Amerika, tarihler 2000 yılını gösterdiğinde dünyanın en hızlı süper spor araba yapımına kara vermişti. Tasarım kısmı işin eğli olan en iyi ülkeye aktarılmıştı. İngiltere’de Ray Mallock şirketi tarafından hız savaşçısı hazırlanmaya başlanmıştı. O yıllara göre gelecekten esintiler veriyordu. Herkesin bildiği, ortaya çıkacak ürün evrende sarsıntılara neden olacaktı! Steve Saleen ve çalışma arkadaşları tarafından ilk prototipi şekillenmeye başlamıştı ve heyecan doruk noktasındaydı.
Amaçları, tarihin göremeyeceği ve uzun yıllar aynısı yapılamayacak özelliklerde spor araba yapmaktı. S7’nin, 19 Ağustos 2000 tarihinde üstündeki örtü kaldırıldı ve şaheserliği artık ortadaydı. Zihnimizi güncellersek, Novitec Rosso ürünü Dünyanın En Ekstrem Ferrari F12 Modeli daha mı güzel? İleri yönlülüğün, karmaşık olmayan yapıtın net halini Saleen S7 ile görmüştük. Günümüz spor otomobillerinden Dodge Viper ACR kadar tipik yönleri dışında lüks kavramlarda S7 için düşünülmüş. Saleen S7 için ikinci plan devreye sokuldu; yarışacaktı!
Bir süre sonra Grand Touring motor sporları tarzında, Amerikan LeMans Serisi yarışlarına S7’nin DNA’sı uyarlanarak, dayanıklılığın ve oldukça uzun sürecek müsabakaya start verilmişti. Saleen S7’nin şasi numarası “001” di. Bu otomobilin farklı yarışlarda iyi dereceler alması kesinlikle tesadüf değildi. En baştan vücuduna zaten 1 numara kazınmış!
İşte Tarihin En İyi Spor Arbalarından Biri Olan Saleen S7:
Saleen S7 Dış Tasarımı
Steve Saleen “Biz formuna sadık, Amerika’nın tek gerçek süper spor arabasını hayata geçiriyoruz” cümlesi aslında, projeye aşırı derece inanıldığından bahsediliyor. 2000 yılındaki karoser dizaynı Porsche 918 Spyder ile benzerlik gösteriyordu. Lastiklerin büyüklüğünü karşılayacak şekilde geniş tutulan çamurluklar, ön kaputun arasında kalmış görüntüsü çiziyor.
Saleen S7 Ön Görünümü
Tamponlar afilli olmalarının dışında, geniş ızgara bölümleri ile dikkat çekiyor. Tampona dahi verilen şekil ve işlemler tamamen aerodinamik yapının tamamlanması için yapılmış.
Saleen S7 Tampon Yapısı:
Yanlış da hatırlıyor olabilmekle beraber; tampon üstünde ki kanalların içine yerleştirilen bölümlü kısmın, elektrikli akım yönü ayarlayıcısı olduğunu hatırlıyorum.
Saleen S7 Profil Yapısı
Saleen S7’nin kapı arkalarında inanılmaz bir mühendislik ile yapılmış hava kanallarını görüyoruz. Bu yapılan ekstra işlemlerle bile yapacağı hızların haberini önceden vermiş.
Saleen S7 Jant Yapısı:
Yan kısma geçiş yaptığımızda, uzun kaporta yapısı ve 21 inç lastiklerin üzerine yerleştirilmiş karbon fiber karoserini daha net görüyoruz.
Saleen S7 Yan Hava Kanalları:
Tavan kısmı oldukça kısa tutularak kalan pay, eğimli olarak arka cama ve bagaj kısmına devredilmiş. Yan kısımda atlamamamız gereken, kapıların yukarıya doğru açılmasıdır. 2000’li yılların “martı kanatları”…
Saleen S7 Arka Görünümü
Birde hava kalları dışında rüzgarlara karşı koymak için başka bir silah hazırlanmış. Arka kısma yerleştirilen spoiler, Saleen S7’nin aerodinamik olmasının baş yapıtıdır. Mühendisler Saleen’in en yüksek hıza çıkacağını biliyorlardı ve asfalttan ayrılmadan, olabildiğince yere bastırma kuvveti uygulamaları gerekiyordu.
İşte bunları da ön, yan ve arka kısımda birbirinden bağımsız gözükse de birbirini tamamlayan ve bir çoğumuzun sadece “delik” olarak gördüğü hava dengeleyicileri ile başarmışlar.
Şasi kısmını hafifletilmesine başlandığı yer olarak kabul edebiliriz. Alüminyum ve kompozit petek takviyeli paneller ilava edilmiş. Bildiğimiz gibi hız amaçlı yapılan arabaların malzeme yapısı olabildiğince hafif maddelerden yapılması gerekiyor.
Kullanılan maddeler hafiflik sağlarken, aynı zamanda darbeleri emme mukavemeti de en iyi değerlerde olması gerekiyor. 17 sene öncesine göre gerçekten önemi üst düzey tutulmuş bir araba yapımına girişilmiş.
Saleen S7’nin İç Donanımı Olması Gerektiği Gibi!
