Hindistan’ın dönem başkanlığında gerçekleşen G20 zirvesinde konuşulan konulardan birisi ise kripto paralar oldu. Hindistan’ın kripto paraları düzenleme yönündeki hamlesi, hem Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) hem de ABD’den destek aldı.
Hindistan, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin yarattığı sorunlarla başa çıkmak için toplu bir küresel çaba istediğini belirtmiş ve G20 üye ülkeleri için ortak bir çerçevenin nasıl bulunacağını tartışmak üzere bir seminer düzenlendiğini açıklamıştı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Bengaluru’daki G20 toplantısının oturum aralarında, güçlü bir düzenleyici çerçeve koymanın kritik olduğunu ancak ABD’nin herhangi bir doğrudan yasaklama önermediğini ifade etti.
Yellen, “Kripto faaliyetlerinin tamamen yasaklanmasını önermedik, ancak güçlü bir düzenleyici çerçeve oluşturmak kritik önem taşıyor. Bu konuda diğer hükümetlerle çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu.
IMF için Yasaklama Son Seçenek Olmalı
Bunun yanı sıra IMF İdari Direktörü Kristalina Georgieva, Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman ile bir toplantıya eş başkanlık ettikten sonra gazetecilere kripto para birimini yasaklamanın bir seçenek olması gerektiğini söyledi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümeti birkaç yıldır kripto para birimlerini düzenlemek ve hatta yasaklamak için bir yasa taslağı hazırlamayı tartışsa da nihai bir karar vermedi. Hindistan Merkez Bankası, ponzi şemasına benzedikleri için kripto para birimlerinin yasaklanması gerektiğini açıklamıştı.
IMF, ülkelerin kripto varlıklarına nasıl davranması gerektiğine dair dokuz maddelik bir eylem planı ortaya koydu ve kripto para birimlerine yasal ihale statüsü verilmemesi gerekliliği öne çıkmıştı.
Fon, son birkaç yılda bir dizi kripto para borsasının ve varlığının çöküşünün ardından, bu tür çabaların yetkililer için bir öncelik haline geldiğini ve hiçbir şey yapmamanın artık savunulamaz olduğunu bildirdi.