Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Euro Bölgesi’nde Mayıs Enflasyonu 15 Ayın Düşüğünde

Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında belirleyici olan Euro Bölgesi çekirdek enflasyon yüzde 5,3′e geriledi. Detaylar haberde;
Euro Bölgesi’nde Mayıs Enflasyonu 15 Ayın Düşüğünde
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin Mayıs ayı yıllık manşet tüketici fiyat endeksi (TÜFE) raporunu açıkladı. Rapora göre Nisan’da yüzde 7 olan Euro Bölgesi yıllık enflasyonu, Mayıs ayında yüzde 6,1’e geriledi. Piyasa beklentileri ise bölgedeki enflasyonun yüzde 6,3’e gerilemesi yönündeydi.

Enflasyon oranı Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kalmasına rağmen, Şubat 2022’den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

ECB’nin enflasyon hedefinin çok üstünde gelen rakamı değerlendiren yatırımcılar ise bankanın enflasyon hedefi için gelecek toplantılarda iki faiz artış daha yapacağını öngörüyor.

Enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon Mayıs ayında beklentilerin üzerinde düşerek Nisan’daki yüzde 5,6′lık değerinden yüzde 5,3′e geriledi. Enerji fiyatlarındaki düşüş, Avrupa’daki enflasyonun gerilemesinde ise etkili oldu.

Eurostat verilerine göre gıda enflasyonu Nisan’daki yüzde 13,5’ten Mayıs’ta yüzde 12,5’e geriledi. Hizmet enflasyonu Nisan’daki yüzde 5,2’den Mayıs’ta yüzde 5’e, sanayi ürünleri enflasyonu ise Nisan’daki yüzde 6,2’den Mayıs’ta yüzde 5,8’e düştü.

GCM Yatırım Banner

Euro Bölgesi’ndeki enflasyonun ana bileşenleri incelendiğinde en yüksek yıllık enflasyonun yüzde 12,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde olduğu kaydedildi. Daha sonra sırasıyla yüzde 5,8 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 5 ile hizmetler izledi. Buna karşı enerji ürünlerinde enflasyon yüzde 1,7’ye geriledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.