İç kabinine bakıldığı zaman her şeyin belli noktalarda toplandığını görüyoruz. Saleen S7 ve bu tip arabaların konfor seviyeleri ikinci plan olup, kokpitin güvenliği ve sürücüyü nasıl sardığı üzerine çalışmalar yapılır.
Saleen S7 Kokpit Yapısı
Daha sonraki aşamalarda elektronik aksamların ilavesi ile genel kokpit yapısı tamamlanmaktadır.
Saleen S7 Koltuk Yapısı:
Sağlam bir kafes içine yapılan iç dünyasında, beşik spor deri koltuklar ve çok hızlı hareket eden 3 adet devir göstergesi olduğunu görüyoruz.
Saleen S7 Direksiyon Yapısı:
Küçük ve sert duruş yapısı olan spor direksiyon oldukça heyecan verici duruyor. Orta tüneli ince tutularak konsola doğru genişletilmiş. Vites arkasında cam ve bir takım açma kapatma düğmelerine yer verilmiş.
Saleen S7 Konsol Yapısı:
Vitesin önünde olan Saleen S7 yazısının tam üstüne hava mazgalları yerleştirilmiş. Bir üstünde de klima kumanda düğmelerine yer verilmiş olduğunu görüyoruz. Saleen’in arazi tipide heralde Peugeot Hoggar olur!
Klasik yapıdan çıkartan tek unsur, geri görüş kameralı, içinden ekran çıkan teypi dir. Ayrıca aracın bazı kısımlarında nubuk ve alüminyum uygulanarak kalite seviyesi belli edilmeye çalışılmış.
Motoru Günümüz Teknolojisi İle Aynı Diyebiliriz!
Pistlerin hızlı çocuğu için ilk çıkış versiyonunda 7.0 litre hacminde 558 beygir güç üreten ve 559 nm tork değeri ile yapmak istediklerini elde etmişler. Saleen S7, 3.9 saniyede 0-100 kilometre kalkışını tamamlarken, 320 km/h maksimum süratlere çıkabiliyor.
2018 Yeni Mercedes GLA 45 AMG İncelemesi için Tıklayın.
O yıllarda V8 silindirlerin yorulmaksızın çalışması, günümüzde belli arabalarda yakaladığımız gücü ve hızı sunuyordu. 2004 yılından sonra revize edilen motor ünitesi, yukarıdaki değerlerden tatmin olmayanlar için daha da fazlalaştırıldı.
Saleen S7 Twin Turbo Ünitesi
Saleen S7’ye artık Twin Turbo takviyesi yapılmıştı. Orantılı olarak motor kısmının kas yapısı biraz daha güçlenerek, 750 beygir kuvvet elde edilmiş ve tork’u 700 nm’ye çıkarılmış. S7’nin zihnine girilse tek diyeceği “beni geçme çabalarını bırakın” olurdu. Nedeni ise 0-100 kilometre kalkışı 2.8 saniyeye, 0-322 kilometre kalkışı 27 saniye ve maksimum 400 kilometre hıza çıkabiliyordu. 2017 Aston Martin Vanquish S modelinden hiza aldığımız zaman, halen S7’yi daha hızlı kalkışlarda izleyebiliriz. Saleen’in size sundukları bitti mi zannettiniz!
Saleen S7 Race Package
Rekabet paketi adı altında sunulan, aracın tüm değerlerini ortalama olarak %33 artış sağlatan “Race package” ekstraları ile 1000 beygir gibi astronomik bir güç üretilmesi sağlanmış. Yarış paketinin içerisinde sadece güç ünitelerin artışı ile kalınmayıp, süspansiyonları yenilenmiş, difüzörler karbon fiberden imal edilmiş ve arka spoiler yükseltilerek aerodinamik paketlerin olabilecek en agresif hali verilmiş.
Daha iyi ölçüm karşılaştırması yapmanız için Marques 2016 Otomobil Fuarı’nda dikkat çeken otomobiller içerisinde gösterilen 2017 Mazzanti Evantra Millecavalli’nin sunduğu değerler ile çok yakın olduğunu göreceksiniz.
İlk olarak yazmak istediğim; markaların hangi yıllarda otomobil çıkardığının gerçekten önemli olmamasıymış. Önemli olan, zamanında sergiledikleri ve odaklanılan bölgeler için yaptıkları çalışmalardır. Sonuç olarak çıkardıkları şaheser niteliğinde spor arabaları halen zevkle anlatmamız ve günümüzün en hızlı arabaları ile karşılaştırabilmemizdir. Steve Saleen’in 2000’li yıllarda başlattığı hız denemelerinin, çıtayı yükselttiğini söyleyerek, İtalyan, Alman vb. ülkelerin en hızlı arabalarının S7’nin yanında kifayetsiz kaldıklarını gördük.
2009 yılında üretimi bitirilmiş olsa da şirket “Saleen S7 tekrar doğuyor” dediği anda korkulu süreçler başlayacaktır. Bu içeriğimizde özellikle belirtmemiz gereken, Saleen’in bu denli güç sağlayabilen ve övgüleri hak eden yapısını Ford’un geliştirdiği motor ünitesi sayesinde olmuştur. Peki milenyum’un en hızlı arabası Saleen S7 hakkında sizin düşünceleriniz neler olur?