Haftaya yükselişle başlayarak borsadaki panik satışlarının azaldığına işaret eden Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, jeopolitik gerilimlerden dolayı bir kez daha sarsıldı. 3 Ekim tarihinde 8562 puana çıkan endeks, yaklaşık 22 gündür Orta Doğu’daki krizlerden dolayı toparlanamıyor. BIST 100 endeksi bugün kapanışını yüzde 7 düşüşle 7424 puandan yaptı.
Yatırımcılar, yukarı yönlü hareketliliğin beklendiği süreçte endeksin neden böylesine sert bir düşüş gösterdiğini merak ediyor. İsrail – Hamas arasındaki savaşın etkileri ilk günden beri Borsa İstanbul’da hissediliyor. Endeks için yatırım kuruluşları tarafından 11 bin hedef puan verilirken sert düşüşler yatırımcıların soru işaretlerini artırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Toplantısı’nda oldukça kritik açıklamalarda bulundu. Savaşın ilk günlerinde ılımlı ifadeler kullanan Erdoğan, İsrail’in sivillere yönelik acımasızca saldırılarının ardından üslubunu değiştirdi. Cumhurbaşkanı, İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’deki masum insanlara karşı, tarihin en kanlı, en iğrenç, en vahşi saldırılarını gerçekleştirdiğini vurguladı.
Erdoğan “İsrail’e gitme projemiz vardı. İptal ettik. Gitmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın söz konusu konuşmasının ardından BIST 100 endeksindeki satışlar durdurulamaz hale geldi.
Borsa İstanbul, düşüşlerin daha da korkutucu seviyelere gelmemesi için 25 Ekim’de saat 16.49 ve saat 17:23’te iki kez devre kesici uyguladı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Haftanın ilk günü yüzde 3,2, ikinci günü ise yüzde 3,1 yükselerek 7990 puana çıkan ve 8000 puana çok yaklaşan BIST 100 endeksi, bugün sert satışlara maruz kaldı. 2 kez devre kesicinin uygulandığı günde endeks yüzde 7 değer kaybederek kapanışını 7424 puandan yaptı.
Endeks önceki güne göre 565 puan düşerken toplam işlem hacmi 123 milyar lira seviyesinde oldu.
Analistler, BIST 100’de 7400 puanın destek, 8080 ve 8250 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
Tüm sektör endeksleri gerilerken en çok düşen yüzde 9 ile madencilik oldu. Bankacılık yüzde 6,8, holding ise yüzde 6,4 düştü.
Endeks Neden Toparlanamıyor?
Erdoğan’ın açıklamalarının yanı sıra borsadaki düşüşler için farklı nedenler de mevcut. Uzmanlar, tarihin en büyük halka arzı olan TAB Gıda’nın düşüşlerde etkili olduğunu belirtiyor. Borsada büyük çoğunluğu oluşturan küçük yatırımcıların TAB Gıda’nın halka arzına katılmak için portföyündeki hisseleri sattığı düşünülüyor.
Uzun süredir yurtdışında yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten net ve somut açıklamalar gelmemesinin de yabancı yatırımcı beklentisini düşürdüğü aktarılıyor. Analistler, yükselişlerin istikrarlı bir şekilde devam edebilmesi için yabancı yatırımcı girişinin şart olduğunu vurguluyor.
Orta Doğu’daki acımasız savaşın etkilerinin bölge ülkelerine taşma riski de ana gündemde yer alan başlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Her geçen gün tansiyonun giderek artması, jeopolitik konum açısından oldukça önemli bir ülke olan Türkiye’deki piyasaları ciddi şekilde etkiliyor.
Günün Önemli Haberleri
Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde düşüşler devam ederken halka arz olmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Artemis Halı, halka arz için hazırlıklara başladığını açıkladı.
Vakıf Yatırım, Yayla Agro Gıda (YYLGD) için hedef fiyatını 30 TL’ye, Yapı Kredi Bankası (YKBNK) için hedef fiyatını 24,4 TL’ye çıkardı.
Halk Yatırım, Türk Traktör (TTRAK) için hedef fiyatını 998,2 TL’den 1242 TL’ye yükseltti.
Borsa İstanbul, halka arzı gündem olan TAB Gıda Sanayi ve Ticaret’in (TABGD) 26 Ekim’den itibaren Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacağını açıkladı.
Hisselere Genel Bakış (Günlük)
İşlem hacmi en yüksek 5 şirket: Borusan Mannesman (BRSAN), Ereğli Demir ve Çelik (EREGL), Odaş Enerji (ODAS), Tüpraş (TUPRS)
En çok para girişi olan 3 şirket: ODAS, Yapı Kredi Bankası (YKBNK), Aselsan (ASELS)
En çok para çıkışı olan 3 şirket: EREGL, Oyak Çimento (OYAKC), Türk Traktör (TTRAK)
BIST 100 en çok düşen 3 şirket: Mia Teknoloji (MIATK), Alfa Solar Enerji (ALFAS), Galata Wind (GWIN)