyetlerinde azalmayı yansıttı. Diğer tarafta inşaat yüzde 2,3’lük büyüme kaydetti.
İngiltere ile ABD, Diğer G7 Ülkelerinden Ayrıldı!
ONS, G7 ekonomilerinde GSYİH büyümesinin 2022’nin ikinci çeyreğinde karışık bir tablo gösterdiğini ortaya serdi. Buna göre İngiltere, ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada’nın oluşturduğu G7 grubundan yalnızca iki ülke negatif GSYİH büyümesi kaydetti.
İngiltere dışında daralma kaydeden diğer ülke, dünyanın en büyük ekonomisi oldu. ABD kısa süre önce yüzde 0,2 daralma kaydederek resesyona girmişti. Bu arada Almanya ikinci çeyrekte yüzde 0 büyüme kaydederken Fransa yüzde 0,5 İtalya yüzde 1 ve Kanada yüzde 1,1 büyüdü.
Kış Resesyonu Yaklaşıyor!
Uzun süreli bir stagflasyon dönemine ilerlediği, bundan aylar önce söylenen İngiltere, artan yaşan maliyeti kriziyle mücadeleyi sürdürüyor. Tırmanan enflasyonla mücadelede geçen hafta faizi bir kez daha artıran İngiltere Merkez Bankası araçlarını kullansa da resesyon korkuları dinmiyor.
Bugünkü verilerin ardından yapılan yorumlar bu durumu doğruluyor. ING Ekonomisti James Smith, GSYİH hakkında ikinci çeyrekteki daralmanın büyük ölçüde karmaşadan kaynaklansa da bir kış resesyonunun kapıda olduğunu belirtti.
“Gelecek kış için gaz vadeli işlemlerinin yeni zirvelere ulaşması ve hane halkı enerji fiyat tavanının gelecek yılın ikinci çeyreğinde 5.000 sterline yaklaşabileceğini öne süren son tahminlerimiz ile resesyon riski hızla artıyor.” dedi.
Smith, önümüzdeki birkaç ayda geçim maliyetinin etkisinin anlaşılmasının zor olacağını ancak dördüncü çeyreğe gelindiğinde, durgunluk belirtilerinin daha belirgin hale geleceğini öngördü.