Geçen hafta açıklanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verileri, ABD ekonomisinin resesyon sonrası beklenti üstü büyüdüğünü gösterdi. Üçüncü çeyrekte kaydedilen yüzde 2,6 büyüme, ekonomiye dair iyimserlik yarattı.
kolayca yatırım yapın
Uluslararası Para Fonu (IMF) da beklenti üstü üçüncü çeyrek GSYİH verilerinin ardından ABD büyüme tahminini yükseltmesi gerekebileceğini duyurdu.
IMF’nin üst düzey yetkililerinden Nigel Chalk, bugün Reuters’a yaptığı açıklamada kurumun son görünümündeki 2022’de yüzde 1,6 ABD büyüme tahmininin geçen haftaki yüzde 2,6 büyümeden daha düşük bir çeyreklik okumayı varsaydığını belirtti.
Chalk, rakamların güçlü olduğunu ve dolayısıyla yukarı yönlü revizyon yapılabileceğini söyledi.Ancak ABD GSYİH’sinin bu yıl son derece oynak olduğunu, ikinci çeyrekte yüzde 0,6’lık bir daralmadan çıktığını anımsattı. Üçüncü çeyrek verilerinin, net ihracattan gelen alışılmadık derecede büyük bir katkı ve büyük bir stok birikimi ile desteklendiğini ekledi.
IMF, 11 Ekim’de yayımladığı ve 2023 için en kötüsünün henüz gelmediği konusunda uyardığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, ABD büyüme tahminini 0,7 yüzde puan indirmişti. Ancak Chalk, üçüncü çeyrek verilerinin Amerikan tüketim modellerinde diğer ülkelere olumsuz yayılmalara neden olabilecek bir değişimi yansıttığını söyledi.
Bunu, hizmetlere yapılan harcamalara geri dönülmesi ve ithal mallara yönelik pandemi kaynaklı talepten uzaklaşma olarak açıkladı.
“ABD’deki talebin bu yeniden bileşiminin gerçekten önemli bir özellik olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıla doğru ABD yavaşlıyor ve bu küresel ekonomi için asla iyi değil. Yavaşlamaya ek olarak, mallardan uzaklaşıyor ve bu, küresel ekonomi üzerindeki etkiyi bir şekilde şiddetlendiriyor.” dedi.
ABD hizmet talebi büyük ölçüde ülke sınırları içinde kaldığını ama ithalat talebinin düştüğünü ekledi. ABD mal talebi düşüşünün, dünyanın geri kalanı için kötü olacağının altını çizdi.
Tüm bunların yanında IMF yetkilisi, ABD konut piyasasının FED faiz artışları nedeniyle zaten belirgin bir şekilde yavaşladığını dile getirdi. Ekim sonunda yayımlanan rapor da ABD’de yüksek faizin mortgage talebini sert vurduğunu gösterdi. Chalk, daha yüksek oranların 2023’te ABD iş gücü piyasalarını, ücretleri ve enflasyonu daha fazla etkileyebileceğini ekledi.